31 mar

Påskafton = Tjejdag i SLC

Vi började denna alldeles fantastiskt vackra påskafton med sovmorgon och påskbrunch. Vissa av oss njöt av naturligt vackra ägg och andra målade roliga gubbar. Alla åt faktiskt inte ens ägg. Om jag hade kunnat ladda upp fotona ordentligt hade du fått se många fler kort, men nu får du nöja dig med ”det lilla”.

Jag gillar äggjakt i trädgården. De senaste åren har vi letat ägg hemma hos min bror i Rödeby. Jag saknade storfamiljen lite extra dagen till ära, men jag såg att svärföräldrarna hade en likadan påskduk som vår fina kökshandduk och jag vet att mamma har det bra hos syrran i Skottland, så det var okej ändå. (Fullkomligt klar logik, eller hur?) Alla hittade sina ägg och jag tror att de andra blev glada och nöjda med godiset trots att det inte fanns en smula svenskt godis kvar sedan min resa. 🙂

30_5

Det är så roligt att följa vår trädgårds utveckling. I rabatterna börjar det titta upp både det ena och det andra. Hyacintplanteringar finns till exempel på flera ställen. Just den här färgen är inte min favorit, men jag imponeras av att faktiskt ha så starka och välluktande exemplar här. Hyacinter är fina som snittblommor också, så jag kanske plockar in en liten bukett vad det lider.

30_6

Det är inte påsk utan en liten penséplantering utomhus. Precis i hörnet till min olyckliga fallplats i vintras finns en liten urgröpt ”stencementkruka” som jag tyckte passade förträffligt till årets första penséer. De piggar upp då man är på väg in i huset och är helt enkelt bara vackra.

30_7

Vi har kompisen D på besök från Sverige. Han fick följa med maken, sonen och ett par andra grabbar upp till Squaw Peak efter lunch. De hade tydligen en alldeles fantastisk hajk trots att de inte hade någon kvinna som såg till att de hade ordentligt med vatten och energitillskott med sig.

30_8

Jag och tjejerna drog in till Salt Lake City istället för att ha en egen tjejdag. Det blev riktigt lyckat – shopping, överraskningar och visa ord. Mina flickor är underbara. Jag är så glad över att vara mamma (för det mesta).

30_1

30_3

Storstaden bjöd på dramatik. Att se och höra brandbilar hojta förbi tillhör inte längre vanligheterna där vi bor. Det var nästan lite spännande med sirenljud och däcktjut.

30_2

Templet. Nästan lite magiskt vackert, eller hur?
30_4

Ibland undrar jag. Sedan tänker jag att det löser sig. Japp, det gör det. Livet är fantastiskt och vi människor är fascinerande. Tror du att sådan här musik hjälper för att återfå fokus? Jag tvivlar starkt… Tina påminde mig om den här gamla godingen. Jag håller mer på den. Puss.

I’ll find my way home

Papathanassiou, Evangelos / Anderson, Jon
You ask me where to begin
Am I so lost in my sin
You ask me where did I fall
I’ll say I can’t tell you when
But if my spirit is lost
How will I find what is near
Don’t question I’m not alone
Somehow I’ll find my way home

My sun shall rise in the east
So shall my heart be at peace
And if you’re asking me when
I’ll say it starts at the end
You know your will to be free
Is matched with love secretly
And talk will alter your prayer
Somehow you’ll find you are there.

Your friend is close by your side
And speaks in far ancient tongue
A seasons wish will come true
All seasons begin with you
One world we all come from
One world we melt into one

Just hold my hand and we’re there
Somehow we’re going somewhere
Somehow we’re going somewhere

You ask me where to begin
Am I so lost in my sin
You ask me where did I fall
I’ll say I can’t tell you when
But if my spirit is strong
I know it can’t be long
No questions I’m not alone
Somehow I’ll find my way home
Somehow I’ll find my way home
Somehow I’ll find my way home
Somehow I’ll find my way home

29 mar

Hoppsan!

När livet bjuder på det här…

… och det här…

… behöver man inte vara ledsen. Dagen har varit intensiv. Och bra. Och givande. Och skrämmande. Och för all del rätt fin också. Just nu hade gärna någon fått spela den vackraste av Beethovens vackra, Pathetique, för mig. Vissa stunder ligger en närmare i hjärtat än andra.

28 mar

Glad Påsk!

Vi firar skärtorsdagen med lite röntgen, barnvakt till blivande fyrabarnsmor, art class, Påskcrop hos You Do och slutprov i geografi för E. Ja, och så ska jag hinna jobba också, men kvällen är lång. På fredag kväll kommer en gammal kompis från Malmö hit på ett två veckor långt besök. Vi får se vem som får flytta på sig. Jag tror att det blir sonen som flyttar till yngsta dotterns rum och så får hon flytta in till storasyster. Så gjorde vi sist då en av makens kompisar kom och hälsade på i några dagar medan jag var på min lilla ”Europaturné”.

Glad Påsk på dig! Vi har ingenting särskilt planerat så här långt, men på söndag blir det i alla fall ett påskprogram med kören. Det blir kul, det! Trädgården behöver sig en riktig genomkörare. De mexikanska trädgårdsmästarna jobbar hårt här precis som i Kalifornien då vi bodde där. De kör omkring med sina flakbilar fulla med arbetsredskap och trädgårdsrens. Det är mycket lockande att hyra en trädgårdshjälpreda en dag, men tyvärr lite för dyrt. Jag skulle bara vilja få lite koll på vad det är som är på väg upp i trädgården, men det löser sig väl… Våra fruktträd är i alla fall fint beskurna! Alltid något att vara nöjd med. 😀

Efter en dag med flip-flops kan jag tala om att det brutna benet inte klarar att vara utan stödstrumpor än. Vristen är alldeles svullen och lite öm. Hoppas att den effekten avtar mer och mer, för annars blir inte sommaren rolig. Ett gott skratt förlänger livet och jag försökte kompensera svullnaden genom att läsa en lista med Autocorrect Struggles. Inte rumsrena, så ni får ingen länk. Jag fick alldeles ont i magen av att läsa dem… Ena dottern kom upp och frågade om jag kunde skratta lite tystare. Alltså, det kan bli väldigt fel ibland.

Påsk var det, ja. Dags för Lalaland innan dess. Ät rätt sorts godis och var glad. Här har du lite passande musik. Tack Johann Sebastian Bach. Din musik håller än.

27 mar

Sista födelsedagsfirandet här i bloggen den här månaden.

Som jag sa är det många i min närhet som firar födelsedag i mars! Idag är det dags för syster no. 3, eller nummer fyra i syskonskaran. T är mer energisk än någon annan jag känner. Där hon är blir det fest! Hennes liv är naturligtvis inte alltid på topp, men jag är så tacksam och glad över att hon är generös och att hon delar med sig av sina skratt då jag är med henne. Skottlandssläkten – vi längtar efter att träffa er i sommar! Grattis T. Tack för att du ger mamma en egen dag just på din egen födelsedag!

Med en enkel tulipan(bukett), härliga servetter och matchande sugrör blir det festligt hela vägen till Dundee, eller hur?!

27 mar

Hur många tårar kan en människa producera?

Jag önskar jag tog mig tid till ett TED-tal om dagen. Nästan varje tal jag ser känns viktigt, givande eller ögonöppnande. Det här såg jag i kväll. Hjärtskärande, vackert och så sorgligt.

Våra barn har inte direkt blivit mobbade. E blev kallad ”dockan” och ”mini” i sexårs. Då tog storebror tag i saken, gick till den vuxna som var elevvårdsansvarig och sa: ”Antingen tar du hand om det här eller så gör jag det själv.” Jag vet inte om han varit så modig igen. Barn är starkare än man tror, men de vill också vara till lags. De vill hålla sina föräldrar glada och de skäms ofta för att tala om när de råkar ut för elaka eller tanklösa kommentarer.

Jag har träffat kvinnan jag är mentor till idag och jag har gråtit. Jag har tittat på flera avsnitt av Dilemman med Doreen och jag har gråtit. Nu har jag tittat på TED och gråtit, så jag sitter här med röd näsa och svidande ögon. Det är bra att gråtknarka ibland, för det rensar systemet. I morgon ska jag dock vara glad igen, det lovar jag här och nu.

26 mar

Det närmar sig ny månad.

Ny månad betyder nytt ord. Jag klurar lite runt det kommande temat vilket är hälsa. Under tiden suger jag ur musiken allt vad jag kan! Jag har spelat mer fiol nu i februari än sammanlagt på flera år tror jag. Då och då kommer det små stunder av perfekt vibrato och övergångar mellan de olika lägena då det faktiskt låter helt okej. Jag stämde tyvärr inte dotterns fiol i går då hon bad mig, så granntjejen spände sönder e-strängen då hon försökte. Nåja. Olyckor händer så lätt. Vi har en jättebra musikaffär bara några minuter härifrån, så det är lätt åtgärdat.

Nu har jag bara en av mina musikutmaningar kvar. Tanken är att jag ska skriva färdigt några texter jag har klurat lite på. En av dem är redan rätt okej, de andra är väl inte mycket att hänga upp i julgranen. Vad tycker du om språk? Engelska eller svenska? Och tror du Hugh Grant kommer och spelar lite om jag ber honom? Jag har nu ingen musikstudio, men ändå.

26 mar

Listor och Mashup.

Min mamma är expert på listor. Om man vägde alla listor hon har skrivit genom åren, de listor jag och mina syskon ofta fick vara med och ge input till, skulle pappershögen säkert väga minst lika mycket som en stadig bebis. Jag har alltid haft ett kluvet förhållande till listor. Inte vet jag varför. De är ju bara toppen! Man bearbetar, blir inspirerad och kommer på en massa smarta idéer när man väl börjar skriva. Undrar just om det är lika effektivt att skriva listor i telefonen. Hm. Det är säkert någon som har forskat i saken.

De här listsajterna är beroendeframkallande. Kom inte sedan och säg att jag inte varnade dig.

Top Tenz
The hundred best lists of all times
Listverse

Jag älskar Barnes & Noble, bokaffären som ligger fem minuter härifrån. Barnen gillar också att följa med. Jag har så svårt att acceptera tanken på att böcker börjar försvinna ur världen… Folk har fullt upp med internet och läser färre och färre böcker. B&N satsar mycket på Nook, en läsplatta, men jag vet inte, jag. Jag gillar riktiga böcker.Ett hem utan böcker är tomt och ödsligt. Hur som helst. Härom dagen var vi på B&N för att införskaffa födelsedagspresent till mannen i familjen. Reahyllorna var fulla av fantastiska fynd! En listbok för en femma; Vem kan motstå något sådant? Jag köpte några andra böcker till presentlådan också. Och en chokladkaka. Men det var en sådan där fin, nyttig choklad och vi var fyra som delade. Nu har jag fyllt i några listor per dag. Vissa listor får tre rader, andra är betydligt lättare att fylla. Vad skulle du skriva här?

Nu ska jag njuta en stund av att låta trycka ryggen mot spikmattan. Dagen har varit lång och intensiv och jätterolig. Vi hade två grannfamiljer över på middag och social samvaro och de gick inte hem förrän klockan var närmare 22! Tur att våra barn inte har ”vanlig” skoldag i morgon. 🙂 Sonen har ett par dagars lärlingsjobb hos en granne. Grannen är i 60-årsåldern, men vad betyder ålder? G (och vi vuxna, och tjejerna) älskar att umgås med denna man och hans coola fru (som dessutom är finska, även om hon flyttade till Kanada som femåring). Tror du inte att världen skulle se bättre ut om vi umgicks mer över generationerna? Det är nämligen jag tämligen övertygad om. Spikmattan var det, ja, efter dagens musiktips.

Hur kul som helst – Pop Danthology 2013. Imponerande! Tänk vad man kan göra nu för tiden. (Tillägnad min kompis M i Tyskland som har firat sin födelsedag idag. Grattis!)

25 mar

En ”sådär” dag.

Ibland förstår jag inte på mig själv. Jag tycker ändå att jag både har god självkänsla och gott självförtroende. Idag var det som att jag vaknade på fel sida. Gårdagen var alldeles toppen. Använde jag all positiv energi och hann inte producera ny under natten? Bestämde mina hormoner sig för att spela mig ett spratt? Styrde jag mina känslor undermedvetet? Jag vet inte vad det var, men jag var knappast Mitt Bästa Jag under största delen av dagen, inte för någon.

Jag, precis som många andra jag känner, bemästrar ”Mr Jekyll och Dr Hyde-tricket”. Efter att ha talat om för sonen att han var på svindåligt humör, snäst av äldsta dottern, bett maken dra någon annanstans och ovänligt men bestämt tackat nej till en pianokonsert av yngsta dottern lyckades jag dra upp mig ur gyttjan och när våra middagsgäster kom var jag på ganska gott humör.

Nu är min fråga följande: Hur mycket styr man över sig själv och sitt humör? Behöver man då och då få utlopp för det svarta, det tråkiga och det oönskade? Ska man gömma sig i skogen när man känner sig såhär och sparka på grenar för att få utlopp för Det Arga eller ska man titta på gulliga kattfilmer för att glömma bort att man egentligen var på dåligt humör? Hur mycket ansvar har man för andras välmående? Är en medlem i familjen på riktigt dåligt humör dröjer det ju inte länge förrän alla går omkring och surar. Så är det åtminstone här hemma. Visst blir livet mycket trevligare om tungsinthet och ilska inte har förstatjing i vår samvaro med andra människor?

Jag har på nära håll sett hur mycket man kan göra för att förbättra ”riktig” psykisk ohälsa med rätt kost, sol, träning och sömn. För mig som bara lider av nedstämdhet då någon nära mig har det jobbigt eller som blir arg då hormonerna spelar Monopol i min kropp borde det inte vara så svårt att rycka upp mig. Eller? Vilken erfarenhet har du? Tips? Idéer? Här kommer några länkar som fick mig på alldeles gott humör nu i kväll:

Best coin ever spent
Fiddlesticks – Come Thou Fount of Every Blessing
Roliga katter
Sjukt bra Rubiks Kub-trick!
Läckra lastbilsförarskills

25 mar

Family.

I går firade vi födelsedag med våra vänner som räknas som vår familj. Idag kom våra släktingar som också är våra vänner. Klurigt, va? Mammas fina kusin C och hennes man G bor en halvtimme bort. I kväll kom de med en ofantligt god Berry Berry-paj från Lion House och ett gott humör. Vi skvallrade lite om släkten och fick höra om Cs planer inför hennes Sverigeresa senare i vår. Ja, och så åt vi svärmors currykyckling, nybakade frallor och lite annat smått och gott.

Det fortsätter att kännas alldeles rätt att bo här just nu. Vi har så fina människor i vår närhet och eftersom vi kan resa hem-hem i sommar känns det inte som att vi har hamnat vid världens ände precis.

Förresten kör maken FreedomFest i maj igen. Jag rekommenderar denna dag i frihetens tecken. Föreläsarna är ruskigt spännande och intressanta och hade det funkat hade jag varit där och lyssnat jag också, även om jag kanske inte är den som står längst fram på frihetsbarrikaderna. Förra årets pensionsföreläsning av Hans Palmstiärna var en ögonöppnare för mig och Jonas Himmelstrand har stor erfarenhet av hemskolning. Han har till och med fått gå i exil och bor numera på Åland för att kunna fortsätta hemskola. Så kan det gå! Något som 1,5 miljoner barn och ungdomar här i USA klarar får bara två familjer (ortodoxa judar) i Sverige testa. Grattis! Samtidigt som jag tipsade om Slöseriombudmannens film hade K fått in sagde man i programmet. Spännande, som sagt. För att inte tala om Tanja Bergkvist. Den kvinnan vet vad hon talar om och hon är tydligen oerhört rolig att lyssna till. Som sagt. Är du i Stockholmstrakten den 11 maj tycker jag att du ska satsa några hundra på en givande heldag.

24 mar

Hipp, hipp, hurra!

Grattis till älsklingen som idag fyller  lika många år som sin skostorlek. Han ligger bara några månader framför mig, men har många fler gråa hårstrån än jag. Han är dessutom lite visare på vissa plan och lite dummare på andra. Än jag, alltså. Vårt team brukar funka rätt bra tillsammans. Han puttar, jag stoppar. Han rättar i leden, jag fluffar. Bra så. Hur har du det med din livspartner? Är ni som två kloner eller kompletterar ni varandra med olika egenskaper?

När jag fyller 43 i oktober vill jag vara i lika bra form som då jag var 41. Det låter väl som ett bra mål? Jag har insett att mål som ”se ut som Demi Moore” (fast det vill jag ju inte) eller ”vara lika vältränad som Wanja, 76” inte går att leva upp till. Fast jag blir ruskigt inspirerad av Wanja och kan säga ”kan hon så borde väl jag kunna bättre än jag kan idag”. Det låter som ett bra och görbart mål. Här är inspirationsreportaget om Wanja. Se det! Kanske blir du lika inspirerad som jag.

Födelsedagen har firats med kycklinggos hos grannarna, middag på Tucanos med familjen och tårta med vännerna här hemma. Finfin födelsedag tycker jag, fast den inte ens var min.

På väg hem från kycklingarna fick vi med oss nyvärpta ägg från de äldre hönorna i hönshuset. Vita, bruna, gröna och blå, alldeles fantastiskt vackra! De blå och gröna nändes vi inte använda, men de vita och bruna åkte i tårtsmeten. Mormor Brittas tårta blev kanske ännu lite godare än vanligt. 🙂

Hoppas att det blir ordning på min bloggserver på måndag, för annars måste jag nog byta. Allt går så långsamt nu och jag har varken tid eller lust att sitta och vänta. Mitt bloggande ska gå snabbt och smidigt för att funka för mig. Jag återkommer i alla fall. Var så säker på det.