monnah

Planttant, samtalsterapeut och samhällsbetraktare

I februari vaknar jag, en trädgårdsreflektion.

Den föränderliga julrosen som fick en ny plats i perennrabatten vid mittstenen blommade helt galet förra året. Min favorit i hela trädgården om jag absolut måste välja något. När jag ser denna explosion av knoppar pirrar det i hela kroppen. Jag vågar hoppas på att få ännu en gammelrosa explosion att njuta av om ett tag. Just nu känner jag mig precis som denna föränderliga julros. Lite skamfilad, men med potential. Mitt år har börjat mindre optimalt rent hälsomässigt. Ingen är väl intresserad av att jag uppmanade maken att slänga mig på sophögen för ett tag sedan. Först en influensa eller förkylning som räckte i hela januari, sedan ett flera dagar långt migränanfall och på det en hälsporre som jag inte har en aning om hur den uppstod eftersom jag ju bara rörde mig mellan sängen och soffan vid tillfället. Jag har absolut ingenting att klaga på, runt omkring mig har jag nära och kära som har riktiga problem. Jag hoppas att de också har sådana här kluster av knoppar som bara väntar på att få blomma ut bakom sina utmaningar.

Detta är månadens litteratur. Högen har flyttat från fåtöljen i vardagsrummet till skrivbordet i arbetsrummet. Här bläddrar jag och funderar, planerar och påminner mig om sådant jag glömt. Naturdagbok av en engelsk dam året 1906 är möjligtvis den vackraste bok jag läst. Jag håller ögonen öppna för den på engelska också, men egentligen räcker ju den här. Jag bannar ibland mig själv för att prioritera tiden fel när jag läser denna dagbok. Å andra sidan är det absolut meningslöst att jämföra sig med någon annan, så på sin höjd får jag använda suget efter något annat som inspiration till kommande stordåd! Lena Israelssons böcker är bara fantastiska uppslagsverk och de böcker jag har haft störst nytta av efter de första åren med Sara Bäckmo som guide i trädgårdslandet. Cecilia Wingårds ljuvliga bok om luktärter har jag mer njutning än nytta av. Å andra sidan är hennes odlingsteknik av luktärter ”fool proof” och den finns också publicerad i boken. Jordboken påminner om att det är dags att plocka in bokashihinkarna igen. Jag har inte haft dem igång det senaste året vilket är synd då jag behöver all jordförbättring som tänkas kan.

I kassen från Blomsterlandet har jag sorterat fröerna. Ikväll ska jag lägga dem i olika C4-kuvert med datum skrivet på. Detta är mitt absolut bästa tips då jag ger mig chansen att få alla fröer i jord i tid. Jag skriver påminnelser i telefonkalendern för att komma ihåg datumen. Dagarna är naturligtvis inte huggna i sten utan utgör ramarna för när fröerna ska ut ur sina påsar och få chans att börja jobba.

Kuverten lägger jag sedan i mitt mobila trädgårdskontor, en Smartstore-låda med lock. Den är jag glad över! Skrivplattan är en av mina viktigaste hjälpredor. Jag har flera års planeringar skrivna i blyerts på vanligt kopieringspapper. Eftersom skrivplattan är med mig i ur och skur bryr jag mig inte om att allt ser ut som hej kom och hjälp mig.

Förutom själva trädgårdslandets planering som ju är enormt viktig att jag har koll på eftersom jag började lite oredigt och inte bara kan tänka ”kvarter 1, 2, 3 och 4” har jag även bl.a. örthjulet och perennrabatten dokumenterade. Varje år tänker jag att jag ska göra det lite snyggare. Grejen är bara att när säsongen är ”över” så är jag oftast väldigt trött på trädgård och då får det vara. Nu är jag iallafall pepp igen! Februariglöden har rotats fram ur vinterbråten och jag vet att allt blir bra igen.

6 svar till ”I februari vaknar jag, en trädgårdsreflektion.”

  1. Profilbild för Anna i Portugal

    Men du, nu är det jag som är imponerad av din struktur! Jag har försökt skapa en planering både på papper och i appar men det går inte. I trädgården vill jag tydligen vara spontan. Även om jag följer en kalender för när jag ska så och skriver upp vad jag sått, så är det i odlingslådorna inte planerat alls. Och nu med egna plantor, som ju alltid finns i överflöd, så kan jag stoppa ner plantor lite här och där. Tänker jag i alla fall. Kul att du har sparat från tidigare år också! Heja heja! Kram

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Tack, kära Anna! Jag har ett gott men kort minne och tror att jag ska komma ihåg att en växt är för hög och borde flyttas bakåt i rabatten, eller att någon växt inte trivs och behöver flyttas någon helt annanstans, men vet att när det gäller har jag glömt. De här anteckningarna är guld värda för mig! Eftersom vi har det så torrt här måste jag också hålla ihop de växter som behöver extra bevattning. Vi har två gamla brunnar på tomten där vattnet sinar emellanåt innan det rinner till igen, så när det ska vattnas måste man vara beredd på mycket transport av vatten. Då vill jag gärna inte behöva leta efter var det som behöver vatten står. Jag som tycker att du är strukturdrottning blir så glad över att du ser en vinst i mitt system också! Tack för peppen. Kram, kram!

  2. Profilbild för Ewa Svensson med bloggen Tyg, garn och hund

    Åh, vilken fin bok den där engelska damens naturdagbok. Min far älskar trädgård och han fyller 90 år i maj. Boken var ett bra presenttips. Kan du tänka dig, det ligger ute en på Tradera nu så jag har lagat ett bud. Håll tummarna för att jag vinner budgivningen!

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Men, vad fint! Hoppas att du vinner auktionen. Denna bok är verkligen ett riktigt konstverk för både öga och själ!

  3. Profilbild för Sara i Barcelona

    Åh, jobbigt när man har varit sjuk så länge, det kan verkligen dra ner humöret <3 Hälsporren kanske kom av nedsänkt immunförsvar?
    Hoppas att du får njuta snart av dina vackra plantor i trädgården <3

    Stor KRAM 🙂

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Ja, att det är många som har mycket värre hälsoproblem är det lätt att konstatera. Jag har egentligen ingenting att klaga över. Det blir ändå en allmän känsla av geggighet och jag är så bortskämd med en god känsla! Tack för omtanken. Jag vet att trädgården är ett av mina stora glädjeämnen och att det finns mycket fint att vänta in här! Naturen jobbar hårt medan jag väntar… Kram på dig, Sara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *