31 aug

Tapeter i ett falurött sekelskifteshus med vita knutar.

Jag fick i går frågan om vi har enats om tapeter.

1. Det finns ingen att enas med. Det är bror och svägerska som äger huset, men de ska inte bo där och maken låter nog mig välja.
2. Jag har alltid beslutsångest.
3. Jag tycker det är jättefint med tapeter, men vi har en hel del tavlor som (förhoppningsvis) ska hängas upp på de inte så jättemånga väggarna. Tavlor ser snyggast ut på enfärgade, helst vita, väggar tycker jag själv, men vitmålade väggar à la Sköna Hem känns inte alls rätt i vårt hus.
4. Jag älskar Morristapeter, men sådana tar upp hela rummet. De tar all uppmärksamhet och det har vi inte råd med i de få, och små, rum vi har.
5. Det finns jättemånga fula tapeter. Det finns jättemånga tapeter som är fina i någon annans hem. Det finns tapeter som kändes fina för tre veckor sedan, men som idag känns helt fel. Hjälp!
6. Ljusa björkmöbler, Carl Malmsten och Norrgavel blandat med lite loppis hit och dit är min drömstil. Verkligheten ser ut så här: IKEA, loppis, pilasterhylla, en tjusig svart läderliggstol (le Corbusier) och lite ärvt smått och gott. Rätt tapeter kan binda ihop och göra så att allt faller på plats precis som att fel tapeter kan göra tvärtom.

Samtidigt som jag har dammsugit internet på information har jag lyckats undvika Pinterestlistor. Hur ska det gå för mig? Jag har förundrats över hur familjer med följande sysselsättningar har råd med sina superdrömhus på makalösa platser: ”designstrateg och student”, ”lärarvikarie och silversmed”, ”fårfarmare”… Bäst att sluta fundera över det och fortsätta leta tapeter.

31_1

Den här tapeten satt i mitt första egna rum. Otaliga gånger har jag legat och räknat strecken på bladen och letat mönsterrepetitioner. Nostalgin håller på att vinna över mig trots att jag egentligen inte är så rosa. Jag tror inte att någon annan i familjen skulle tycka om mönstret, men det gör jag!

31_2

Morris på ett sätt som kanske skulle kunna funka. Grönt är skönt. Att det mesta vi har är blått, grått och rött sätter dock krokben för den där minimalistiska tanken med återbruk. Pust! Färgen älskar både maken och jag och vi hade en smalrandig tapet i vårt hus i Segeltorp som vi har funderat på att ta igen, så kanske kan det ändå blir den här? Det skulle vara fint till kakelugnen i vårt sovrum och de mörkbruna sängborden från Indiska och gammelbyrån vi redan har skulle passa.

Ps: Tapetorama börjar nog snart misstänka att jag har för avsikt att hacka mig in på deras hemsida, men jag lovar att jag bara hänger där för att försöka bestämma mig! Hur ser det ut hemma hos dig?

31 aug

Vad behöver man egentligen?

Hur är det att flytta utomlands för att sedan komma tillbaka igen? Vår familj har gjort just detta tre gånger. De två första gångerna visste vi att det fanns en specifik tidsbegränsning på utlandsvistelsen, men när vi flyttade 2012 hängde en eventuell återflytt i luften.

Något som flyttar överlag har gemensamt är att de ger möjlighet till eftertanke, särskilt då det gäller det jordiska. En prylinventering är nödvändig och det är smidigt att bestämma sig vad som är värt att spara redan innan man packar ihop allt. Detta har vi som sagt gjort tre gånger. Trots det står vi här med alldeles för många möbler, grejer och manicker! Det är så illa att vi i princip har två bohag att försöka krympa till ett. Våra båda äldsta flyttade hemifrån förra veckan, något som åtminstone inte fanns i mina beräkningar för bara någon månad sedan. Detta har inneburit att de har kunnat ta hand om en (pytteliten) del av ”överskottet”.

Vad är då nödvändigt? Inte mycket. Vad är önskvärt? Sköna sängar, avställningsytor, plats att äta och umgås med familj och vänner, möjlighet att husera en och annan gäst, kontor och plats att sy/pyssla/planera, teveskärm, piano, plats för en massa böcker, förvaringsutrymme.

I ett gammalt hus finns inga walk-in closets. Det finns faktiskt bara en enda garderob i det här huset och den finns i mitt och makens sovrum. Där finns det inte ens plats för makens kläder fast han har väldigt få klädesplagg jämfört med de flesta jag känner. Vi får lösa det på något vis. Antagligen blir allrummet/hallen på övervåningen något slags garderobs- och förvaringslösning. Det blir också dåligt om plats i köket och det finns inte ens något skafferi. Det kommer naturligtvis att lösa sig på något smidigt sätt när det väl är dags att flytta in, men jag har varit bortskämd med hus med mycket bra förvaringsmöjligheter i många år och är lite bekymrad över hur det ska lösa sig. Inget onödigt, helt enkelt! (Gah.)

Yngsta dottern får ett rum på övervåningen, det andra rummet blir kontor och gästrum. Det kommer även att stå en säng till i allrummet. Det känns viktigt att det finns plats också för ungdomarna som flyttat hemifrån och att de alltid ska känna sig välkomna ”hem”.

Minimalismdrömmarna är i högsta grad levande och jag bekämpar min inre ekorre som vill spara och spara för sämre tider och för ”bra att ha”-tillfällen. Det ska bli synnerligen intressant att se om mitt naturliga jag och min önskan om en mer minimalistisk livsstil kan mötas på vägen. Tills dess ska jag långsamt beta igenom alla flyttlådor och försöka ta ställning till vad som faktiskt är värt att spara och vad som någon annan har mycket bättre glädje och nytta av. Phu! Bara tanken gör mig matt…

30 aug

Plus och minus.

I går inträdde officiellt hösten. Vi flyttade upp till mina föräldrars hus från sommarhuset som passar bäst som boende just om sommaren. Alla jobbar och går i skolan och livet här på Sturkö känns ändå rätt ”normalt” trots att vi väntar på det permanenta boendet och vårt liv mestadels ligger nerpackat i flyttlådor.

Helgen tillbringades i Nynäshamn och Stockholm och det var underbart att få hänga med syrran och hennes familj. I går kväll kom min uppdragsgivare och vän, fina L, på besök. Tänk att kunna sitta ner i lugn och ro, äta kålpudding med hemodlad potatis och bara prata i många timmar… Inte dumt! Lite i taget slipas min stora saknad efter Orem och det liv vi hade där av. Det känns rätt och bra att vara här och det är det viktigaste. Peace.

image

29 aug

Nattfunderingar.

image

Det ena du bör, det andra du gör,
du gnetar och pysslar och gnor tills du dör.
En dag är du lycklig, en annan rätt trist,
det löser sig ändå helt säkert till sist.
Du tar två steg framåt och ett tillbaka.
Ge ej upp, under händer, som när kaka hittar maka.
Tiden rinna under broar, klockor stanna, urverk sucka,
traditioner bör du hålla, men rutiner kan du rucka.
Jorden är härlig och himlen är blå,
vi har det nog rätt fantastiskt ändå.

27 aug

Annukkas sommarlista.

Sommarens…
Musik – Lars Winnerbäcks Granit och Morän
Film – En oväntad vänskap i repris
Badplats – Arnes brygga
Arbetskamrat – syskonbarnen
Häst – dalahästen
Dans – den runt midsommarstången
Kärlek – grannfrun på 80+ och hennes sambo, 34 år
Väder – torrt och kallt
Lyx – att fortfarande ha föräldrarna i livet
Bok – alla hundratals kilo böcker vi förvarat i Sverige i fyra år och alla vi tagit med oss från USA
Tidning – Språktidningen och Femina
Klädesplagg – linnetunikan jag hittade på TJ Maxx
Idrott – renoveringsstyrketräning
Stad – Karlskrona
Museum – Kalmar Slott
Bedrift – tömma containern utan maken, men med en massa starka släktingar
Shopping – 50-70% rabatt på Rabalder samtidigt som de bjöd på ”köp tre, betala för två”
Upplevelse – återflytten från USA
Frustration – medelåldern
Icke-bra – hälsan
Tvivel – jodå, de finns
Äventyr – flytten tillbaka till Sverige
Prylar – två bohag ska rymmas på 110 m2, moahahaha
Mål för kommande år – hitta hem
Vän – familjen
Mat – ugnsbakade nypotatisskivor
Bakverk – kladdkaka, tre satser i en form
Doft – såpaskurade trägolv
Glass – för ofta, helst gelato från Gelaterian i Karlskrona
Dryck – vatten från kommunala nätet, skönt att slippa oron över vattnet i egen brunn en så torr sommar
Illdåd – IS framfarter
Väntan –  på vårt nya hem
Problem – mest andras
Leksak – syskonbarnens kaleidoskopklossar
Resa – Österlenturen med mamma och syrrorna
Insikt – en stund i taget är allt vi behöver klara av

Annukka skrev originallistan. Hennes blogg är för övrigt väldigt trevlig att läsa!

25 aug

Åh!

Min syster fixade så jag och döttrarna fick träffa hennes kördirigent Staffan Sundås. Vilken härlig människa! Nu får tjejerna testa att sjunga i Anna Jeftas flickkör och jag hittar förhoppningsvis hem hos Karlskrona Motettkör som alt 1. Jag kan bara inte förklara hur roligt det känns att ha det här att se fram emot…

image

Konstverket är målat av den egensinniga konstnären Kjell Hobjer och hänger på Karlskrona lasarett. Hobjer är en komplicerad människa, något som man märker på en gång då man träffar honom. I går tog jag mig tid att stanna framför denna tavla på väg hem från besöket hos mamma som har varit inlagd på lasarettet. Hur lätt det är att hamna i den stora massan utan möjlighet att bryta sig loss… Kostnaderna blir för höga, det gör ont att sticka ut allt för mycket. Vad tänker du när du ser Hobjers gubbar?

24 aug

Dagens intryck.

Dotterns skola? Håll ut ett år! Tre elever i klassen. De andra två ville inte hänga med till biblioteket ”för de gillar inte att läsa”. Mentorerna är jättetrevliga enligt utsago. Heja Sverige, friskt humör. En skola för alla?

Mammas hälsa? Goda nyheter! Inga tumörer på de vitala organen än. Hurra!

24 aug

Dags för vård, skola, omsorg.

Två barn (nästan) ute ur boet, två sjuka föräldrar varav en fick stanna kvar på sjukhuset idag efter undersökning, ett barn som ska fixa minst godkänt betyg i åtta ämnen det här läsåret för att bevisa att hon klarar att gå i gymnasiet. Där har du allt – vård, skola, omsorg…

Sommarvikarien på Sturkö-ICA, nybakad student från naturvetenskaplig gymnasieutbildning, ska jobba som ma/no-lärare det här året på en svensk högstadieskola. Jag antar att det innebär betygsättning, eller ska hon bara vara barnvakt? Jag är lärare med svensk lärarutbildning som undervisat mitt barn själv enligt (ganska) svensk läroplan i fyra år, men jag får inte yppa något om hennes eventuella betyg. Hemskola, liksom ba’! Om hennes lärare på Fischerströmska inte kan möta dotterns behov har jag ett och annat att gnälla om inför skolledningen.

image

22 aug

Hur mycket onödiga prylar kan man ha?!

Så där, ja. Flytt nummer tre avklarad. Idag har maken, yngsta dottern, brorsönerna och Far (och jag, lite grann) lyft, omfördelat och staplat lådor till förbannelse. Vad ligger i lådorna? Mest rätt onödiga grejer, böcker till ett mindre bibliotek, köksprylar, sängkläder, böcker, verktyg, böcker, leksaker, fotoalbum, böcker… Nu står det mesta som vilat hemma hos min bror och svägerska i fyra år i sommarhuset istället. Fyra grabbar blev fem under tiden vi bodde i USA och det kändes som att det verkligen var dags att frigöra rummet som våra prylar lagt beslag på under så lång tid! Jag tänker att det kanske är lättare att leta igenom lådor i lugn och ro för att ta nya beslut om vad som bör sparas och vad som kan säljas och ges bort. De två äldsta håller på att flytta hemifrån, men de har inte plats med så mycket. Kanske får vi ordna ett litet lekrum med barnens alla böcker och leksaker uppe på loftet i ladan?

image

Roligast idag? Att hitta råsaftcentrifugen och göra fantastisk äppelmust av några Transparente Blanche! Tack L & L. Julklappen håller än!

Jobbigast idag? Mamma ska till sjukhuset i morgon för uppföljning. Vi hoppas på goda nyheter så klart.