monnah

Planttant, samtalsterapeut och samhällsbetraktare

Ihärdigt växer det vidare.

Jag har svårt att välja favoritgrödor, men grönkål är definitivt en av dem. Eftersom de växer innanför viltstängslet behöver vi inte dela med oss till rådjuren. Det betyder att vi fortfarande har fräsch, obesprutad, fiberrik grönska bara några fotsteg ner i trädgården, precis när vi vill. Vi har sedan barnen flyttade hemifrån slutat dricka ”nyttiga” smoothies, annars var grönkål ett av de mindre poppis inslagen. Jag fick för mig att det var jättenyttigt, men sanningen är att jag tror att man pajar minst halva nyttan genom att slå sönder fibrerna. Desto bättre funkar spröda grönkålschips – finns det något godare? Jag har vant mig smaken och tycker att detta är en riktigt god salladsingrediens, men nä, smoothies kan den hålla sig undan.

Vinterpurjo är också tacksamt. Trots både en och två och tre köldknäppar står den kvar. Det är lite klurigt att få upp en lök när marken är frusen, men annars är det behändigt att ha en av mina favoritingredienser tillgänglig att rycka in. De här sista lökarna börjar se lite skruttiga ut, men de är fortfarande goda.

Persiljan ser inte heller så glad ut i minusgraderna, men funkade utmärkt i middagens bearnaisesås.

I både Lilla Amsterdam och Lilla Rotterdam har det kommit upp en massa tulpanknoppar. Jag har haft som experiment att bara låta befintliga lökar återkomma (i Lilla Rotterdam satte jag specifikt lökar som sades ha större chans till detta, i Lilla Amsterdam syns det tydligt vilka lökar som är lämpade) de sista två åren. Förrförra senhösten kunde jag dock inte låta bli att köpa ett gäng billiga tulpanlökar på Lidl och satte dem i dahliarabatten. Tänkte att jag skulle hinna spreja TricoGarden på dem för att sabotera för rådjuren, men den tanken var fruktlös. Jag jobbade hårt och räknar med att max hälften av de blommorna faktiskt hamnade i någon bukett, det som var slutmålet för mig. Nej, tulpaner i en trädgård som delas med rådjur kräver åtgärder större än TricoGarden.

Örthjulet ser risigt ut vid den här tiden på året, men det mesta ser ut att vara i gott skick. Med lite beskärning och kärlek kommer detta att åter vara en av favoritplatserna i trädgården!

Vi håller tummarna för att makens och syrrans bin har mått bra i vinter! Förutsättningarna för en rejäl honungsskörd är de bästa någonsin sedan de började med sin hobby. Efter ett gäng otursförföljda år och en lite knölig inlärningsperiod har de lärt sig ett och annat. Naturen rår man liksom inte på, om inget annat så har de fått lära sig det.

Till kvällen blev det trerätters. Allt var gott, men nog var kronärtskockan det allra bästa! Finns det något godare? En ”köttig” kronärtskocka med mjukrört smör och havssalt, mer komplicerad behöver en fantastisk matupplevelse inte vara. Pannacottan fick en touch av kardemumma och även det var jättegott. Oxfilén, bean och hasselbackarna däremellan blev lyckade och vi kunde konstatera att förra årets potatisskörd inte bara blev den bästa, utan att vi också lyckats ganska bra med förvaringen den här säsongen. Det är just det sistnämnda som jag tycker är det knöliga med att odla själv. Kanske är det därför jag också uppskattar de där grödorna som helt enkelt kan stå kvar ute i trädgårdslandet så mycket? Nu har dock en del fröer kommit i jord och nästa vecka blir det mer. Ska kallså lite ditt och datt i växthuset så får vi se om det funkar lika bra som förra året. Vi har ju haft fåglar som hackat sönder växthusplasten, så det regnar in och blir blött på flera ställen. Jaja. Det får lösa sig! Vi kämpar vidare.

18 svar till ”Ihärdigt växer det vidare.”

  1. Profilbild för Anna i Portugal

    Vilket härligt inlägg och så roligt att få se vad som växer i trädgården just nu hos dig! Grönkål är jättegott, jag föredrar svartkål dock. Om en vill mildra kålsmaken lite så funkar citron väldigt bra har jag märkt. Hoppas dina frösådder mår bra och som du säger, det ordnar sig alltid. Kram

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Jag har aldrig vågat mig på svartkål. Kanske blir det till nästa år, nu har jag alla mina fröer för året klara och får jobba hååårt på att inte köpa fler fast jag redan har för mycket. Hahahaha! Tack för påminnelsen om citron, så himla fräscht. Än så länge har jag inte haft ihjäl något vad jag vet och hoppet om en riktigt härlig trädgårdssäsong lyser klarare än någonsin. Tack för peppen! Kram.

  2. Profilbild för Sara i Barcelona

    Så härligt Monnah!

    Kronärtsskocka är bara såå gott, älskar det 🙂 Vi brukar äta med en god olivolja och salt förstås när dom stora high season-skockorna kommer 🙂 Dom lite mindre som vi har här nu är jättegott att griljera i ugnen/grillen fyllda med vitlökssmör och persilja 🙂
    Grönkål är mums, men jag föredrar också att INTE ha den i min smoothie (älskar dock smoothie och dricker det till frukost varje morron), som chips är dom perfekt 🙂

    Ha en fortsatt härlig helg!

    Kramar 🙂

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Men hur gott lät inte det där med vitlökssmör och persilja?! Rensar ni dem först, eller trycker ni ner fyllningen mellan ”bladen”? Jag tror att en grönkålssmoothie hade kunnat funka tillsammans med andra grönsaker och bara ”stå ut” när man sväljer. Jag vill dock ha goda med yoghurt och mango och banan. Det är väl mer godis än nyttigt misstänker jag… Är glad över att jag både gillar dessa gröna nyttigheter i chips och som sallad. Tack detsamma! Kram!

      1. Profilbild för Sara i Barcelona

        Med dom små kronärstskockorna så gör som så att vi rensar lite grann, dom yttre bladen, och skär av toppen, sen lägger man i smöret (ganska rejält) och så in i ugnen eller på grill, jag har för mig vi brukar lägga dom i folie också… Det är väldigt vanligt att göra så i Italien så det är där jag har ätit det mest 🙂

        1. Profilbild för monnah
          monnah

          Mums! Tack! 🤩

  3. Profilbild för Marika

    Så härligt och hoppfullt att läsa! Jag delar ju trädgård med sköldpaddor och fåglar som gärna är snabba (trodde jag inte om sköldpaddor) att käka upp mina grödor.

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Tack! Ja, det där med att dela trädgård med djur är lite klurigt. Jag blir gärna självisk trots att min faster alltid säger ”en till dig, en till djuren”. Jag tycker att det snarare blir ”det bästa till djuren och du får de små smulor som kanske blir kvar”, hahaha. Dina sköldpaddor ser så söta ut.

  4. Profilbild för Ewa

    Vilket häftigt grönkålsträd! Här i Halland äts det grönkål till jul. Jag lagar den inte som man traditionellt gör här (kokar i buljong och tillsätter grädde) utan använder den färsk i sallad med äppeltärningar och en dressing med rapsolja och riven pepparrot. Äpplena ska helst vara av en syrlig sort med röda skal.

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Ja, grönkålen blir nästan till formklippta bollar om man bara skördar lite i taget. Det är så häftigt att det finns så mycket växtkraft! Den där salladen skrev jag genast ner, låter jättegott med pepparroten till. Du har ingen syra tillsatt i dressingen? Tack för tipset!

  5. Profilbild för Kajsa Johansson
    Kajsa Johansson

    Vilken ljuvlig trerättersmiddag

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Den var smarrig kan jag säga! Idag har jag käkat på Blomlöfs med Ella, men K fick äta de goda resterna…

  6. Profilbild för Helena på FREEDOMtravel

    Alltså, jag måste erkänna att jag inte ens visste att grönkål ser ut så där ..!! Men jag älskar grönkål! Vi odlar ingenting, eftersom vi reser. Men Peter skulle vilja odla örtkryddor, eftersom han älskar att laga mat. Någon dag kanske det blir så …

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Det här är hur åtminstone våra ser ut i slutet på säsongen! På hösten växer de mycket närmare marken. Vi skördar lite i taget så fortsätter plantorna att ge och ge. Härligt! Kanske har ni någon båtgranne ni kan dela vårdnad om en örtplantering med? Det är onekligen lyxigt att ha egen rosmarin, timjan, salvia och gräslök att plocka in då det behövs. (Och dill, koriander och persilja såklart.)

  7. Profilbild för Hannas krypin

    Drömmer om en egen köksträdgård fylld med en massa godsaker. En vacker dag så. Visste inte att grönkålen växer som en boll. Kul att se och också att den kan stå sig under hela vintern.

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      En vacker dag kan det vara så! Kanske kan du börja med någon enstaka grej, då blir det inte så överväldigande. Så har vi gjort här hemma och det har verkligen varit hjälpsamt för mig. Grönkål är fascinerande. Rådjuren älskar den lika mycket som vi, så viltstängslet till trädgårdslandet hjälper till.

  8. Profilbild för Channal

    Hej Monica! Vilket fint örtkryddland du har! Jag hade ett men nu är det borta. Har bara gräslök, persilja och några förvildade örter som växer lite varstans. Visst är grönkål gott och så roligt det växer! Det har jag inte sett tidigare. Kul med odling! Snart får vi påta i jorden igen.

    Skön söndag och KRAM till dig! Vi ses senare! Anna

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Förvildade örter är inte fy skam det heller! Älskar att mammas kryddland fortfarande lever sitt eget vilda liv. Kul att jag kunde visa något du inte har sett. Ja, vi ses snart! Det ska bli så roligt. Detsamma önskar jag dig. Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *