Hej på dig efter en veckas uppehåll… Här har jag varken skrivit i min egen eller läst andras bloggar. Jag kommer nog inte att hinna skriva särskilt mycket under den kommande veckan heller, men här kommer en ny Bloggbrudarnas tia! Idag handlar det om köket. Håll tillgodo!

- Vilket är ditt bästa och/eller värsta köksminne?
Att leva mer eller mindre utan ett vettigt kök från april till december efter det att varmvattenberedaren hade exploderat i vårt hus i Snättringe fick mig att inse hur otroligt bortskämd jag varit i hela mitt liv! De där månaderna var utmanande på väldigt många sätt, men ”det var bara världsligt”. Som tur är växte jag upp utan diskmaskin, men med många småsyskon, så jag har alltid varit snabb på att diska för hand och har inte direkt något emot det heller. Många av mina finaste köksminnen handlar faktiskt om att ha stått i något kök och diskat under eller efter något slags fest. Jag kan inte ens räkna hur många timmar det rör sig om. Att vara helt ensam om den där kökstjänsten är inte så roligt, men att ha sällskap av andra som kommer och går är riktigt härligt. Köket är festens hjärta! - Har du haft någon köks- eller matinspiratör?
Min mamma, alla dagar. Hon var otroligt duktig på att laga god mat och ställa till med fest. Efter att ha gått lanthushållsskola var hon en riktig hejare på styckningsdetaljer, hur man saftar, syltar, tar vara på minsta lilla del. Det är så jag växte upp, alltid med god, hemlagad mat och hembakat bröd. Mina småsyskon kommer inte riktigt ihåg det. När jag var femton blev mamma sjuk och efter det hade hon aldrig samma ork eller lust även om kunskapen naturligtvis fanns kvar. Jag är ofta tacksam över den goda skolning vi fått i allt från hur man hushållar till att det är festligt att umgås med andra över god mat. (Minus att fester alltid gjorde mamma så stressad, det har jag själv fått jobba bort.) - 5-10 saker som alltid finns i ditt kylskåp/frys? Och varför?
Lök av olika slag, ägg, ost, potatis, smör, morötter, grädde, kyckling, lax, frysta grönsaker (också av olika slag). Med dessa ingredienser kan jag sno ihop allt från en snabblunch till en festmåltid om det skulle behövas. - Hur ser ditt drömkök ut? Om du hade obegränsat med resurser och utrymme, vad hade du skapat då?
Det är för det första uppbyggt kring arbetstriangeln! Jag väljer en vedspis och en extra bred elektrisk spis. Aldrig mer med induktion, jag blev galen när vi hade det. Gasspis är det absolut bästa, men tyvärr tycker jag också att det är lite läskigt. Jag tycker om enkla shakerkök. Scandinavian Shaker Kitchen har precis sådana kök, men fy för priserna! Rejäla rostfria bänkar från 70-talet tack och diskmaskin som inte är mitt i arbetstriangeln. Utsikt från arbetsbänken och från köksbordet. Stor plats för ett härligt bord och sköna stolar som går att göra tillräckligt stort för att rymma minst tolv personer. Jag hade haft ett inbyggt skafferi och plats på annat ställe i närheten för en större frys. Olika slags belysning för att både ha riktigt bra arbetsbelysning och mysljus. - Vad är bäst respektive sämst i ditt nuvarande kök?
Bäst är vedspisen och känslan. Jag älskar att vara där, att jobba med matlagning och att ta hand om skörden och att ha närheten till verandan och trädgården under sommarhalvåret. Jag älskar att vi kan sitta där och umgås och mysa.
Sämst är att diskmaskinen är placerad mitt i arbetstriangeln, så är man fler än en person är någon ofta i vägen. Det fick dock bli så eftersom jag verkligen ville ha en rejäl rostfri bänk och den var vänd åt det hållet. Jag gillar inte heller att ha spis i hörnet. - Berätta om ditt allra första kök i ditt första boende. Hur såg det ut? Använde du det mkt? Spinn vidare som du vill.
När jag flyttade hemifrån bodde jag inneboende hos min faster i ett halvår. Efter det hyrde jag ett rum hos en ensamstående kvinna i 2,5 år och delade kök med henne och två andra tjejer. Det var först när jag fick hyra mammas väninnas lägenhet i andra hand som jag fick ett eget kök. Det var en köksvrå, bokstavligen, och jag fick knappt plats att vända mig där inne. Ingen dröm precis och inte skapade jag några stordåd där. Jag skulle säga att jag var bättre på att laga riktig mat när jag bodde inneboende. Vi som bodde där hade ibland matlagningshelger då alla lagade storkok och så delade vi upp det mellan oss så det skulle bli billigare och större variation i det vi åt. - Om ditt kylskåp kunde prata vad skulle det klaga på mest?
”Men åh, vad du är tråååkig! Jag vill ha mer glamour, mindre lökiga inneboende och fräschare besökare!” - Vilket köksredskap representerar bäst din personlighet och varför?
Det måste vara min assistent. Rund, bullrig, effektiv och stark. 😅 - När, var och hur handlar du mat? Använder du matlistor/appar, storhandlar, olika affärer, på marknader.. berätta om dina matinköp.
Vi bor på en ö som översvämmas av turister på sommaren. Under resten av året är dock kundunderlaget för den lokala ICA Nära-butiken inte särskilt stort. Jag är därför noga med att stötta ”vår” butik, köper matvaror efter säsong och storhandlar då och då på ICA Maxi eller Willys i Lyckeby (”förort” till Karlskrona). Vi odlar dessutom en del, så från juni till september belastas matkontot mindre. Jag och maken delar en app där vi skriver vad som ska handlas då vi kommer på det. Smidigt! Det är oftast jag som lagar maten och det gör jag efter principen ”här har du ditt kylskåp och din frys”. Det brukar funka utmärkt, sparar pengar, men är ju inte särskilt glammigt. - Berätta om 1-3 köksmaskiner som du använder flitigt och varför.
När barnen bodde hemma använde jag maskinerna betydligt oftare! Vår Magimix används nästan varje dag av maken till smoothies, mitt mest använda elektriska redskap är mixerstaven på vintern. Annars kör jag mest grejer för hand. Lagar man mat till många är matberedaren en god vän, men en sådan finns numera bara på sommarstället.
En lista om köket kräver ett recept, så det blir en bonus i Bloggbrudarnas 10:a denna gången.
Så avslutningsvis – dela med dig av ditt ”ess i rockärmen” recept. Receptet du vet alltid går hem hos gästerna, eller det du alltid går till när inspirationen tryter. Kanske det är ett ”tager-vad-jag-haver” recept. Du vet vad som är ditt ess, berätta för oss!
Själv påminner jag om en länk till ett recept som uppfyller kraven på gott, snabbt och lätt. Halloumi stroganoff uppfyller alla dessa krav. Fast allra lättast och godast är kanske ”plåtmat”, att skära upp och lägga i princip vad som helst på en plåt, massera med olivolja, salt och kryddor, ugnsrosta i 200-225 grader och servera som en varm sallad med en god dressing. Funkar både till vardag och fest. Hoppas detta blev rolig läsning. Häng gärna på och berätta vad du har att säga om köket.
Här hittar du de andra bloggbrudarna:
Lämna ett svar