01 mar

Krig och elände.

Jag vaknade till två meddelanden från USA, ett jättelångt Facebookinlägg från en rysk-finsk medborgare och en mycket levande dröm. ”Livet är orättvist” klingade starkt och klart i mitt huvud och från drömmen levde fortfarande denna filmsekvens: på flaket till en stor lastbil stod Putin och Bill Gates och ropade slagord tillsammans. Mycket obehagligt. Klarare än någonsin står det klart för mig hur lätt det är att hitta förklaringar på att det är de andra som är lite dummare, utsatta för propaganda, mindre upplysta, idioter eller vad det nu är vare sig man försöker se med blida ögon på en situation eller om man är arg och förskräckt över densamma. Det spelar egentligen ingen roll har jag landat i. Vi är alla marinerade i någon ideologi, något tyckeri, någon typ av världsbild, någon typ av propaganda… Ja, eller flera. Ingen av oss skrider fram över jordens yta perfekt och neutralt upplyst. Vi kämpar på bäst vi kan, åtminstone de flesta av oss.

Just nu svävar coronaviruset som en gammal mardröm i historien för oss svenskar och när jag ser amerikaner och tyskar med munskydd på foton känns det främmande och märkligt. Vi har en ny fiende. Kriget i Ukraina fyller mig och de flesta jag känner eller hör från med sorg, förakt, olust och/eller en stark längtan att hjälpa till. Det är för nära, får gamla ”kalla kriget”-rädslor att vakna. Vi skänker pengar, mensskydd, sovsäckar, erbjuder plats till flyktingar, köper jodtabletter, förfasas i sociala medier, försöker prata med våra barn som inte ens kan hålla sams med sina syskon som de älskar om konflikthantering, demonstrerar, får ångest, bygger kojor i skogen… Allt detta och mycket mer. För så funkar vi människor. Livet är nämligen orättvist. Det bjuder på käftsmällar och fruktansvärda utmaningar tillsammans med allt det vackra. Somligt är lätt att förstå, annat får vi ”lägga i en låda och ta fram en annan dag” som mamma brukade säga om sådant hon inte kunde få ihop. Jag önskar att jag hade kunnat lägga Ukrainakriget i den lådan.

2 thoughts on “Krig och elände.

  1. Med ödmjukhet inför det faktum att även jag är marinerad i min kultur och ideologi, vill jag bara påpeka en sak: det finns rätt och fel. Mänskliga rättigheter och allas lika värde kan förstås vändas och vridas, men de är ändå alltid i grund och botten rätt. Man kan tänka olika kring den här saken (och det gör man uppenbart!) men det är min bestämda uppfattning. Man känner igen trädet av dess frukt.

    • En av de stora bristerna i postmodernismen (som jag ju delvis skrev om igår) är att det inte finns något som är rätt eller fel, att detta ändrar sig med tiden. Jag kan inte gå med på det. Jag påstår liksom du att det finns rätt och fel som inte är föränderliga genom tidens gång. ♥️ Det verkar tyvärr som att denna livsfilosofi får färre och färre anhängare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *