04 apr

Boknördarnas drömkväll.

I kväll hade vi möjlighet att träffa och prata med Reid Moon nere i Riverwoods, ett av köpcentren i närheten. Reid är bokhandlare som specialiserar sig på gamla biblar, mormonlitteratur, litterära dokument och förstaupplagor och han har ett fantastiskt bibliotek värt tiotals miljoner dollar i sin bokhandel. I kväll hörde vi denna intressante herre ha en liten presentation om några av sina senaste fynd och efter det började vår familj prata med honom. Det blev ett långt samtal och det slutade med att vi fick komma in från utställningshallen till hans ”privata” bibliotek där han visade E förstaupplagor av Jane Austens illustrerade verk, en stol som stått i Charles Dickens hus och några andra fantastiska guldkorn. Stackars människor som stod i kö för att få prata med honom… Han måste ha tyckt att vi var jätteroligt sällskap! 😀 Jag hoppas att det inte var sista gången vi fick språka med honom. Han frågade ”Are we going to continue to be friends?” Ja, det hoppas vi.

3_1

3_2

På besök i det häftigaste bibliotek jag någonsin varit i. Snacka om historiens vingslag!

3_3

Jaha, ja. En privat visning av Jane Austens förstaupplagor av de första illustrerade verken. Vi fick se hur det var tänkt att Mr Darcy egentligen skulle se ut. Jag måste erkänna att likheten med Colin Firth knappast var slående, men nog var han tjusig!

3_4

Jaha, ja nummer två. E med Joseph och Hyrum Smiths privata Mormons böcker. Bara sådär.

3_5

Ett av de nyaste tilläggen. En svensk bibel från 1691 som hamnade i samlingen för några veckor sedan då en granne till Mr Moon kom och frågade honom om det fanns intresse för några gamla böcker som hans chef ville göra sig av med i en flytt. Underbar.

3_6

Det här var en handgjord exakt kopia av Gutenbergs bibel. Magiskt vacker. Texten är tryckt, färgen är handmålad. Vackraste boken på hela utställningen.

3_8

Stackars huvudlösa Marie Antoinettes bönebok och officiella dokument hjälpte föga då folket var i extas och letade syndabockar för orättvisa.

3_10

Hej på dig, Charles Dickens stol. Den som fick sitta på dig! Charles Dickens stol. Japp.

Ps: Det sista vi fick göra var att få en snabb titt i kassaskåpet. Där stod till exempel ett dokument undertecknat George Washington lite nonchalant lutat mot väggen. Och den sista skatten var inte dålig den heller. Elizabeth I of England, Anne Boleyns dotter. Tudors? Har du koll? Ja, Reid Moon hade alltså Elizabeths bibel där i kassaskåpet. Och jag svepte liksom lite med handen över den. Jag hoppas verkligen att vi fortsätter vara vänner med Mr Moon. Jag är nämligen inte färdig! Och vår äldsta dotter har nu bytt yrkesdröm. Nu ska hon bli bokkonservator. Heja E!

9 thoughts on “Boknördarnas drömkväll.

 1. Nämen 😮 … det känns så himla fult att säga, men jag är avundsjuk! Hur fantastiskt är det inte?! Och tänk om jag vetat att det fanns ett sådant yrke! Jag vill också bli bokkonservator! Fast jag är ju inte den som är den, tycker att det är så bra att din tjej vet vad hon vill! Hoppas ni har en riktigt fin påsk!
  Kram,

  • Finns det inte god och ”ond” avundsjuka? 😉 Jag är nästan avis på mig själv, så häftigt tycker jag det var, så du får gärna vara lite avundsjuk. När man är 16 år ska man ha många drömmar. Jag hoppas att hon får lov att uppfylla några av dem! Kram.

   • Halva mitt svar försvann!? Men ok, jag tar kortfattat om. Vi säger att det finns, det låter bra ;). Och det ska man absolut! Känner mig faktiskt ganska säker på att hon kommer det.
    Kram,

    • Bra att du säger det! Hon är fortfarande lika bestämd och har börjat ta reda på fakta om vad som behövs. 😉 Kram!

 2. Den mannen märkte säkert att han träffat på likasinnade! Säkert lika givande för honom som för er! 🙂

  • Ja, det blev lite lustigt… Från början bedrev vi något slags skjutjärnsjournalistik, men det var väl det som fångade honom. Det var nämligen han som sedan frågade alla de rätta frågorna och visade de rätta grejerna. Att få berätta för en intresserad publik som ger gensvar är kanske det bästa som finns för alla som har ett brinnande intresse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *