22 jan

Laxbiffar.

Hemskola är spännande på många vis, särskilt när man som lärare är väl förberedd och har ett mål. Det är precis som med undervisning i vilken skolsituation som helst med andra ord. Nackdelen med att ha bara en elev är att hon blir lite bortskämd med uppmärksamhet. Idag jobbade vi därför med självständighet, självkännedom och självförtroende.

21_3

Dagens hemkunskapslektion bjöd på laxbiffar och köksunderhåll. Jag var bara med i den inledande processen, vilket vilken hemkunskapslärare som helst skulle ha varit, men sedan fick S sköta sig själv. Laxbiffarna blev väldigt goda och kan varmt rekommenderas.

400 g färdigkokt lax (rester från en ugnsbakad helsida eller liknande)
3 äggulor
1,2 dl mycket finhackad, gärna mild, lök
1 finhackad vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
knappt 1 tsk svartpeppar
0,5 tsk paprikapulver

Blanda ihop ingredienserna med en gaffel. Forma biffar (S gjorde 14 stycken av smeten) och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175°C i 15 minuter. Ta ut biffarna och stek dem ett par minuter på varje sida i smör på stekplåt. Ät med valfria tillbehör, till exempel en klick majonnäs och en god sallad. Jag har översatt receptet från primalpalate.com. De har stekt i ankfett som tydligen är poppis nu, men jag kan säga att det går jättebra med hederligt gammalt smör. Ja, eller inte gammalt smör. Både du och jag vet ju att smörsyra luktar så fruktansvärt illa och jag tror inte att det blir gott i matlagningssammanhang.

21_2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *