31 maj

Sarah Dawn Finer.

Sarah Dawn Finer sjunger fantastiskt och dessutom är hon en av de snyggaste kändisar Sverige har att erbjuda. Det här är ett av hennes bästa framträdanden, fast jag blundar lite för klänningen. (Sorry, Sarah!) The Winner Takes it All från Eurovision – också väldigt vackert. Hela hennes senaste album är väl värt att lyssna på. Gör det om du har Spotify! Och om du vill gråtknarka.

31 maj

Om man visar fem positiva bilder…

… kan man sedan visa två negativa utan att framstå som ett surkart, eller hur?

Jag är så tacksam över vår vackra trädgård! Den kräver en massa tid som vi inte alltid har, men lite i taget tar vi hand om det som behöver tas om hand. Idag hade vi några här som fixade ett av tre fel med bevattningssystemet. Nu behöver inte huset bli dränkt utifrån längre. Hurra!

30_12

Jag vet inte vilken sorts vädd det här är, men det gläder mig att lärarhögskolans artkunskapsgrunder fortfarande, efter 20 år, sitter.

30_11

Kaprifolen vid entrén börjar slå ut. Det luktar gudomligt om kvällarna och doften får mig att tänka på Sturkö och grannarnas kaprifolhäck.

30_10

Varför skulle man vilja ha något annat än en rabatt med många olika färger på blommorna?

30_9

Vallmorna står bäst om man inte plockar in dem i en vas, men jag är väldigt lockad att prova ändå…

30_7

Bara för att den här färgen är en av mammas favoriter!

30_5

Ja, så var det det där med det negativa. I går morse hände det där som väl inte kan hända samma familj två gånger?! Varmvattenberedaren bestämde sig för att kräkas vatten och hux flux fick vi torka och torka och torka. Och torka mer. Och nu står vi utan varmvatten samt fungerande disk- och tvättmaskin. ”Fixarsnubbarna” som är anknutna till försäkringsbolaget kan komma först i morgon. Två dagar av torkande och tömmande och tanken på att det vatten vi inte torkat upp antagligen runnit ner i masoniten under mattan och att masonitskivorna själva varmvattenberedarna står på definitivt blivit mer än önskvärt påverkade har fått mig lite matt. Ändå måste jag säga att det ju bara är världsligt. Det finns långt värre saker att bekymra sig om.

30_4

Alltså urk, eller vad säger du?

30_3

Med en full diskmaskin som inte går att köra och bara kallvatten att handdiska i blev det Panda Express stående runt köksbänken tillsammans till middag. Trevligt för all del, men jag hoppas att vi slipper stå där i morgon igen.

31 maj

I hope you dance.

24_12

En av döttrarna i en familj några hus från vårt dansar ballroom i skolan. Hon är jätteduktig och har varit med och tävlat flera gånger, bl a i statsmästerskapet, tillsammans med sina skolkamrater. Härom dagen hade hon och resten av Ballroom-gänget på Timpview High sin stora avslutningsföreställning. Jag och döttrarna gick dit för att kolla in O, granntjejen, men fick mycket mer för våra $15 än vi hade tänkt oss. När de gör något på skolorna här i Junajtid Stejts ov Amerricka så gör de det nämligen med själ och hjärta. I en och en halv timme fick vi uppleva det ena numret mer fantastiskt än det andra. Det mesta var gruppföreställningar med ungdomar i coola kostymer, men bilden visar ett taffligt försök att fånga det seniorpar som enligt mig var det bästa gruppen hade att bjuda på. Wow, säger jag bara. Tårarna rann nerför kinderna på mig. De var så graciösa, så naturligt vackra, så samspelta… Hur ett par tonåringar kan tolka Duran Duran så gripande övergår mitt förstånd. Den här föreställningen kommer att finnas kvar hos mig länge, länge.

Came in from a rainy Thursday
On the avenue
Thought I heard you talking softly

I turned on the lights, the TV
And the radio
Still I can’t escape the ghost of youWhat has happened to it all?
Crazy, some are saying
Where is the life that I recognize?
Gone away

But I won’t cry for yesterday
There’s an ordinary world
Somehow I have to find
And as I try to make my way
To the ordinary world
I will learn to survive

Passion or coincidence
Once prompted you to say
”Pride will tear us both apart”
Well now pride’s gone out the window
Cross the rooftops
Run away
Left me in the vacuum of my heart

What is happening to me?
Crazy, some’d say
Where is my friend when I need you most?
Gone away

But I won’t cry for yesterday
There’s an ordinary world
Somehow I have to find
And as I try to make my way
To the ordinary world
I will learn to survive

Papers in the roadside
Tell of suffering and greed
Here today, forgot tomorrow
Ooh, here besides the news
Of holy war and holy need
Ours is just a little sorrowed talk

And I don’t cry for yesterday
There’s an ordinary world
Somehow I have to find
And as I try to make my way
To the ordinary world
I will learn to survive

Every one
Is my world, I will learn to survive
Any one
Is my world, I will learn to survive
Any one
Is my world
Every one
Is my world

30 maj

High School Graduation.

Idag tog min inhyrda systerdotter examen från high school med den äran. Hon var en av bara tre juniors (dessutom ett år yngre än de två andra då hon hoppat över ett år i skolan) som tog examen och hon gjorde det med ”High Honors”. Den tjejen är det ingen som sätter sig på… Det här är en bestämd ung dam och det ska bli spännande att se vad hon hittar på i framtiden!

30_1

The Graduate hade bara ett önskemål till festen och det var prinsesstårta. Prinsesstårta blev det också efter gemensamma ansträngningar av hennes mamma och mig. (Ja, och så maken, min alltså, som fixade marsipanlock i Sverige.) Den såg inte ut som någon tårta jag sett förut i min dag, men den var väldigt god. Saftig, krämig, hallonig, marsansåsig och marsipanig, precis som den skulle vara. Jag orkade bara äta en halv liten bit, men då njöt jag också av den. Maten som hade intagits innan var väldigt, väldigt god. Barbeque. Mums.

30_2

I morgon har sonen sitt sista prov för terminen och det sätter punkt för skolarbetet här i vårt hushåll. Nu ska vi fixa och ordna inför avfärden om två veckor. Se till att fixa skönt sommarväder, kära svenskar! Jag skulle verkligen uppskatta det.

Ps: Ursäkta de ruskigt dåliga fotona. Jag glömde kameran hemma… Sådana här foton kan bara räddas av något lattjo filter. Hm.

29 maj

När dagarna inte räcker till!

Dagarna har gått i ett sedan i söndags. Tiden räcker liksom inte riktigt till! Vi fick hastigt och lustigt besök av en av mina gamla vänner från Sverige, hennes dotter och dotterns pojkvän. Sena kvällar med intressanta samtal. Sådant gör livet lite roligare. Apropå roligt – vackra blommor gör mig alltid glad. Blommor jag fått från någon jag älskar gör mig ännu gladare.

29_3

Jag fortsätter upptäcka trädgården. Två av fruktträden verkade vara plommonträd, men jag trodde de skulle förbli fruktlösa. Oj, vad förvånad jag blev i söndags då jag upptäckte ett plommon på det ena trädet och två på det andra. Undrar just om resten av plommonen bara är bra på att gömma sig? Förhoppningsvis hinner vi smaka innan vi far iväg över Atlanten.

29_4

Sedan är det vindruvorna. Det är rätt coolt att ha vindruvor i trädgården utan växthus. Grannen påstår att de är på riktigt och att hon gjorde en massa druvjuice på våra bär förra året då ingen bodde i huset! Druvjuice, alltså. Det är ju så gott! Tänk om…

29_5

Yngsta dottern fortsätter njuta av sina ridlektioner. Idag firade vi att skolan närmar sig sitt slut genom att åka till Horse Crazy där S köpte ridstrumpor och ridhandskar för sina surt ihopjobbade slantar. Hon har länge behövt en ny jacka och på rea-stället hängde en som var blå, vattentät och ventilerande som jag helt enkelt bestämde var ett perfekt inköp. Så här fin är vår hästtjej nu!

29_1

Jag har lyssnat alldeles för lite musik de senaste veckorna. Vad lyssnar du på just nu? Jag vill ha tips, tack!

26 maj

Mors Dag.

Jag blev så fint uppvaktad med blommor, presenter och frukost på sängen i morse. Jag är oändligt tacksam över att ha fått den stora ynnesten att bli mamma. Jag gråter också idag över de som inte har sin mamma och de som inte har sina barn här. Livet, alltså…

26_1

För många år sedan såg vi ut så här. Bokmärkesänglar?

25 maj

Trädgården.

24_9

Ogräs. Underbart vackert!

24_5

Vi hade visst ”vanliga” vallmor också. Njutbart.

24_6

Tänka sig! ”Iris som är gula och iris som är blå.” Det kommer faktiskt gula också. Heja Sverige!

24_1

Nyponrosor är alltid fina. Jahaja! Du ser förstås ormen som visst har ätit något för inte så länge sedan.

24_4

Hux flux hade vi också pioner i vår trädgård. Den är så stor så det tar lång tid att gå igenom hela. Pioner tror jag trivs i lite sur jord och det passar i så fall bra eftersom den här plantan står precis bredvid ett barrträd av något slag. Var det förresten rhododendron som ville ha det surt?

24_7

Bra kvinna reder sig själv. Maken har utvecklat gräsallergi sedan vi gifte oss. Det har också två svågrar och den ena svägerskan. Vad säger det?!? Har vi en extra allergiboost i oss, jag och mina syskon?

24_10

Det här är inte vår rosenbuske utan grannens, men jag tycker den är så härlig! Det kanske du också gör?

24 maj

Torsdagen den 23 maj 2013.

Jag saknar.

I ett tal jag hörde en gång talades det om att om man tittar på grannens tvätt genom ett smutsigt fönster är det lätt att hacka på grannens tvättkunskaper när felet egentligen ligger på en själv, eller i alla fall på ens smutsiga fönster. Det där gäller sannerligen både bokstavligt och bildligt talat… Idag kom fönstertvättarna från Sharper View Window Cleaning och trollade med sina stegar, hinkar med tvättmedelsvatten och riktigt vassa fönsterskrapor. Nu ser jag mycket klarare. Rena fönster ger dessutom nytt liv också till våra beigetrista väggar! Åh, vad skönt det var att slippa att göra det här jobbet själv. Tack Local Amazon för ett riktigt fyndpris! (Amazon Local funkar som Groupon.)

23_1

Trädgården fortsätter att bjuda på färgsensationer och överraskningar. En svensk vän som bott här ett tag säger att det här är den bästa tiden. Sedan kommer hettan och det går inte att rädda grönskan ens om man vattnar ordentligt, så jag passar på att njuta!

23_3

Jag ville testa You Dos nya glitterfärger, så då gjorde jag det. Jag må vara helt befriad från att gilla glamourösa klädesplagg, men jag älskar verkligen glitter då jag pysslar.

23_2

Härom kvällen hade vi svenska vänner här. Ja, och en ingift amerikan, förstås. Trevligt, så trevligt! Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Bjud hem folk på middag eller be någon bjuda hem dig. Det är spännande och utvecklande att umgås med andra människor! Dessutom kan det hända att man får några jordgubbsplantor att utöka trädgårdsarsenalen med. Mums!

23_8

I detta hus kan man hitta svenskar. Finns det något mer svenskt än ett par svarta trällor?

23_9

Och finns det något mer amerikanskt än en tjusigt gjuten vattenspridare i plast?

23_12

När vi var på Cabela’s härom dagen passade vi på att införskaffa en dehydrator, eller mattorkare. Idag satte jag igång en testomgång som förhoppningsvis resulterar i krispiga bananchips i morgon. Bananerna köpte jag för ca 5 kr/kg, alldeles perfekt mogna för mitt ändamål men lite för brunprickiga för att den vanliga banankonsumenten skulle betala fullt pris. Jag ser fram emot att få testa göra eget fruit leather!

23_7

Torkmaskinen var billig, men så har den fått väldigt varierande betyg också. Vi får väl se om den var värd pengarna (som många skriver) eller om den suger (vilket många andra skriver).

23_6

Månen lyser både på dig och på mig i sommarnatten…

23_5

… och om du inte gillar mörkret är du välkommen in till oss. Vi lovar att ta hand om dig!

23_10

24 maj

Letter from Heaven

En av mina underbara vänner skickade den här dikten till mig härom dagen. Då grät jag igen, både av saknad och av tacksamhet inför det faktum att V faktiskt finns hos mig fast hon inte är här längre. Tack M! Du visste precis vad jag behövde.

When tomorrow starts without me,
and I´m not here to see,
if the sun should rise and find your eyes,
filled with tears for me,

I wish so much you wouldn´t cry,
the way you did today.
While thinking of the many things,
we didn´t get to say.

I know how much you love me,
as much as I love you,
and each time you think of me,
I know you´ll miss me too.

When tomorrow starts without me,
don´t think we´re far apart,
for everytime you think of me,
I´m right there in your heart.

23 maj

Paleokakor och det godaste kött jag smakat.

Vi försöker följa en kost fri från sädesslag och vitt socker. Det går bra. Visst är det lite dyrare på ett sätt, men samtidigt låter vi bli att köpa en massa ”tjafs”, så jag tror det går på ett ut.

När man slutar äta grejer med socker i ändras smakpreferenserna. Jag hade aldrig trott att jag skulle uppskatta mörk choklad, ännu mindre att jag faktiskt skulle föredra det framför en Marabou chokladkaka. Idag kan jag ta en eller två mörka (70%+) chokladbitar och vara nöjd efter det.

I kväll fick jag tips på glutenfria chocolate chip cookies och kände att jag var sugen på att testa. Kakorna smakade inte lika gott som vanliga kakor, de var inte lika söta och inte lika ”sega”, men de var faktiskt godare än jag hade väntat mig. HÄR finns receptet. Någon tipsade om att byta ut hälften av kokosoljan mot smör och jag tror det är det som skulle göra kakorna riktigt goda! Nästa gång…

22_4

Ett köttigt recept som är godare än något annat jag smakat på länge är DETTA. Wow, alltså. Slow cookern får jobba på här hemma och jag är så glad över att vi skaffade den när vi flyttade hit! Surt bara att det kostar så mycket mera att köpa en med en svensk elkabel än en amerikansk… Ja, för dig alltså.