30 jun

Sista cellgifterna och eftermiddag i solen.

  1. Mammas sista omgång med cellgifter gick bra att genomföra då proverna visade sig vara helt okej! Skönt. Nu är det ”bara” alla efterkontroller och skiktröntgen kvar…
  2. Vissa stunder är oförglömligt fina. Den här eftermiddagen till exempel. Kroppkakor, strandhäng, Sommarpratare i radion med mig själv utslängd på ett bekvämt liggunderlag, umgänge med brorsdottern som är hysteriskt rolig och lite annat smått och gott. Jag somnar nog ovaggad i kväll.

image

29 jun

Vackert.

Känslan av att stå vid havet och höra vattnet slå upp i strandkanten. Solen som kämpar sig igenom de blågrå molnen som sakta spricker upp och bjuder på en oförglömlig solnedgång. Man tager vad man haver-grill. Fleecetröjan som luktar Far. Tanken på att människors kärlek kanske kan vinna över idiotin i världen. En vacker dag…

29 jun

Ljusblåa dagar seglar förbi.

image

image

image

image

I går morse åkte jag och yngsta dottern in till stan för att hjälpa svägerskan och hennes familj att flytta. Framåt 23-tiden var vi tillbaka på Sturkö igen efter en dag som blev lång och effektiv. Nu är släktingarna inflyttade i en större lägenhet och vi är några människor i Karlskronatrakten som vet var kroppen gömmer diverse muskler som bara ger sig till känna efter en stor flyTt.

Sommaren drog för övrigt igång idag. Det känns skönt att äntligen ha fått ligga i gräset i skuggan under päronträdet då det var för varmt i solen. Nu vänder det!

Denna veckan drar vi ihop alla syskon. Det ska bli så mysigt att ha alla här, till och med vår tyska syster! Extra bra känns det då att väderprognosen ser lite bättre ut. Peace!

24 jun

Goda vänner och Sommar i P1.

I går hade jag den stora ynnesten att träffa mina tre äldsta vänner, de som har känt mig längst förutom mina familjemedlemmar och släktingar förstås. Vi träffas alltid en gång varje sommar och stöter och blöter det som hänt i våra liv sedan vi sågs sist. I går hade C gjort en fantastisk quinoasallad som serverades med hummus, rökt lax och god dricka. Just i går talade vi i många timmar om hälsa och hur man bäst tar hand om sin kropp. Vi fyller alla 45 i år och på olika sätt tror jag att vi alla har upplevt hur livet liksom börjar ta ut sin rätt. En av oss har helt bytt riktning i livet och håller på att omskola sig, en är väldigt stressad av jobb och ”livet” (sjukdom, död, hälsa), en har varit deltidssjukskriven under en tid och har tagit till alternativa metoder då vanliga vården mest erbjuder ”du kanske är deprimerad, ta ett piller” vilket inte alls har gjort henne frisk. Själv har jag haft mina slagsmål med allt som hänt de senaste åren och är så glad över Dr Brian, yogan och kostomläggningen som jag är säker har hjälpt mig att hålla näsan över vattenytan! Vi hann också tala om barnuppfostran, musik, hiv, invandring, ekonomi och ansvar. Dessvärre löste vi inte världens alla problem, men jag åkte hem lycklig över att dessa goda vänner. (Det är också uppfriskande att känna att man inte alls behöver tycka och tänka likadant för att vara vänner.)

Det var sent då vi packade ihop och jag satte på radion i bilen för att ha lite sällskap. Åh, vad jag älskar programmet Sommar i P1! Åtminstone då det är spännande sommarpratare som stökar till bland mina tankar, människor som har rolig och varierad musiksmak och människor som har livsöden som väcker starka känslor. I går hann jag lyssna på Heléne Andersons sista 20 minuter och det gav mersmak. Heléne är Karlskronadäka och blekingskan sitter där den ska trots att hon har bott i Stockholm i många år. Jag ska lyssna på programmet från början någon dag då det finns tid. Just nu sitter jag och lyssnar på Kalle Moraeus. Synnerligt trevligt måste jag säga. Vill du veta vad jag är mest inställd på att lyssna på i sommar kan du spana in de rödmarkerade dagarna. Ska vädret fortsätta på det här viset blir det inga problem med att sitta inne och lyssna på radio…

Juni
20 Lena Olin, Skådespelare
21 David Batra, Ståuppkomiker, skådespelare, författare
22 Siavosh Derakhti, Social entreprenör
23 Heléne Anderson, Konstnär, f.d. kriminalinspektör
24 Kalle Moraeus, Musiker, artist, programledare
25 Terese Cristiansson, Utrikeskorrespondent, journalist
26 Bengt Baron, OS-guldmedaljör simning, vd Cloetta
27 Mona Malm, Skådespelare
28 Anna Mannheimer, Programledare, journalist och Peter Apelgren, Komiker, konstnär
29 Tom Alandh, Journalist, dokumentärfilmare
30 Clara Henry, Youtuber, komiker, programledare

Juli
1 Georgios Karpathakis, Grundare sajten Underbara ADHD
2 Kenneth Macartney,  Kanadas ambassadör i Sverige
3 Saga Becker, Skådespelare
4 Liza Marklund, Författare
5 Edvard Moser, Hjärnforskare, psykolog, nobelpristagare
6 Nina Hemmingsson, Konstnär, serieskapare
7 Kjell Enhager, Ledarskapskonsult, föreläsare
8 Hédi Fried, Författare, överlevare från Auschwitz
9 Arash ”Ash” Pournouri, Manager DJ-stjärnan Avicii
10 Marianne Mörck, Skådespelare, sångare, regissör
11 Robin Paulsson Komiker, programledare
12 Johan Rockström, Professor miljövetenskap, agronom
13 Nilla Fischer, Fotbollsspelare
14 Magnus Falkehed, Journalist, författare
15 Herman Geijer, Zombieöverlevnadsexpert
16 Leila Lindholm, Kock, programledare
17 Sverker Olofsson, Journalist, programledare, debattör
18 Sanna Lundell, Journalist, programledare, driver ridstall

19 Karl-Petter Thorwaldsson, Ordförande LO
20 Nisse Hellberg, Sångare, gitarrist, låtskrivare
21 Karin Volo, Ledarskaps- och organisationskonsult
22 Gunilla Röör, Skådespelare, regissör, professor
23 Arkan Asaad, Författare, föreläsare, kampsportare
24 Syster Karin, Nunna Alsike kloster
25 Zara Larsson, Artist, bloggare
26 Olle Jönsson, Artist, sångare Lasse Stefanz
27 Alice Teodorescu, Politisk redaktör, debattör, jurist

28 Hans Mosesson, Skådespelare
29 Kristina Sandberg, Författare, psykolog
30 Maxida Märak, Artist, rappare, hiphop-producent
31 Stig Grybe, Skådespelare

Augusti
1  Bea Åkerlund, Stylist, designer, regissör
2  Markus Näslund, F.d. ishockeyspelare
3 Åsa Jinder, Riksspelman, kompositör, författare
4 Alexander Ekman, Dansare, koreograf
5 Jögge Sundqvist, Slöjdare, konstnär
6 Daniel Poohl, Journalist, författare, vd Stiftelsen Expo
7 Magdalena Gerger, Vd Systembolaget
8 Annika Norlin, Låtskrivare, journalist, psykologstudent
9 Magnus Böcker, Vd börsen Singapore
10 Magnus Nilsson, Kock restaurang Fäviken
11 Maria Strømme, Professor nanoteknologi
12 Owe Sandström, Kläddesigner, lärare
13 Fredrik Reinfeldt, Föreläsare, f.d. statsminister
14 Ben Gorham, Grundare parfymhuset Byredo
15 Seinabo Sey, Artist

16 Ulla Skoog, Skådespelare, komiker, regissör

P1 kl 13.00–14.30
sverigesradio.se/sommar

23 jun

Rätt fint trots vädertrubbel.

Dagarna går snabbt då man kommer till ett sommarställe. Min familj har jobbat hårt. De har städat och rensat och tvättat och renoverat och piffat, så när jag och barnen kom var det nästan bara att flytta in. Far gav upp tanken på evighetsprojektet ”klippa gräs” eftersom han inte orkar lika mycket som förut, så nu styr min långe lillebror åkklipparen med den äran. Fortfarande måste både vanlig gräsklippare och trimmer användas på sina ställen, men många timmars arbetskraft sparas in med det nya hjälpmedlet.

Sådant som var kvar för mig var att städa ut kyl (Vad sägs om makrill som gick ut 2013 och flädersaft som omvandlats till vin utan att Jesus varit inblandad?), damma och torka av vinden. Vår ”yttervind”, eller kallvind, används till sovsal, men drömmen är att allt det där som bara hamnat där och aldrig använts ska få bättre hem medan själva vinden blir lite mer inredd. De flesta av oss syskon kommer bara några veckor per år dock och då prioriteras umgänge framför stora renoveringsprojekt. En av våra kusiner sa ”Om jag och mina syskon hade det här stället skulle det se helt annorlunda ut här”. Det är säkert sant, men jag är ändå glad över att vårt sommarparadis är mer paradisiskt än Sköna Hem-värdigt. Två av syskonen har fått ta en mycket större arbetsbörda än resten av oss. Jag är väldigt tacksam över att de gjort så mycket och samtidigt känner jag mig rätt usel då det gäller praktisk arbetskraft. Sedan många år tillbaka har jag mest lagt tid på den dagliga kökstjänsten och vardagsstädningen, men det är också sådant som ska skötas. Hade vi tyckt att Billys-piroger hade varit mänsklig föda hade möjligtvis mycket tid frigjorts. Det är sådant som kan filosoferas runt många rundor…

Vi har redan hunnit med den traditionsenliga Lövmarknaden i Karlskrona, midsommarfirande i regn och rusk (och uppehåll länge nog för att hinna bygga och dansa runt midsommarstången), midsommardagsfotbollsmatchen mellan Anderssons och Håkanssons (våra kusiner vann stort i år) och det tillhörande minglet och grillandet, kusinträff uppe i Fars föräldrahem, träff med svärmor med tillhörande jordgubbar och glass och… Några av kusinerna agerar jordgubbsförsäljare för att tjäna lite pengar, andra är fortfarande små och ansvarsfria. Jag hoppas att vädret slutar imitera en sämre höst så att jag vågar ta årets första dopp. Jag vill bada! När vi hade 13° rapporterade maken 39° från Orem. Varför inte lite mer lagom?

Ah! Solen börjar värma mig på ryggen. Bäst att springa ut och ta vara på solen mellan regnskurarna. Jag hoppas att du har det fint…

20 jun

Glad fortsättning på sommaren!

image

Vi fick en fin midsommar trots att det var så kallt och ruggigt i morse. Vädret lättade upp lite efter den goda maten, så vi fick både till midsommarstång och dans kring densamma!

Jag kan för övrigt varmt rekommendera att dödbaka den ena botten till Glömmingetårtan. Den blir extra supersmaskig på det viset. Det är en välsignelse att ha ett ställe där man kan samla så många och samtidigt njuta av de vackra omgivningarna!

15 jun

Grattis!

Idag har vi rena släktfesten på distans. Mamma, mammas tvillingsyster och min svåger fyller år. Mamma mår lite halvrisigt av cellgiftsattacken som ju slår ut inte bara cancern utan också immunförsvaret. Trist! Jag ser fram emot att få fira hennes sista cellgifter strax efter att vi kommer dit nu om några dagar.

28_7

I går hade vi vår sista Montaignediskussion för säsongen och för första gången på länge var vi alla tio där samtidigt. En av våra diskussionsvänner där har fått ”stage 3” bröstcancer och genomgår också hon cellgiftsbehandling. På henne gör de tvärtom än hur de gjort med mamma. Hon får cellgifterna först och ska sedan operera bort bröstet. I går förklarade hon att det känns som att hon går omkring med influensa i kroppen hela tiden. Det är frustrerande för henne som brukar vara så energisk, men hon verkar ta det hela med ro. Det är värre med hennes man som såg ut som en spillra av sig själv. Det är nog ofta så att det är svårare att veta var man ska göra av sina rädslor och frustrationer när man ”bara” får uppleva något i andra hand.

Det där med livet, alltså… Det är inte lätt. Man vet hur själva upplägget ser ut och att man aldrig har några garantier för att vägen leder rätt i mål, men när så något händer står man ändå ofta handfallen. Det finns inte heller någon lista som stämmer för alla människor och för alla situationer. En del vill vara ifred, andra vill ha mycket sällskap, åter andra vill känna stödet utan att nödvändigtvis ha människor sittande i knät. Balansen är hårfin. Mamma fick jättemånga vackra blombuketter då hon hade fått sitt cancerbesked och de var till stor tröst och glädje för henne. En kompis pappa blev vansinnig då hans vänner skickade blommor. ”Vad då, tror de att jag är död nu eller?” Man får helt enkelt gå på intuition och göra sitt bästa.

Idag firar vi i alla fall livet! Två av våra barn sitter och spelar ”Jag vill ha en måne” på piano och ukulele och under äppelträden har maken hängt upp en hängmatta som ger perfekt skugga i den 30-gradiga värmen. Bättre än så blir det liksom inte. Nu ska jag damma sovrummet och städa vårt badrum. Sedan blir det upp till maken att hålla ställningarna då jag och kidsen drar till regnigare breddgrader. Vi ses snart, Sverige!

Ps: Känner du dig på riktigt bra humör vill du kanske dansa där det svänger riktigt ordentligt?

14 jun

Bra jobbat, Sofia.

Så mycket kärlek. Kärleken kan man fira även om man inte är rojalist, eller hur? Jag har sällan sett en vackrare klänning än den Sofia hade på sig idag. Det här fina framträdandet då Molly Sandén, Danny Saucedo och Marika Willstedt sjöng och spelade Sofias kärlekssång till Carl Philip kommer inte att glömmas i första taget.

13_1

13_2

13_3

Mitt i den kungliga yran blev det här en sorgens dag på många vis. Lisa Holm är död och en familj har blivit berövad sin sjuttonåring som var på väg ut i livet. Magnus Härenstam har gått bort och den tredje och sista pusselbiten i Fem Myror Är Fler Än Fyra Elefanter finns inte längre här på jorden. En liten fyraårig flicka exploderade i en bil med sin pappa och hans två kompisar (med all sannolikhet kriminella) och finns inte heller kvar. Dessa tre medmänniskor får inte längre vara med av olika anledningar. Låt oss vara tacksamma över det goda de hann göra och låt oss sprida glädje och kärlek där det nu är svart.