monnah

Planttant, samtalsterapeut och samhällsbetraktare

Rätten till att ”skaffa barn”.

Du som läser här vet förmodligen att jag är mycket intresserad av släktforskning, historia och samband mellan det genetiska arvet, hur man växer upp och hur ens liv blir. Arv och miljö anses bidra till 30-70% respektive med olika procentsatser beroende på person och upplevelser. Familjen man växer upp i anses räknas in i miljön då föräldrar och syskon alltid har olika förhållanden till varje individ i gruppen och de ev. likheter man hittar därför snarare anses bero på likheter i arvsmassan.

Jag skönmålar ingenting, upphöjer ingenting, utan finner intresset i behovet vi har av att känna oss delaktiga i ett sammanhang. Under de bästa förhållanden kan man hitta detta sammanhang i den släkt man växer upp i, men det är sannerligen inte allom givet. Nu råkar jag ha fått två stora släkter som jag gärna vill ha nära. Detta betyder inte annat än att jag känner stor tacksamhet. Jag har även stor förståelse för alla som skjutits bort av sina familjer av olika skäl eller där man själv tagit avstånd p.g.a. barndomstrauman och liknande. Som en stark vän till min syster uttryckte det: ”när jag var 16 cyklade jag hemifrån för att inte cykla hem igen och var plötsligt vuxen”.

Några som varit direkt berörda av att ofrivilligt ha tagits ifrån sitt biologiska familjesammanhang och förts långt bort är alla utlandsadopterade. Tobias Hübinette och Maria Fredriksson (Korea) samt Maria Diemar (Chile) är några av de utlandsadopterade som kämpat och kämpar hårt mot utlandsadoption. Ämnet är intressant på så många olika plan, flera utgångspunkter anses vara tabu av olika anledningar. Är det därför det varit så tyst trots att forskning visat att utlandsadopterade mår sämre? Sverige är det land i världen med flest utlandsadopterade per capita (alla dessa extremer, vårt godhetskomplex) och det är ytterst intressant att detta ämne fortfarande inte diskuteras mer allmänt. Hübinette (som återigen är i blåsväder i en helt annan fråga) skrev i januari om hur Schweiz nu förbjudit utlandsadoptioner då de inte kan garantera att dessa inte berörs av bl.a. korruption. Kina och Ryssland har vid det här laget beslutat att inte längre adoptera bort barn utanför landets gränser, Nederländerna och Danmark tog beslut om att inte längre godkänna utlandsadoptioner innan Schweiz gjorde detsamma.

Det är även intressant att de som driver frågan mot adoption, könscellsdonation och surrogatfödslar många gånger själva har denna bakgrund. Längtan efter barn är enormt stor och att växa upp med tillgänglighet till båda sina ”könscellsdonatorer och livmoderbärare” är ingen garanti för ett lyckligt liv. Det betyder inte att det inte finns en komplex problematik att ta hänsyn till då frågor eventuellt kommer en vacker dag. Somliga växer upp lyckliga och utan någon önskan att söka sitt biologiska sammanhang, men det finns andra vars enda fokus blir att förstå det i sig själv som inte går att spegla i någon i sin omgivning. Vi har i många program i Uppdrag granskning kunnat följa sveket mot donatorbarnen och problematik som uppstår då man inte vet vem som är ens donator, eller ens att man har varit donator. I Familjehemligheten på Sveriges Radio berättar bl.a. personer om hur de alltid känt sig utanför och sedan fått förklaringen då de fått veta att de haft en annan pappa än sina syskon, eller att de varit adopterade, eller att det finns syskon på annat håll som de aldrig fått känna.

Jag hörde en homosexuell artist med två barn uttrycka sig ungefär såhär: ”Folk frågar vem som är pappa till våra barn. Våra barn har ingen pappa. Det finns en donator. Våra barn har två mammor, det är fullt tillräckligt.” Jag blev så upprörd över inställningen, vem har med dagens kunskap rätt att blunda för att en stor del av en människa inte existerar, särskilt när det är ens eget barn? Kärleken är säkert helt tillräcklig ur ett omsorgsperspektiv, men en viss ödmjukhet för att det eventuellt i framtiden inte är nog för barnet p.g.a. olika orsaker skulle vara på sin plats. Att jämföra med alla dessa barn med fäder som dragit och gjort sig otillgängliga, och som ändå klarat sig jättebra, duger inte. Det handlar inte bara om den fysiska frånvaron, utan även om speglingen i någon man kan känna igen sig i. Inte för alla som sagt, men för tillräckligt många för att det inte ska låtsas om att det inte betyder något.

Dessa ämnen (adoption, köncellsdonation, surrogatmödraskap) gör många upprörda och rent av arga. Den biologiska klockan slår så hårt och homo sapiens enskilt viktigaste driv förutom att försöka överleva är att föröka sig och hålla arten vid liv. Det är så många känslor inblandade! Att få barn eller inte har teoretiserats så till den grad att många verkar ha rationaliserat bort precis hur komplex denna fråga är. Det räknas i dagens Sverige i princip som en rättighet att få barn om man vill bli förälder, men i andra änden på den rättigheten står skyldigheten för fostret/barnet att uppfylla föräldrarnas drömmar och önskningar. Är samhället redo för att på riktigt ta diskussionen och kanske obekväma beslut för att ta hänsyn till dessa barns rättigheter?

11 svar till ”Rätten till att ”skaffa barn”.”

  1. Profilbild för Channal

    Hej Monica! Jag är jättenyfiken på mina förfäder! Jag har gjort DNA-test och ett släktträd på My heritage! Jag har ju massor av släktingar på amerikanska ostkusten som jag inte hade en aning om.

    Det där med adoption och korruption har ju uppdagats! Fruktansvärt att ta någons barn, handel med barn är VIDRIGT! Har kommit fram just om chilensk adoption. Det har väckt starka känslor! Sydkorea och Kina har stoppat sina adoptioner. Har läst om hemska adoptioner från katolska kloster. Har du sett den brittiska filmen Philomena? Fantastisk film. Finns en liknade polsk film. Båda med en sann historia.

    Min bror och svägerska adopterade Emmy som spädbarn med gomspalt från Sydkorea. Hon är älskad och absolut en av oss i familjen. I höstas var min bror m fru o Emmy i Sydkorea. Inte för att söka sina rötter utan för att uppleva landets kultur. Emmy är en glad tjej som mår bra. Sen min svärsons syster lever med en kvinna och de har Elvin 8 år. Hon blev inseminerad i Norge. Han har två mammor och det är inget konstigt med det. Det tycker inte kusiner eller kompisar heller. Möter även dessa barn i skolan. Det är vi som normaliserar vad som är ”normalt”. Våra förväntningar. En trygg barndom är det viktigaste för att må bra som människa. Jag säger som Astrid Lindgren: ”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.”

    KRAMAR till DIG! Anna

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Visst är det roligt med släktforskning? Till sommaren kommer två släktingar från USA, mina ”cousins” som är mor och dotter, för att få upptäcka sina rötter. Detta är en livslång dröm för Julie, mamman. Det är spännande att lyssna på hennes berättelse om varför Sverige har upptagit så mycket av hennes medvetande genom åren.

      Gällande barnen jag skriver om. Det handlar inte om att barnen inte skulle få en trygg barndom, hur normaliserad och kärleksfull som helst. Det handlar om att många av barnen får problem senare i livet som de upplever förminskas. (Läs gärna vad alla de tre adopterade jag länkat till berättar i olika forum.) Adoptivföräldrar som blir stötta över att det inte räcker med att de tyckt att de varit ”riktiga föräldrar”. Barn som känner ett hål i sig, men får höra att de ska vara tacksamma för att de har fått en så fin uppväxt. Barn som älskar sina mammor, men ändå känner behovet att träffa den man som under andra omständigheter hade kallats pappa, men nu kallas donator eller möjliggörare. Det är föräldrarnas behov som prioriteras, inte barnens. Men en dag blir barnen själva vuxna och då behöver det finnas en plan för dem som behöver mer än kärlek och en värld där deras speciella situation är normaliserad. Det är en intressant och komplicerad diskussion. Kram!

  2. Profilbild för Helena på FREEDOMtravel

    Intressant! Har läst en del om surrogatmödraskap som gett ont i magen. Tror säkert att det finns tuffa upplevelser kring adoption också, men är för lite insatt för att ha en åsikt. Håller generellt med om att det är barnet som ska vara i fokus, snarare än ”rättigheten” att ha barn. Men, man kan också diskutera rättigheten att inte skaffa barn, vilken inte är självklar. Själv har jag valt att inte skaffa barn, och tyckte att ifrågasättandena var jobbiga, under de åren det höll på. Gissar att det är betydligt svårare i en del andra delar av världen, att välja att inte skaffa barn.

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Rättigheten att inte skaffa barn verkar vara mindre ifrågasatt idag än det kanske var då det var aktuellt för dig. För mina ofrivilligt barnlösa kompisar var det tufft. De fick hemska kommentarer både ”i all välmening” och med syrliga anslag (som om de hade valt det och var själviska t.ex.), så jag kan tänka mig vad du fick utstå. Jag har en gammal vän som inte ville ha barn, men blev ”utpressad” att skaffa barn sent med sin långvariga partner. Jag har reagerat på att hon nog aldrig uttryckt något positivt med föräldraskapet. Detta är ett känsligt ämne och något som bör behandlas med diskretion för alla som är runt omkring.

  3. Profilbild för annannan
    annannan

    ”Jag har reagerat på att hon nog aldrig uttryckt något positivt med föräldraskapet. Detta är ett känsligt ämne och något som bör behandlas med diskretion för alla som är runt omkring.”

    Det är ju det. Även adoptionsfrågan är svår att diskutera med bibehållen respekt för de inblandade i de många adoptioner som gjorts under bästa tänkbara förhållanden. På 1970-talet fanns knappast andra alternativ för de som var barnlösa och verkligen ville ha barn (vilket inte är samma sak som att anse att man har rätt till att få barn, tycker jag) och det fanns inte någon anledning för dem att tro att det inte stod rätt till med hur barnen kommit att bli i behov av adoptionsföräldrar. Det är naturligtvis alltid något som inte är rätt när ett barn blir övergivet, men vad jag menar är ju korruption och att organisationer otillbörligen har fått barnen.

    När jag läser forskningsrapporten som KI gjort pressmeddelandet om som du länkar till ovan, angående sämre psykisk hälsa, så är det som framstår som allra tydligast att problemen förminskas. Vilket gör mig mer bestört än frågan om att problemen finns. * Nu är det en kvalitativ studie – dock en stor sådan, med 66 intervjuade – och sådana är inte avsedda att ge en bild av hur utbrett ett problem är (men en bild av vad problemet består i), men det är ändå skrämmande hur mycket oförståelse de mött från terapeuter inför vad det betyder för deras liv och psykiska hälsa att vara adopterad och se annorlunda ut.

    Det är också en svår balans i det här att erkänna att det finns ett problem utan att fastna i det problemet.

    *Här slår mitt forskartänkande på. Om transnationellt adopterade har sämre psykisk hälsa och man därav ska dra slutsatsen att transnationella adoptioner är fel måste man ha rimligt underlag för att det är just den transnationella adoptionen som är problemet. Och det verkar det inte finnas vidare underlag för. För alla jämförelser är mellan de transnationellt adopterade och befolkningen i stort. I den svenska befolkningen finns det inte många barn som övergetts av föräldrar, vistats på en institution och sedan adopterats av en annan familj. De adopterade har ju den upplevelsen, utöver den transnationella aspekten.

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Du har så rätt! Jag uppskattar att du delar dina tankar. Kausalitet och korrelation är otroligt viktigt att skilja på och förstå för att komma till roten med ett problem. Där det finns flera trådar att dra i blir det lätt att allt trasslar ihop sig. Och som du säger, orsaken spelar stor roll om man ska kunna förbättra saker och ting.

      Min far månade mycket om pojkar till ensamstående kvinnor. Han mötte många sådana i sitt jobb som polis och försökte få andra vuxna män att förstå att det behövs goda, manliga förebilder till dessa pojkar. (Bl.a. löper de en fördubblad risk att dö i ung ålder jämfört med pojkar från familjer med två föräldrar .) När jag skrev om detta i ett forum för många år sedan fick jag sjukt mycket mothugg för att jag vågade lyfta frågan. Precis som att dessa stackars ensamstående kvinnor inte hade nog utan att någon skulle trycka ner dem ytterligare. Då var jag för känslig för grupptryck, idag hade jag försökt fortsätta kämpa för att lyfta diskussionen om vad som kan göras. Känsliga frågor behöver också lyftas, lämpligtvis med diskretion. Att låtsas som att det regnar kan göra mer skada.

  4. Profilbild för Nilla Tankebubblor

    Vilken bra inlägg med kloka tankar om ett svårt ämne!

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Tack Nilla! Nej, det är verkligen inte okomplicerat…

  5. Profilbild för Anja Olergård

    Det blev en C-uppsats av mina kommentarer. Sånt spännande ämne!

    Om jag får säga bara en sak så tror jag det är att inom detta ämne finns det saker som behöver sägas men som inte är politiskt korrekta. Och det skadar barnen. Man är rädd att man sårar en ensamstående mamma eller ett homosexuellt par eller en person vars problem verkar psykiska istället för könsrelaterade, eller orsakade av brist på en biologisk förälder. Man får inte säga att barn inte ska lämnas bort det mesta av sin vakna tid från ett års ålder. Då är det kvinnofälla och värdegrund och barnets sociala utveckling och pedagooooooger. Men det blir konsekvenser av det.

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Ja, man kan väl konstatera att det iallafall är sällan som något är bara svart eller vitt och att det som händer däremellan polerna också är viktigt. Det är så lätt att hamna i bara bra eller bara dåligt.

  6. […] med diskretion. Att låtsas som att det regnar kan göra mer skada.” Ett klokt inlägg hos Monnah. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *