monnah

Planttant, samtalsterapeut och samhällsbetraktare

Får andra ha avvikande åsikter?

Konstverket DAG av Charlotte Gyllenhammar står utanför Uppsala slott där Dag Hammarskjöld delvis växte upp. Det är så talande och visar hur stor potential det finns i oss alla från tidig ålder. Vågar vi låta bryta ny mark på vår vandring genom livet?

Här snurrar tankar om skam och skuld, ondska och godhet, nytänkande och konservatism, tro och vetenskap, optimism och pessimism, krig och fred, naivitet och mognad, egoism och solidaritet, ljus och mörker, ramar och frihet, hat och kärlek, rättigheter och skyldigheter, dumhet och klokhet, verklighet och fantasi, teori och praktik. Jag tänker på hur många av oss växlar spår i en tillräckligt mogen ålder då vi kunnat bestämma oss för att vi inte längre vill fortsätta trampa samma smala stigar eller breda autostrador som vi gjort sedan barnsben. Ett liknande spårbyte kan ske igen då vi inte längre bryr oss om vad andra eventuellt tycker och tänker om oss. Jag är på ett korståg att omvända personer till att våga prata med personer som inte är överens med en själv, att praktisera generositetsprincipen och att inte avsluta med ”du är så ***** dum i huvudet” om diskussionen slutar med att ni inte är överens.

Jag kommer ihåg då jag pratade med en släkting som är mycket engagerad i hållbarhet och hela jorden, så till den grad att hen hoppas att hen inte får några barnbarn och inte har köpt några kläder på många år. Hen är uppvuxen med stark kärlek till naturen och har ett yrke där detta är fokus. Jag frågade om det känns jobbigt att hens barn inte direkt följer i hens fotspår, men då sa hen något viktigt. Vi kan aldrig tvinga någon till att förstå vikten av våra egna hjärtefrågor.

Tvinga, hota och skrämma. Detta är ord som främst kan kopplas till verksamhet i den undre världen, klansamhällen, korrupta statsarbetare, utpressning och bomber i portar på flerfamiljshus. De flesta av oss skulle bli bestörta om någon anklagade oss för att vara delaktiga i något liknande. The Swedish Way är mycket mer raffinerad. Här är vi experter på passiv aggressivitet och den riktas åt det håll som den stora massan har börjat röra sig åt. Konsensus är Kung, fakta är irrelevant och allt handlar om känsla. Känns något inte snällt, mysigt, inkluderande eller ”gott” får man ta till hela sitt artilleri. Svenskar har sedan en tid inte gillat att ladda med vapen, utan med skam. Där är däremot allt tillåtet. Jag har mött det på nära håll och det är mycket obehagligt och jobbigt. Inte minst då jag är en känslomänniska vars första instinkter är att reglera efter hur jag mår, inte vad som blir konsekvenserna av ett beslut på lång sikt.

Anledningen till dagens funderingar är ett utdrag ur Tobias Hübinettes blogg som jag läste då jag grävde i adoptionsfrågan igår. Jag kan säga att Hübinette är en person som har många åsikter som inte stämmer överens om mina. Jag har genom åren upprörts mycket över somligt och hållit med om annat. För så är det med tyckmycken, alltså personer som tycker mycket om högt och lågt. Ibland tycker de som en själv, ibland tvärtemot. Det är därför det enligt mig är viktigt att våga diskutera också med människor som har åsikter som går på tvärs med ens egna. (Fråga Agnes Wold hur man en dag kan vara Världens Frälsare och nästa dag bara är värd att slängas på sophögen.) Fundera över om detta är ett värdigt förhållningssätt då man ska försöka nå fram till något som blir så bra som möjligt för så många som möjligt (här hittar du hela blogginlägget):

”Sedan Mattias (Gardell, mitt tillägg) dom över oss föll på Sveriges största nyhetssajt och i Sveriges största tidning (och utöver Mattias egen dom så menade han också att historien och forskningen i efterhand kommer att döma oss hårt) har personer hört av sig privat via mejl och chattmeddelanden och sagt upp bekantskapen samt anklagat mig för att vara sionist och islamofob och för att ha förrått antirasismen och personer som tillhör Palestinarörelsen uppmanar andra att avfölja mig i sociala medier och i övrigt bryta helt med mig.”

Jag ska kort och gott straffas så hårt det bara går p g a att jag uppfattas vara en folkmordsapologet och folkmordsförnekare samt en sionist och islamofob och isoleras och med tiden glömmas bort (d v s som offentlig person och som forskare så ska jag helt enkelt utplånas och som privatperson så ska jag isoleras) och det innefattar även allt jag har gjort ända sedan 1990-talet vad gäller adoptionsfrågan.”

Ps: Somliga vägar behöver sättas stopp för. Det är därför vi har en lagbok att förhålla oss till. Jag pratar om åsikter, om vad vi tycker i olika frågor.

8 svar till ”Får andra ha avvikande åsikter?”

  1. Profilbild för Anna i Portugal

    Det är nästan lite otäckt hur våra tankar rör sig i närheten av varandra vid samma tidpunkter. Har i helgen skrivit och spånat på ett inlägg med rubriken ”förväntan på andras kunskap” och det är inte det du skriver om, men det rör sig ändå i närheten. Din släkting har så rätt.
    Att tillåta andra att ha sina egna åsikter, att låta dem leva sina liv även om det inte överensstämmer med en egen övertygelse är något jag har blivit bättre på. Men jag är en passionerad person som lätt kan bli för intensiv med att försöka få andra att förstå det jag lärt mig.
    Kram!

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Kanske har vi samma typ av förhållningssätt till vad som händer i världen? Det är ju jättespännande tycker jag! Det ska bli roligt att läsa din text och hur dina tankar har gått. Jag tror att de flesta blir bättre på att förhålla sig till andra med tiden. Antingen blir man ännu mer hård och ovillig att rucka på sina principer eller beslut eller så blir man mer flexibel och förstående eftersom man själv har mött situationer som gjort en ödmjuk. Hahaha, passionerad är något som jag har förståelse för, att vilja lära mig allt om något och i samband med det lära andra, eller åtminstone få dem att öppna ögonen för något jättespännande ämne. Kram, kram!

  2. Profilbild för Channal

    Hej Monica! Ömsesidig respekt är A o O! Tyvärr har vårt samhälle blivit hårt och polariserat. Där kritik är hat och yttrandefrihet plötsligt innebär rätten att aldrig bli ifrågasatt. En tydlig baksida av sociala medier tror jag. Det är jätteviktigt att hålla isär på sak och person. Respektera varandras åsikter och val. Men det är viktigt för mig att den jag lever med har samma ideologi som jag. Självklar tycker vi inte lika om allt. Men vår grund är den samma.

    KRAM till Dig! Anna

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Ja, den hårda retoriken blir uppenbar om man samlar citat från ”båda sidor” under en längre tid. Då ser man att det låter precis likadant, men från olika perspektiv beroende på vem som talar. När skjutningarna i Örebro hände kunde jag spela upp i mitt huvud precis hur debatten skulle utspela sig beroende på vem som hade skjutit och nog har det varit så. Sak och person hålls definitivt inte längre isär. Sak blir person, oavsett hur det låter gällande acceptans och öppet samtal… Tror att ett pragmatiskt förhållningssätt där man strävar efter en fungerande verksamhet hade gynnat alla istället för att slåss om att vara herre på täppan genom att dumförklara andra. Grundfilosofi i livet är viktigt för att man ska kunna dra åt samma håll, men vad den grunden består av är olika för olika människor. Richard Jomshof (SD) bor här på Sturkö. Någon frågade hans fru varför hon inte skilt sig trots att de har olika politiska åsikter och att han spottas på i olika sammanhang. Då sa hon att han är en god man och far och att man inte kastar bort många år som har investerats i ett liv tillsammans. För andra hade det låtit annorlunda. Just han är ett spännande exempel. Nu kommer jag med hörsägen. Jag röstar varken på honom eller hans parti, men jag minns vad min mamma berättade om honom då hon satt i äldrenämnden i kommunen för KD. Alla andra kommunpolitiker tittade åt ett annat håll då han kom, vände ryggen till honom, mobbade ut honom. Hon var chockad. I psykologin talas det om skam som en av de nio grundkänslorna. Den anses ha som funktion att få en att rätta sig i ledet för att passa in i gruppen. Vi kan vara hur upplysta som helst, men agerar fortfarande som grottmänniskor. Kram till dig, Anna!

  3. Profilbild för Helena på FREEDOMtravel

    Intressant! Ja, man får ju ha olika åsikter. Jag har fått jobba lite med mig själv där. Vissa frågor är jobbigare än andra, och ibland har jag upplevt det som jobbigt när människor i min närhet har helt annan uppfattning om sådant som för mig känns väldigt viktigt, t.ex. relaterat till människosyn och sånt. Men jag har blivit bättre på att acceptera tror jag, med tiden … 😉

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Har man bara lagt märke till att det är jobbigt och varför det är så har man kommit en bra bit på vägen! Jag läste Jonathan Haidts bok ”The Righteous Mind” och fick verkligen styrsel på mina tankar efter det. Andra har inte alls samma upplevelse av den boken, men för mig blev det en ögonöppnare. Undertiteln är ”Why good people are divided by politics and religion” och Haidt använder sig av spännande psykologisk forskning för att åtminstone komma med en rimlig förklaring. Vi människor ser olika på världen och därmed blir förklaringsmodellerna olika. One size does not fit all…

  4. Profilbild för Hannas krypin

    Jag har inte tänkt på det tidigare men under pandemin blev det så tydligt att man skulle ha ”rätt” åsikter. Och nåde den som vågade sticka ut. Man måste inte tycka lika om allt men man måste respektera varandra. Det är så otroligt viktigt. Klokt resonemang av personen som du skriver om.

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Ja, det blev ett tydligt skifte under pandemin. Jag vet vänner och familjemedlemmar som bröt med varandra och fortfarande inte pratar för att de såg på hanteringen av allt som hände under pandemin olika. Tragiskt. Vi pratade om respekt i en femma jag hade för kanske tjugo år sedan. Tänker på hur ordet bytt mening idag och inte är det vackra ord det en gång var.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *