monnah

Planttant, samtalsterapeut och samhällsbetraktare

Bloggbrudarnas tia om köket.

Hej på dig efter en veckas uppehåll… Här har jag varken skrivit i min egen eller läst andras bloggar. Jag kommer nog inte att hinna skriva särskilt mycket under den kommande veckan heller, men här kommer en ny Bloggbrudarnas tia! Idag handlar det om köket. Håll tillgodo!

  1. Vilket är ditt bästa och/eller värsta köksminne?
    Att leva mer eller mindre utan ett vettigt kök från april till december efter det att varmvattenberedaren hade exploderat i vårt hus i Snättringe fick mig att inse hur otroligt bortskämd jag varit i hela mitt liv! De där månaderna var utmanande på väldigt många sätt, men ”det var bara världsligt”. Som tur är växte jag upp utan diskmaskin, men med många småsyskon, så jag har alltid varit snabb på att diska för hand och har inte direkt något emot det heller. Många av mina finaste köksminnen handlar faktiskt om att ha stått i något kök och diskat under eller efter något slags fest. Jag kan inte ens räkna hur många timmar det rör sig om. Att vara helt ensam om den där kökstjänsten är inte så roligt, men att ha sällskap av andra som kommer och går är riktigt härligt. Köket är festens hjärta!
  2. Har du haft någon köks- eller matinspiratör?
    Min mamma, alla dagar. Hon var otroligt duktig på att laga god mat och ställa till med fest. Efter att ha gått lanthushållsskola var hon en riktig hejare på styckningsdetaljer, hur man saftar, syltar, tar vara på minsta lilla del. Det är så jag växte upp, alltid med god, hemlagad mat och hembakat bröd. Mina småsyskon kommer inte riktigt ihåg det. När jag var femton blev mamma sjuk och efter det hade hon aldrig samma ork eller lust även om kunskapen naturligtvis fanns kvar. Jag är ofta tacksam över den goda skolning vi fått i allt från hur man hushållar till att det är festligt att umgås med andra över god mat. (Minus att fester alltid gjorde mamma så stressad, det har jag själv fått jobba bort.)
  3. 5-10 saker som alltid finns i ditt kylskåp/frys? Och varför?
    Lök av olika slag, ägg, ost, potatis, smör, morötter, grädde, kyckling, lax, frysta grönsaker (också av olika slag). Med dessa ingredienser kan jag sno ihop allt från en snabblunch till en festmåltid om det skulle behövas.
  4. Hur ser ditt drömkök ut? Om du hade obegränsat med resurser och utrymme, vad hade du skapat då?
    Det är för det första uppbyggt kring arbetstriangeln! Jag väljer en vedspis och en extra bred elektrisk spis. Aldrig mer med induktion, jag blev galen när vi hade det. Gasspis är det absolut bästa, men tyvärr tycker jag också att det är lite läskigt. Jag tycker om enkla shakerkök. Scandinavian Shaker Kitchen har precis sådana kök, men fy för priserna! Rejäla rostfria bänkar från 70-talet tack och diskmaskin som inte är mitt i arbetstriangeln. Utsikt från arbetsbänken och från köksbordet. Stor plats för ett härligt bord och sköna stolar som går att göra tillräckligt stort för att rymma minst tolv personer. Jag hade haft ett inbyggt skafferi och plats på annat ställe i närheten för en större frys. Olika slags belysning för att både ha riktigt bra arbetsbelysning och mysljus.
  5. Vad är bäst respektive sämst i ditt nuvarande kök?
    Bäst är vedspisen och känslan. Jag älskar att vara där, att jobba med matlagning och att ta hand om skörden och att ha närheten till verandan och trädgården under sommarhalvåret. Jag älskar att vi kan sitta där och umgås och mysa.
    Sämst är att diskmaskinen är placerad mitt i arbetstriangeln, så är man fler än en person är någon ofta i vägen. Det fick dock bli så eftersom jag verkligen ville ha en rejäl rostfri bänk och den var vänd åt det hållet. Jag gillar inte heller att ha spis i hörnet.
  6. Berätta om ditt allra första kök i ditt första boende. Hur såg det ut? Använde du det mkt? Spinn vidare som du vill.
    När jag flyttade hemifrån bodde jag inneboende hos min faster i ett halvår. Efter det hyrde jag ett rum hos en ensamstående kvinna i 2,5 år och delade kök med henne och två andra tjejer. Det var först när jag fick hyra mammas väninnas lägenhet i andra hand som jag fick ett eget kök. Det var en köksvrå, bokstavligen, och jag fick knappt plats att vända mig där inne. Ingen dröm precis och inte skapade jag några stordåd där. Jag skulle säga att jag var bättre på att laga riktig mat när jag bodde inneboende. Vi som bodde där hade ibland matlagningshelger då alla lagade storkok och så delade vi upp det mellan oss så det skulle bli billigare och större variation i det vi åt.
  7. Om ditt kylskåp kunde prata vad skulle det klaga på mest?
    ”Men åh, vad du är tråååkig! Jag vill ha mer glamour, mindre lökiga inneboende och fräschare besökare!”
  8. Vilket köksredskap representerar bäst din personlighet och varför?
    Det måste vara min assistent. Rund, bullrig, effektiv och stark. 😅
  9. När, var och hur handlar du mat? Använder du matlistor/appar, storhandlar, olika affärer, på marknader.. berätta om dina matinköp.
    Vi bor på en ö som översvämmas av turister på sommaren. Under resten av året är dock kundunderlaget för den lokala ICA Nära-butiken inte särskilt stort. Jag är därför noga med att stötta ”vår” butik, köper matvaror efter säsong och storhandlar då och då på ICA Maxi eller Willys i Lyckeby (”förort” till Karlskrona). Vi odlar dessutom en del, så från juni till september belastas matkontot mindre. Jag och maken delar en app där vi skriver vad som ska handlas då vi kommer på det. Smidigt! Det är oftast jag som lagar maten och det gör jag efter principen ”här har du ditt kylskåp och din frys”. Det brukar funka utmärkt, sparar pengar, men är ju inte särskilt glammigt.
  10. Berätta om 1-3 köksmaskiner som du använder flitigt och varför.
    När barnen bodde hemma använde jag maskinerna betydligt oftare! Vår Magimix används nästan varje dag av maken till smoothies, mitt mest använda elektriska redskap är mixerstaven på vintern. Annars kör jag mest grejer för hand. Lagar man mat till många är matberedaren en god vän, men en sådan finns numera bara på sommarstället.

En lista om köket kräver ett recept, så det blir en bonus i Bloggbrudarnas 10:a denna gången.

Så avslutningsvis – dela med dig av ditt ”ess i rockärmen” recept. Receptet du vet alltid går hem hos gästerna, eller det du alltid går till när inspirationen tryter. Kanske det är ett ”tager-vad-jag-haver” recept. Du vet vad som är ditt ess, berätta för oss!

Själv påminner jag om en länk till ett recept som uppfyller kraven på gott, snabbt och lätt. Halloumi stroganoff uppfyller alla dessa krav. Fast allra lättast och godast är kanske ”plåtmat”, att skära upp och lägga i princip vad som helst på en plåt, massera med olivolja, salt och kryddor, ugnsrosta i 200-225 grader och servera som en varm sallad med en god dressing. Funkar både till vardag och fest. Hoppas detta blev rolig läsning. Häng gärna på och berätta vad du har att säga om köket.

Här hittar du de andra bloggbrudarna:

Anna
Anna
Annika
Sara

14 svar till ”Bloggbrudarnas tia om köket.”

  1. Profilbild för Sara i Barcelona

    Gomorron fru Assistent, hälsar fru Träslev 😀

    Rolig läsning, det där med diskmaskinen kan jag verkligen relatera till, vi har så trångt och varje gång man ska öppna den måste alla flytta på sig, haha, och jaa… den öppnas ett antal ggr om dagen 😉

    Ang ditt värsta minne kan jag verkligen förstå att du insåg hur bortskämd man är med bekvämligheten, det är nog nyttigt för en 😉

    Så fint med din mamma som inspiratör, låter fantastiskt och jag kan tänka mig att det har följt dig genom livet <3

    Ha en bra vecka nu!!

    Stor kram 🙂

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      ❤️

  2. Profilbild för Channal

    Hej Monnah Assistans! Så kul läsning! Jag älskar stora, bullriga assistansmaskiner haha! Du är verkligen för rolig! Det är fascinerande hur lika vi fem bloggare ändå är, fast samtidigt så olika.

    Ditt ”värsta köksminne” fick mig nästan att skämmas! Ni andra har ju verkligen haft det tuffare än jag. Men ja, allt är ju relativt när det gäller en själv. En vedspis och ett stort lantligt kök det är verkligen en dröm! Själv älskar jag min induktionshäll! Snabb och det bästa att det stängs av! Aldrig något vidbränt! Gasspis har jag svårt med och jag tycker att det är läskigt. Men säkert toppen när man blir van. Min mamma är också min stora matinspiratör!

    Glad midsommar och KRAM till DIG! Anna

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      ❤️

  3. Profilbild för Anna i Portugal

    Hej assistenten! Vi är ganska lika du och jag, blendern. Jag älskar att diska faktiskt, gärna ensam i köket. Särskilt här där jag har en fin utsikt över fälten. Visst är köket husets och festens hjärta.

    Härlig kommentar från ditt kylskåp! Lökiga innevånare.. hahaha

    Så bra med handlingslista i app! Det använder vi också. Och att laga mat utifrån vad som finns i kyl/frys/odlingslådor tycker jag är superbra. Visst planeras någon måltid emellanåt, men mestadels blir det skördekorgen som styr. Idag blir det tzatziki och zucchinibiffar t.ex.

    Jag har gjort din halloumistroganoff, god! Jag ger tips om ett annat halloumirecept jag. Plåtmat – så smart och gott.

    Så roligt att läsa svaren! Kramar!

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      ❤️

  4. Profilbild för Annika

    SÅ kul att läsa.
    Jag är också uppvuxen utan diskmaskin. Nej, det gör inte mig ngt att diska för hand heller. Precis som du har jag trevliga minnen från diskbaljor. I vår sommarstuga diskar vi för hand och det är bra trevligt. Utomhus dessutom. Att jag skulle ta med min diskmaskin som favorit i inlägget föll mig inte ens in. Det trots att jag använder den hela tiden.
    Jag har lagat halloumistroganoff och tyckt mkt om det. Ska spana in ditt. håller med om plåtmat och själv lagar ofta sådan. Så smart.
    Jättefint att din mamma är din inspiratör. Monnah, ha nu en fin vecka med alla amrisar. Du har verkligen fullt upp nu. Kramar från mig och ha en fin midsommar.

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      ❤️

  5. Profilbild för Marika

    Det där med felplacerad diskmaskin kan jag relatera till. I förra lägenheten hade vi diskhon i ett hörn. Diskmaskinen till höger och därför öppnade man upp diskmaskinen framför dörrarna till slaskhinksutrymmet. Det var ingen bra ide’ alls om man glömt av att ta bort skräp från tallrikar först. Inget bra med diskho i ett hörn heller fast det fanns ju ingen annan plats. Mini-kök liksom. Kul att du är en assistent. Halloumistroganoffen har jag testat och den var verkligen god. Tror nog jag ska försöka hänga med på dessa tior också. Fast inte idag. Kram

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      ❤️

  6. Profilbild för Nilla Tankebubblor

    Lanthushållsskola det verkar ju hur bra som helst! Det borde fler gå.
    Jag tittade på sidan Scandinavian Shaker Kitchen. oj så mycket snyggt!
    Jag kan förstå av bilden att din diskmaskin är lite fel placerad.
    Vi bodde i huset i fem år innan vi renoverade köket, så vi hade tid att tänka ut hur vi ville ha det.
    Min blender heter också Magimix, väldigt nöjd med den.

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      ❤️

  7. Profilbild för Helena på FREEDOMtravel

    Kul att läsa! Att diska för hand är ok för mig också, det gör vi ständigt i husbilen och jag har också bott länge utan diskmaskin. Här i husbilen har vi i stort sett allt vi behöver i köket (både gasspis och gasolugn!) men utmaningen kan vara arbetsyta …

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *