27 feb

Bibliotek och andra nöjen.

Vecka 9 – sportlov för stockholmare och annat löst folk. Vi har det väldigt bra. Sovmorgon, lugn och ro, kul tillsammans i familjen. Den sista punkten är lite klurig nu när vi har barn som är 11, 13 och 15. Deras intressen skiljer sig en del och tonåringar är inte alltid helt smidiga då det gäller att anpassa sig till andra viljor än sina egna. Det har ändå gått väldigt bra så här långt. Mitt mål är att vi ska klämma en rolig rulle per dag under lovet. Så här långt har vi klarat av Liar, Liar och Dagispapporna. Ni får jättegärna komma med bra tips!

Bibliotek har alltid varit favorithak för mig. Tyvärr har inte Huvudbiblioteket i Huddinge riktigt vunnit över mig på sin sida. I Karlskrona kände jag mig verkligen som hemma och jag älskar Stockholms Stadsbibliotek. Det är bara lite krångligt att ta sig dit. Idag var hur som helst jag och äldsta dottern i Huddinge för att leta böcker. E hittade ingenting till sig. Min bokhög är alldeles för just hög för att jag ska lägga till något utöver det som redan finns där, men jag satt en stund i tidningshörnan. Jättehärligt! Jag letar efter bättre hörlurar än de jag har då jag vågar mig ut i spåret igen så småningom. Är det någon som har testat de här eller har andra hörlurar som passar då man tränar att tipsa om?

Skullcandy eller Sony?

Jag läste lite i Mac World, men blev inte precis så fångad som förra gången jag läste den. Är ingen tekniknörd… Vilka tidningar läser ni? Jag ser fram emot en prenumeration på ett underbart magasin, men jag återkommer till det!

26 feb

Hur väljer man rätt?

VDR. Välj Det Rätta. Hur väljer man rätt? Jag försöker göra rätt val. Mina val baserar sig på en blandning av erfarenhet, vilja och vägledning. Det är länge sedan jag bara gjorde val utifrån mina egna önskemål och behov. Egentligen vet jag inte om jag någonsin har gjort det. När jag var yngre valde jag ofta utifrån vad andra skulle tycka och tänka om jag gjorde si eller så. Idag försöker jag göra val som jag kan stå för. Jag vill inte vara en av dem som ligger inför döden och ångrar val jag gjort, eller inte gjort för den delen. Hur tänker du? Hur gör du dina val? Jag tror att vi har vår fria vilja att göra vad vi vill med livet. Något vi inte har är möjligheten att välja de konsekvenser som valen medför. Detta gör det lite mer komplicerat. Men, men. Vem har sagt att livet ska vara okomplicerat?

24 feb

Om att sakna någon eller något man inte har.

Inför morgondagens sista uttagning till Melodifestivalens final kanske ni vill lyssna på den här. Jag skulle vilja sjunga. På riktigt alltså. Så det låter bra då jag sjunger själv. Jag skulle vilja sjunga som Josefin Nilsson i Ainbusk. Hest, väldigt personligt. Lite småfalskt, charmigt, inte så man riktigt stör sig på det. Sedan skulle jag kunna tänka mig att sjunga som Beyoncé också. Ja, om jag fick välja. De där systrarna i First Aid Kit också. De sjunger ruskigt bra och dessutom har de hela livet framför sig. (Jag förstår att Patti Smith började gråta då hon hörde sin låt framförd av tjejerna.) Undrar just hur långt de kommer att gå… Vem skulle ni vilja kunna sjunga som?

22 feb

Idag är jag hiphop.

”Oj! Idag är du hiphop”, sa maken och tyckte tydligen att det var väldigt gulligt. Vad då idag, tänkte jag. Jag har väl alltid varit hiphop? Tror ni mig inte?! Kolla här då.

Definitivt kaxig. Jag var så kaxig att när brorsan utmanade mig på battle blev det ett hål i köksdörren. (Detta hände dock många år efter att detta kort togs.)

Absolut crazy. Med detta foto medföljande ett CV till Run DMC tror jag att jag hade fått jobb på en gång, utan att passera gå.

Hade jag mött mig själv en mörk natt hade jag blivit rädd! Hiphop, eller hur?

Så här ser hiphop ut idag enligt min make. Eh. Tja, det har ju hänt en del i branschen. Han har kanske rätt?

Ps: Här på fotot ser man ju inte mina vintage Adidassyntetbyxor med revärer. Ni vet sådana där som fanns på 80-talet ungefär. Väldigt hiphop. Dagens Adidasbyxor är ju smala runt just smalbenen och jag är tydligen helt ute då jag har mina på mig. Mamma 63 år har likadana. Jag vet inte om det säger mest om henne eller om mig…

22 feb

Vänner och ett gott recept till vegetarianer och karnivorer.

I går hade vi makens, vad jag tror, nyaste vän hemma på middag. Han är en helt fantastisk människa med ett spännande liv bakom sig. Jag tvivlar inte på att det kommer att bli ännu mer spännande framöver. Hans funderingar runt både det ena och det andra satte igång mina tankar. Jag och maken låg och pratade om många av kvällens frågor och insikter, sent, och jag kunde knappt somna av alla tankar som snurrade runt i och runt omkring mig. (Eller var det att jag var sockerhög på den godaste semlan jag ätit någon gång som gjorde mig lite lullig?) Hur som helst är Gästen vegetarian, så jag rådfrågade en kreativ vegetarian om recepttips. Hennes recept gjorde succé hos alla utom äldsta dottern som hade hört ”alla” (Ni känner väl Alla, ett av Någons syskon?) säga att quorn är jätteäckligt. Jag lovar att om hon hade trott att det var kyckling hade hon ätit och mumsat utan att ens fundera på om det var gott eller ej… Här kommer det, Zarahs farmors härliga recept! Jag vill inte hänga ut någon, men jag kan säga att min man inte riktigt lyssnade då jag intruerade honom om hur han skulle sammanföra de ingredienser jag hade förberett. Jag sade åt honom att ta dubbelt av allt utom osten. Han tog dubbelt av osten och sambal oeleken. Just sayin’. Hur som helst blev det jättegott det också, så det viktiga här är väl själva ingredienserna, inte proportionerna!

Sissans kyckling/quorn/fisk

4 kycklingfiléer/quornfiléer/fiskfiléer
1-2 paprikor
1 dl mango chutney
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
2 tsk curry
3 dl creme fraiche (valfri fetthalt)
1 banan
2 dl riven ost (fungerar lika bra med smalare ost)
Salt & peppar

1. Bryn kycklingen 8-10 minuter, peppra och salta (eller tina quornfiléer)
2. Skär kycklingen i bitar (cirka 1 cm tjocka) och lägg bitarna i en ugnssäker form.
3. Kärna ur och hacka paprikan. Lägg den över kycklingen.
4. Rör ut mango chutney med creme fraiche. Tillsätt pressad vitlök, sambal oelek, mosad banan samt curry.
5. Bred creme fraiche-röran över kyckling och paprika. Toppa med riven ost.
6. Gratinera i 225 grader, i cirka 15 minuter.
Servera med exempelvis råris eller kokt potatis (vi tog basmatiris), och en blandad sallad.

21 feb

Snacka om snabb uppföljning!

”Don’t let the noise of others’ opinions drown out your own inner voice.”

Steve Jobs

Om du inte har sett Mr Jobs examenstal från 2005 tycker jag att du ska göra det. Bli inspirerad, sparka dig själv i rumpan, se till att göra något åt det du kan göra något åt. Släpp det andra och känn hur livet genast blir lite lättare.

Jag tog en snabbkoll på läget och bestämde mig för att satsa på följande:

Sitta ner vid mitt skrivbord för att skapa något minst en gång varje dag.
Njuta mer av ”små stunder av lycka”.
Beta av min bokhög. (Det här känns smått ouppnåeligt, men jag är inte den som ger mig i första taget.)
Skratta mer. Högt. (Man är inte mer tant än man gör sig.)

Fyra mål, konkreta. Det känns som att jag kan hålla koll på dem. Just nu sitter jag och jobbar med nummer två. Samtidigt som jag skriver jäser bulldegen (semlor i kväll) och i lurarna lyssnar jag på underbar musik. Lycka till med att både sätta mål och att följa upp dem. Och glöm inte att titta på Steve Jobs-talet. Det kan vara precis vad du behöver höra just idag!

Bokhögen.

Liten stund av lycka.

Edit: Översta boken i högen, Gretchens, har jag nu läst ut. Dags att välja nästa… Deckare i romanform eller lite djupare tankar?

21 feb

Följer ni upp er själva?

Nu när jag har läst Gretchen Rubins bok (Vilken ögonöppnare!) har jag funderat lite över det där att sätta mål och nå dem. Jag har också tänkt på hur målsättningar blir till rutiner och att de då slutar vara något man tänker på. I somras lyssnade jag till exempel på sommarprataren som berättade om bananodlingarna och alla stackars barn som blir förgiftade för att vi ska äta billiga bananer. Där och då beslutade jag att jag aldrig mer skulle köpa en ”vanlig” banan. Tänk om alla mål var så lätta att nå som det! Sedan dess har jag nämligen bara köpt oekologiska bananer en gång och då var det bara för att jag var i desperat behov och det inte fanns några ekologiska i affären. Efter mitt möte med Doktor Brian och allt jag läst av Mark Sisson har familjens sockerkonsumtion sjunkit drastiskt. Vi äter fortfarande sötsaker, men i andra former. (Och vilken dag att skriva detta på! Idag är det ju fettisdagen och då ska vi alla äta semlor. Fast de blir i alla fall hembakade…) Jag handlar på ett annat sätt än förut, gör andra val än jag hade gjort för tio eller fem år sedan. I början var det jobbigt och tog energi, men idag går det av sig självt.

Jag skulle vilja påstå att det inte bara är ovanor som smyger sig på, utan också goda vanor. En vacker dag sitter man där och är förändrad till det sämre eller till det bättre. Att medvetandegöra sig själv om de val man gör, att skriva ner dem på papper eller bara lägga alla fakta på bordet (som Anna Skipper i Du är vad du äter) är ett viktigt steg i processen när en medveten förändring ska ske. En för mig dålig förändring är att jag i höstas då min hälsa blev sämre igen slutade träna. Jag orkade inte längre p g a mitt dåliga Hb och ju mindre jag orkade, desto mindre tränade jag. Nu har jag kommit igång med promenader igen och kör lite tyngder och pull-ups. Jag vet att trägen vinner, i alla fall då man har rätt förutsättningar. Snart är det inte längre jobbigt att träna, utan något som kroppen ”kräver” och träningsrutinen känns lika naturlig som nattsömnen.

Nu ska jag sätta mig och jobba, men då jag är färdig ska jag fundera lite över var jag är och vart jag är på väg. Kanske är det något du också skulle må bra av? Ett mål har jag klart. Gissa vilket? Glad fettisdag!

20 feb

Vardag.

Jag och maken följde sonen till bussen och tog sedan en promenad på Långsjön. Tur att isen fortfarande ligger, för min tro hade inte orkat hålla mig uppe… Vackert så jag nästan fick hjärtsnörp var det i alla fall. Bilderna på isen togs med telefonens Hipstamatic-app, därav de roliga färgerna. Egentligen borde man ta ”vanliga” foton och redigera dem, men kommer man bara ihåg att ta vanliga foton också är det ingen fara med ett och annat vardagsförskönat.

Mitt favorithus i hela världen. Det gör sig visst inte med ett blågrönt filter, men jag blir alltid så glad då jag ser det!

Här står jag i Huddinge kommun och ser över till Stockholm. Gränsen går precis där genom sjön har jag för mig.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen – vår katt är helt enkelt väldigt speciell. Här ligger Milla och läser IOGTs ungdomstidning Struten och ser ut att trivas rätt bra med livet. (Ingen människa var inblandad i placeringen av katt eller tidning. Ja, inte i förhållande till varandra i alla fall.)

20 feb

Dagens tips!

Jag tycker att ni ska ta en titt in till Fiffi. Numera går hon under namnet Sofie Rolfsdotter och hennes nya hemsida är hur läcker som helst. Själva hemsidan må vara snygg, men det är hennes konstverk som verkligen är något att ta en titt på. Passa på att fyll på presentförrådet med några vackra tryck! Sofie är otroligt talangfull och hon bjuder på flera olika stilar. Jag är säker på att ni alla hittar något ni gillar. Här är min nya favorit, men jag gillar verkligen den här också. Och den här. Och den här. Och… Den här visades i Family Living för ett tag sedan och blev poppis. Jag såg inne på Signerat att den sålt väldigt bra! (Jag har bara länkat till A4-tryck, men som ni ser finns det både A3-tryck och annat smått och gott i vänstermarginalen.)

Jag ser att länkarna heter annat än trycken som jag ser, men jag hoppas att länkningen funkar som den ska. Bild från Sofie Rolfsdotter.