31 jan

Superspabehandling.

27_1

Jag skulle behöva en sådan här helrenovering både inuti och utanpå. Tänk att ha en spabehandling där man åker in i ett lagom tempererat rum och får inbyggd grovrengöring, peeling och massage medan man ligger lite bekvämt på en skön, vattentålig brits eller något liknande. Samtidigt spelas naturligtvis upplivande musik och själva behandlingen avslutas med en hårinpackning och snygg styling. Oj, så skönt det hade varit! Min morgonrock som jag har på mig i princip varje dag fick jag ”gratis” då jag var med mamma och systrar på Yasuragi Hasseludden. Nu är den sönder och jag undrar om det inte måste bokas in ett nytt spabesök i sommar… Hinner de fixa min superspabehandling tills dess tror du?

Nu tar jag tjejerna och åker på övernattning med ett gäng ungdomar och ledare. I morgon ska vi få åka längdskidor eller testa ”snowshoeing”. Kul! Hoppas att du får en fin helg och att den eländiga gråtristessen vi har här just nu inte har nått dig.

30 jan

Reach – Projekt 4.

30_4

To reach som i stretch out or put forth – sträcka ut, sätta fram.

I går var det äntligen dags för mig att testa yoga på riktigt. Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig. Det jag läst och försökt göra själv har varit ”trevligt”. Den här upplevelsen var bra mycket mer än trevlig. Jag och min svenska väninna T gick bort till grannarnas nybörjarpass och blev mycket väl mottagna. Vi fick en genomgång av andningsteknik och eftersom vi var fyra nya fick vi lite mer tid att lära oss de olika positionerna.

Jag kunde konstatera att lårens baksidor var i bättre skick än jag trodde medan lårens insidor behöver bra mycket mer uppmärksamhet för att jag ska kunna sitta så här:

30_5

(Källa: http://www.healthambition.com/fat-burning-yoga-poses/)

Idag känns musklerna av, men mest känner jag att jag är på helt rätt väg och att jag längtar till nästa onsdag då det är dags igen! Vår lärare är sjuttio år och började själv med yoga när han var 63. Nu står han på huvud som om han aldrig har gjort annat. Tänk om jag kan komma dit jag också?!

Har du provat yoga? Vad tyckte du i så fall?

29 jan

Upplyst?

28_2

Känner du dig någonsin såhär? Du vet att du har kapacitet att lysa upp ett helt rum, lätt, men av någon anledning strålar du bara lite tafatt. Det mörka rummet blir på sin höjd halvdassigt när du slår på strömbrytaren. Du släcker, slår på igen. Samma resultat. Det här verkar vara mångas vardag under de trista månader som utgör den svenska vintern. Vissa lider av årstidsberoende depressioner. Andra har alldeles för låg halt av D-vitamin och har inte insett hur viktigt det är att fylla på om man befinner sig på en breddgrad där solen inte riktigt orkar sig upp under ganska många månader. En del tröstäter sådant de inte borde. Och hur ska man orka sig ut och träna när vinterstormarna viner runt knuten, oavsett om de bjuder på regnspikar, snöslask eller ishalka?

Själv lever jag upp under december. Jag har fördragsamhet med mörker, kyla och elände, för jag bränner massor av stearinljus, tänder mysiga adventsstjärnor och umgås med folk jag gillar att hänga med. När januari kommer är jag på topp i två dagar ungefär. Det är ju roligt med nytt år, nya tag och förhoppningar! Vid den här tiden har det hunnit bli ”sådär”. Här i Utah är det bättre på det viset att solen fortfarande är delaktig på daglig basis, men mörka kvällar och bitande kyla finns här också. Vetevärmaren, tekoppen, spikmattan och rökelsestängerna får jobba hårt i det här huset. Hade jag varit känsligare hade jag nog sett till att skaffa en dagsljuslampa också. Det verkar som att sådana kan hjälpa lite grann i alla fall.

För övrigt rekommenderar jag musik som är glad och medryckande, men av någon anledning blir det mesta jag lyssnar på väldigt, tja, sorgesamt. Tänkte på en kommentar som min gamla gymnasiekompis Å skrev, att hon inte riktigt kände igen min musiksmak. En liten resa tillbaka till slutet av 80-talet vore väl därför på sin plats, eller vad säger du Å? Jag är så gammal att jag satt och spelade in låtar från radioprogrammet Tracks och alla de här låtarna har funnits med på ett eller annat blandband någon gång.

Berlin – Take My Breath Away
Cyndi Lauper – True Colors
Starship – Nothing’s Gonna Stop Us Now
Cutting Crew – (I Just) Died In Your Arms
Peter Cetera – Glory Of Love
John Farnham – You’re The Voice
Whitney Houston – I Wanna Dance With Somebody
Michael Jackson – Bad
George Michael – Faith
Mauro Scocco – Sarah
INXS – Need You Tonight
UB40 – Red Red Wine
Tone Norum och Tommy Nilsson – Allt Som Jag Känner
Poison – Every Rose Has It’s Thorn
The Bangles – Eternal Flame
Yazz – The Only Way Is Up
Bon Jovi – I’ll Be There For You
Jakob Hellman – Bara Vara Vänner

28 jan

… julegranen dansas ut, ut, ut!

27_2

Vi har inte fått någon snö på länge nu. Snön ser lustig ut. Solen värmer upp den på dagen och så fryser den till under natten. Det blir lite som vågor i ökensand, fast vitt och alldeles glansigt. Vackert. Skottararmen behöver förbereda sig, för med början på onsdag och några dagar framåt ska vi få en hel del snö. Då vet jag inte om jag tycker det är så vackert längre…

27_3

Idag var det dags att göra något åt den stora grönsaken i audiensrummet. Granen luktade fortfarande väldigt gott, men jag tyckte att middagsgästerna skulle slippa mötas av en ihopskrumpnad trollaktig varelse på väg till matbordet. Jag och maken samlade således ihop ungarna och dansade några rundor runt åbäket och sedan lyfte sonen ut den på ett lillfinger. Det kan hända att det rann ut en hel del vatten från julgransfoten och att jag fick sopa bort en 100 m lång myrstig med barr runt huset, men det var det värt! Nu är både klinkers och trägolv rena och fina och jag struntar i om vi kommer att hitta barr överallt runt huset ända fram till nästa jul. Jag har väldigt svårt att tänka mig en plastgran även om det i det här läget hade varit rätt praktiskt.

Kvällens middagsgäster var ett ungt par, jättetrevliga. Kul att prata om livets förunderligheter med några som är generationen under oss. Hon är lika gammal som min yngsta lillasyster och skulle kunna vara min egen dotter. Jag blir alltid lika förvånad då jag kommer på att flera i min bekantskapskrets är eller ska bli mor- eller farföräldrar. Just nu känns det väldigt långt ifrån min verklighet. I min verklighet ligger nämligen fokus på den nya terminen och hur vi bäst ska planera för vårens aktiviteter. Planet hem till Sverige går i halva juni och om allt går som det ska blir det både bebismagar och bröllop att beundra i sommar. Det ser jag fram emot. Först ska vi dock jobba hårt, alla fem i familjen. Jag hoppas kunna komma iväg på lite fler studiebesök med den 13-åriga hemskolningseleven och så hoppas jag att storasyskonen får bra balans på sina kurser så de slipper stress och panik. Det ska nog bli finfint. Hur tänker du? Var ligger ditt fokus just nu?

28 jan

Say Something…

Ord och bild så hjärtat liksom kramas till lite så det gör ont. Förlåt alla som inte gillar engelska särdeles.

Say something, I’m giving up on you.
I’ll be the one, if you want me to.
Anywhere I would’ve followed you.
Say something, I’m giving up on you.

And I am feeling so small.
It was over my head
I know nothing at all.

And I will stumble and fall.
I’m still learning to love
Just starting to crawl.

Say something, I’m giving up on you.
I’m sorry that I couldn’t get to you.
Anywhere I would’ve followed you.
Say something, I’m giving up on you.

And I will swallow my pride.
You’re the one that I love
And I’m saying goodbye.

Say something, I’m giving up on you.
And I’m sorry that I couldn’t get to you.
And anywhere I would’ve followed you. Oh-oh-oh-oh
Say something, I’m giving up on you.

Say something, I’m giving up on you.
Say something…

Musik av Ian Axel och Chad Vaccarino

26 jan

Reach – Projekt 3 slutfört.

25_1

Sjalen är färdig och äldsta dottern hjälpte mig spänna upp den för att ge form och tvinga den lite större. Jag hittade en tappad maska när jag hade maskat av allt och var färdig, men det är ingenting att hänga läpp för antar jag. Jag försökte laga den så snyggt jag kunde och så får det vara med det.

E tar en kurs i keramik den här terminen. Andra lektionen fick de tumma varsin skål och hon kom hem och var riktigt nöjd över resultatet även om skålen fortfarande stod kvar i skolan för att torka. Nästa lektion fick hon en föreläsning som handlade om att släppa taget och att inte fästa sig för mycket vid ting. När föreläsningen var slut fick alla ta sin skål och krossa den mot väggen! E sa att det var den konstigaste lektion hon hade varit på någon gång, men att hon aldrig kommer att glömma den.

Visst är det väl så att vi människor alltför lätt fäster oss vid prylar, andras val och petitesser? Vi bryr oss om vilken frisyr andra valt och tycker till om vilken passform ytterligare någon har valt på sin Nobelklänning. Vi anser oss ha bättre smak då det gäller heminredning än någon annan och fnissar i smyg åt makalösa trädgårdstomtar och vilken text grannen har valt på trycket i sitt vardagsrum. Vi dömer vännen som lämnar sin make och hackar på chefen som inte är riktigt klok. Jag kämpar ständigt med det där att ”älska, glömma och förlåta” och jag försöker se det bästa i både folk jag känner och sådana som jag bara träffar i kassan på Costco. Det är svårt. Ibland är det svårare än andra gånger och svårast är det kanske då det gäller dem som man känner lite bättre. Det är lätt att tro att man kan fylla upp deras skor och att man därför har rätt att tycka och tänka om deras livsval och deras reaktioner. Jag blir ledsen över taggiga relationer, vare sig det gäller mina egna eller andras. Det är väl bara att gilla läget med det där och acceptera att vi alla har olika sätt att tänka och olika sätt att hantera våra hjärnspöken. Tja. Det var väl bara det jag ville säga.

För övrigt är sjalen som en stilla smekning över halsen. Jag tror den kan göra någon annan glad. Nu var det bara det där broderiet kvar, den vackra duken som jag är rädd för. Phu! Håll tummarna för att jag klarar av att slutföra mitt uppdrag! Och om du inte vet vad du ska göra just nu tycker jag att du ska lyssna på Pernilla Andersson. Lite sorgligt och mycket vackert, precis som En man som heter Ove. Jag har sträckläst på soffan hela dagen. Passade bra med min trasiga mage, men när jag hade läst färdigt trodde nog maken det var dags att ta mig till akuten eftersom jag var så mosig i ansiktet. Sådan är jag. Suck. Läs den!

23 jan

Utlottning!

Äldsta dottern har gett sig på bokbinderi. Hon har redan hunnit göra flera stycken och den senaste passionen är miniböcker. Om du är intresserad av att få en helt perfekt liten pärla, ca 2×3 cm stor, är det bara att lämna en kommentar här eller skicka mig ett mejl. Bokens sidor är sydda och den har tygklädda pärmar. Den är ett riktigt litet mästerverk!

23_1

23_3

23 jan

Lyckotips.

Gretchen Rubin som har skrivit The Happiness Project (Projekt Lycka) har pratat om hur mycket det kan göra för ens lycka att bädda sängen på morgonen. Det är ett projekt som inte tar mycket tid och det får en att känna sig väldigt nöjd i förhållande till hur mycket energi man lägger på det. Själv har jag insett att det ligger mycket sanning i det för mig också. Även om vårt sovrum är uppe på övervåningen är jag lika nöjd varje gång jag kommer dit och det ser ut så här:

22_1

Nja, supernöjd är jag inte. Det är skönt att ha heltäckningsmatta i sovrummet, men äckligt. Jag vet ju hur sjuk min astmatiska syrra blev av familjens heltäckningsmattor. De fick helt enkelt rivas ut. Det är också trist att vi inte har något på väggen och jag är inte förtjust i beige och… Ja, nu låter jag väl väldigt tacksam? Jag är i alla fall mest nöjd och jag tror på fru Rubin.

För ett år sedan frågade jag på Facebook vad som gör andra lyckliga. Det var fina svar och jag tycker de är värda att inlägg till, så var så god!

Ikea
Och såklart att få vara mormor! För det är väl en aktivitet?! verkligen livets efterrätt!!!
Löpning och löparprylar
Det som ger mig störst tillfredsställelse som mamma är att se mina barn äta mat som jag har lagat och uppskatta den. Det gör mig riktigt rörd. Det låter konstigt, men jag tror att fler mammor till barn som flyttat hemifrån kan känna igen det
Sommarmete i en insjö
Bra musik
En promenad i en skog full med vitsippor
Aha-upplevelser gör mig lycklig och idag mozzarella ost
Ett stormigt hav
Lätt: LÖSGODIS. Jag kommer fortfarande ihåg första gången jag såg lösgodis i Eddes livs. Vilket fenomem!
Hård träning
När jag hör mina barn skratta är jag som lyckligast. En stjärnklar natt är oxå underbart för man känner sig så nära det oändliga då. Doften av nybakat bröd!
En fantastiskt vacker dag (oavsett årstid) som jag tillbringar utomhus med min familj. Kan vara på stranden, på altanen, i slalombacken, på isen o pimplar, i skogen på hösten.
Barnbarn, barn, tulpaner och smultron!
Färgglada retroprylar!
Att spela fotboll. Känslan när man gör den perfekta glidtacklingen o får tag i bollen :)
Färger, Lars Winnerbäck live, katter, sommarbad& sommarregn och doften av en ny bok.
Goa människor och allt vackert i naturen!  Får tillägga kloka underbara hundar och äkta smarta bondkatter samt småfåglar.
SOLEN vackra snörika vinterdagar som dessa!! Finns inget som lyser så härligt!! Och gör en på sånt gott humör!
Sova … Är det enda jag kan komma att tänka på just nu… Annars brukar jag bli lycklig av att få baka.
Organisera och sortera (mini-Monica Träna – det ger ett rus och ett må-bra i hela kroppen, speciellt efter ett pass. Nu när jag är förkyld och inte tränar märker jag att jag plötsligt sover så dåligt. Jag tycker sover alltid gott och bra. Nu vet jag varför!
Barn och barnbarn, riktig vinter och riktig sommar med allt som det för med sig!
Då säger jag det uppenbara…som ingen annan vågar…SEX..!
Lukten av min mans sol-hud.
Familjeliv står givetvis högst i kurs här, som hos många andra. Men att få sitta på hästryggen och få hästen att göra det man begär av den är en underbar känsla. Och hur mysigt är det inte att gosa med den… Det är lycka för mig!
Choklad o/e skir grönska!

22 jan

Laxbiffar.

Hemskola är spännande på många vis, särskilt när man som lärare är väl förberedd och har ett mål. Det är precis som med undervisning i vilken skolsituation som helst med andra ord. Nackdelen med att ha bara en elev är att hon blir lite bortskämd med uppmärksamhet. Idag jobbade vi därför med självständighet, självkännedom och självförtroende.

21_3

Dagens hemkunskapslektion bjöd på laxbiffar och köksunderhåll. Jag var bara med i den inledande processen, vilket vilken hemkunskapslärare som helst skulle ha varit, men sedan fick S sköta sig själv. Laxbiffarna blev väldigt goda och kan varmt rekommenderas.

400 g färdigkokt lax (rester från en ugnsbakad helsida eller liknande)
3 äggulor
1,2 dl mycket finhackad, gärna mild, lök
1 finhackad vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
knappt 1 tsk svartpeppar
0,5 tsk paprikapulver

Blanda ihop ingredienserna med en gaffel. Forma biffar (S gjorde 14 stycken av smeten) och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175°C i 15 minuter. Ta ut biffarna och stek dem ett par minuter på varje sida i smör på stekplåt. Ät med valfria tillbehör, till exempel en klick majonnäs och en god sallad. Jag har översatt receptet från primalpalate.com. De har stekt i ankfett som tydligen är poppis nu, men jag kan säga att det går jättebra med hederligt gammalt smör. Ja, eller inte gammalt smör. Både du och jag vet ju att smörsyra luktar så fruktansvärt illa och jag tror inte att det blir gott i matlagningssammanhang.

21_2

22 jan

Det var en gång… Funderingar över frågor och pinsamheter.

I går hade vi familjekväll. Vi brukar bjuda hit någon annan familj också, men i går var det bara vi. Maken bestämde att det var dags för ”fråga vad du vill, mamma och pappa måste svara”. Det var väldigt spännande att vänta på frågorna, men de var ganska snälla. Vad ville du bli när du var liten? Varför gick du den utbildning du gick? Tyckte du om att plugga, läxor och prov? Har du känt ångest någon gång? Vad tyckte du om husdjur då du växte upp? Jag undrar just vad barnen skulle fråga om man hade det som rutin att ha sådana här frågestunder en gång i veckan? Och vad skulle du fråga om du fick fråga någon vad som helst?

Politiker som inte vill svara på jobbiga frågor finns det gott om. Jag tycker det här blogginlägget är lite roligt även om det samtidigt är tragiskt varje gång det uppstår en situation som ingen orkar ta ansvar för… Fox News enligt andra mest pinsamma intervju hittar du här. Själv tyckte jag det var väldigt, väldigt pinsamt när en klasskompis i sexan frågade mig om jag hade sagt att hon sjöng falskt. Det hade jag nämligen sagt, fast i förtroende till en annan vän. Förtroende eller ej, jag hade gjort bort mig och har varit försiktig med att prata om privata tankar sedan dess. Personlig är jag, mycket och ofta, men privat är jag bara med ett fåtal utvalda. Hur mycket man än litar på en människa gör karma, ödet eller vad det nu är att saker kommer tillbaka och biter en i baken. Det är helt enkelt så att vi var och en till slut måste ta konsekvenserna av val vi har gjort oavsett om det gör ont eller inte.