02 mar

Hårt arbete leder framåt.

2015, september. Min bror och brorson var på besök hos oss i Utah och far hade veckorna innan suttit hemma i Karlskrona och budat på detta ruckel och resten av den lilla gården i min brors namn. Jag kommer inte ens ihåg att vi fick se några bilder, men vi hörde talas om det spännande ”projektet”.

2020, februari. Det går knappt att se att den faluröda stugan med den fantastiska verandan är samma hus som det på den första bilden. Brorsan hittade originalfönstren i ladan och lät ett snickeri i Småland tillverka moderna kopior som skulle hålla dagens isoleringskrav. Han har även sågat bort delar av gavlarna, bytt ut grunden till alla bekvämligheter, lagt nya golv och satt upp en del nya väggar för att skapa fler användbara utrymmen. På baksidan finns en ny vindskupa som rymmer ett duschrum och ett ”gästrum”. Alla fönster och dörrarna i verandan är renoverade med varsam hand av min bror och naturligtvis är alla ytskikt och isoleringen utbytt. Takteglet är detsamma, men allt under är nytt. Man kan lugnt säga att renoveringen har gett huset fullständig upprättelse.

Det finns fortfarande en del kvar att göra, men detta hus är numera ett älskat hem. Jag blir lika glad varje gång jag kommer hem. När jag stiger in i hallen känner jag hur det som eventuellt jagar mig rinner av. Det yttre gör mig glad, men det inre får mig att må bra. Jag kan inte nog uttrycka min tacksamhet över att få bo här, att ha en trygg punkt i denna värld.

Drömmarna om att fortsätta upptäcka världen, ha möjlighet att vara lika delar kulturtant och planttant och att på lite äldre da’r få utvecklas i ett nytt yrke känns uppnåeliga. Sorg och besvikelser finns så klart i mitt liv precis som i alla andras, men jag känner en stark förvissning om att jag är på väg åt rätt håll och att jag inte behöver hänga upp mitt välmående på någon annan. Det är en insikt som gjort mig stark. Trots att livet gjort mer ont än jag någonsin hade kunnat föreställa mig de senaste åren är jag genuint tacksam över hur dessa upplevelser har fått mig att utvecklas.

Min syster som skickade mig det övre fotot imorse påminde om hur vi människor är precis som dessa två bilder: det är kanske svårt att följa med i den dagliga utvecklingen, men nedslag från två punkter med lång tid emellan visar det som man missar i alla smådetaljer, helheten. Själva livet som medveten vuxen kan jämföras en renovering. Det är jobbigt och kan göra både mentalt och fysiskt ont under tiden. Resultatet kan leda till både skilsmässa och konkurs, men många gånger leder det till något som faktiskt blir rent fantastiskt. Same, same, but different.

8 thoughts on “Hårt arbete leder framåt.

 1. Älskar CS Lewis beskrivning av hur Gud renoverar oss. Det gör ont och vi förstår inte alltid varför. Men av det som var en fallfärdig stuga vill Gud göra ett palats. Tack för påminnelsen om det i ett härligt inlägg där både ord och bild når långt in i hjärteroten.

 2. Fantastiskt fint, och vilket arbete! Djupt imponerad… Och jag förestår att du trivs i detta fina hem. Kram!

  • Ja, ni två har samma drivkraft att fixa! Snart är du också här med ert hus. Glad att ni hittade hem! Kram.

 3. Vilken skillnad och VILKET arbete!! Magiskt.
  Tanken at jämföra då och nu…
  Mitt då som var innan jag 2flyttade hemifrån” = skilde mig och nu är ungefär som bilderna på ditt hus… skulle allt som hänt förra året hänt då hade nog jag runnit ner i nån golvbrunn och försvunnit :-/
  Men det finns hopp för renovering <3

  • Tur att du inte rann ut i den där golvbrunnen! ❤️ Hoppet är det sista vi kan luta oss mot. Lycka till i din process!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *