03 jun

Är du ond eller god?

Det goda hatet trumfar alltid ondskan, eller hur var det nu? Jag blev tystad i en grupp för kvinnor på Facebook, skammad för att jag är vit kvinna (detta av en annan vit kvinna som tog på sig att uppfostra mig samtidigt som kvinnan som bett om råd uppskattade mitt inlägg gällande något helt annat än #blacklivesmatter). Identitetspolitik skapar så mycket hat, allt i godhetens namn. Finns det ett offer finns det en förövare. Hur rangordnar man alla offer? Och hur är det med förövarna? Vit heterosexuell man går bort. Fel, fel, fel, potentiell våldtäktsman, alltid förtryckare. Svart kvinna är mer offer än vit kvinna och däremellan kommer asiatisk kvinna, men inte på amerikanska universitet. Där är asiater bortkvoterade för att de är för smarta och därför måste anses vara förtryckare.

Är man av åsikten att kvoteringar leder till ”rättvisa” undrar jag hur det känns att få vara kvinnligt förkläde i en forskningsrapport? Och kommer Josefine Glenmark att bli den nya Thomas G:son i Melodifestivalsammanhang nu när alla bidrag med fler än en upphovsperson måste ha med en kvinna?

Just nu handlar mina studier om godhet och ondska, etik och moral, rätt och fel. Det är så intressant att studera allt från Immanuel Kants till Jonathan Haidts texter. Vi får olika dilemman att förhålla oss till och det finns möjlighet till reflektion på många olika plan. Själv hamnade jag i funderingar runt hur kravaller, sönderslagna butiker, stöldräder och det goda hatet ska göra världen bättre? Är jag ond för att jag inte lägger upp en svart ruta här i bloggen? Jag förstår att jag är privilegierad, men jag vägrar att ta på mig rollen som förtryckare. Jag tror inte på arvssynd. Gör det mig ond? Och om jag presenterar ett narrativ som bygger på statistik istället för känslor och då visar fel, fel, fel fakta, gör det mig ond? Beats me, men det finns säkert någon annan som kan förklara.

Spännande länk om hur offer bör rangordnas.

8 thoughts on “Är du ond eller god?

  1. Jag har läst att ca 30% av människor är ”vita” och kan inte konverteras till svarta. De flesta har lite grått. Jag har definitivt svarta stråk, men de är många gånger även min styrka. Men dumma människor blir man inte mycket gladare av. Vad man lägger ut på facebook är naturligtvis inte en kriterie på någonting alls. Jag lägger aldrig ut någonting på befallning, inte ens bra saker. Jag hatar att bli kontrollerad och manipulerad.

    • Jag förstår det där med kontroll och manipulation. Mass-psykos är ett starkt ord, men nog tycker jag många gånger att vissa hamnar i sådant när de upplever att det är något som ska göras för att de inte ska upplevas som ”fel”, mindre goda eller kanske rent av onda… Dumma människor får man acceptera, men bara om de inte kan hjälpa det. ?

  2. Med vit och svart och däremellan menar jag naturligtvis godhet och ondska. Skulle gissa att det kan missförstås som hudfärg…

  3. Ja undrar ibland om jag är ond eller god…
    Lade heller inte upp nån svart sida…
    När saker som görs startas i gott syfte görs så fel… vandaliserar och rånar mm som du beskrev gör att blir man bara mörkrädd och undrar VART är vi på väg…

    Alldeles för oinsatt i politik, världen och nyheter som jag är men ändå berörd av dess kaos… gråter och träter när jag ser nyheterna

    Jag minns en sång från söndagsskolan… om att Jesus älskar alla barnen på vår jord…
    Tänk om livet varit så enkelt ?

    Jag älskar ju inte heller alla (även om nu Jesus gör/gjorde/tros gjort) men försöker respektera alla men ibland är det väääldigt svårt… inte bara svårt utan omöjligt… är jag ond då?

    Helt plötsligt ploppade ytterligare en visa upp…

    Livet är skönt som en ros i sin knopp när glädjen när sången får vingar ??

    Jag tror jag stoppar huvudet i sanden eller huvudet i ev Covidkudden och fortsätter blunda och sjunga med i de vackra sommarvillorna ist för världens demonstrationer och diskussioner…

    Kiss i sängen… ? nej nu blir jag hemskt oseriös förlåt.

    Är lite rastlös mitt i min ev Covidsjuka så
    Fick nog lite Covidhjärnsläpp mitt i allt som eg är en viktig fråga om ondhet och godhet ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *