10 feb

Spartips i fattiga februari.

ICA säljer hel gårdskyckling för 55 kr/kg denna vecka. I torsdags hade ICA Maxi medlemsdagar och kycklingen kostade bara 30 kr/kg! Jag köpte tre stycken, stoppade en i slow cookern och frös in de andra två. Billigt, och så finns det så mycket gott man kan göra. Efter att ha ätit kycklingen nylagad med skysås brukar vi rensa skrovet på allt kött. Det kan sen användas i soppa, wraps, fyllning till bakad potatis, sallad, fajitas… Kryddblandningen jag använder varierar med vad jag är sugen på, men ett bra riktmärke är 2 tsk salt och sedan en kombination av det man är sugen på, exempelvis kryddor som vitlök, paprika, rökt paprika, koriander, lök, svartpeppar, anchopeppar och ev någon matsked farinsocker om man vill ha bbq-känsla. Blanda ihop kryddorna i en stor bunke och massera sedan in kycklingen med kryddblandningen. Den bästa sc-kycklingen får man genom att lägga en ring av ihopknycklad aluminiumfolie i botten så kycklingen kommer upp lite. En gårdskyckling går på inställningen ”hög” i 3-4 timmar. Temperaturen ska vara 82 grader vid den tjockaste delen i låret. (72 grader gäller kycklingfilé, detta är ”benkyckling”.) När kycklingen är färdiglagad kan man gärna ställa den under grillen några minuter så skinnet krispar till sig. Klart!

Ju mer jag lär mig om matindustrin och kroppen, desto viktigare blir det att ta hand om vad jag stoppar i munnen. Grekisk yoghurt med granola och lite bär är hur gott som helst, men billigare granola är ofta hur dyr som helst och nyttigare kostar löjligt mycket. Ett bättre alternativ är att grädda sin egen hemma. Det finns många recept online, så jag hänvisar till någon sökmotor. Själv gillar jag blandningar med kanel eller pepparkakskryddor, valnötter, kokos och havregryn.

Slutligen kommer här tips på billigaste dekorationen till alla hjärtans dag. Skär 2 cm breda remsor av 30 cm breda papper (eller på längden av vanlig pysselkartong i A4-format), vik på mitten, fäst ändarna av 20 cm långa snören med lite lim eller limpistol inne i vecket, häfta med häftapparat så banden fästs, vik ner ändarna och häfta ihop dem i det som blir botten på hjärtat. Klart!