Så kallas det, detta recept. Jag tar inte åt mig äran ett dyft. Äldsta dottern hittade det någon gång och eftersom jag bakat det några gånger nu så vet jag åtminstone att det är lätt att baka och att folk uppskattar det. Det är dags att översätta det så jag kan skriva ut det och sätta det i receptpärmen istället för att joxa med telefonen när det ska bakas. Kanske vill du också testa?

- 227 g rumsvarmt smör
- 232 g socker
- 213 g farinsocker
- 2 tsk vaniljextrakt (eller 2 tsk vaniljsocker)
- 2 stora ägg
- 410 g vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk bakpulver
- enligt receptet 1 tsk havssalt, jag tar bara 1/2 tsk (använder du vanligt salt ska det nog vara ännu mindre, har dock inte testat)
- 396 g chocolate chips (jag använder två 200-gramskakor Fazer eller ICA bakchoklad hackade i lagom stora bitar). Du kan också byta ut en del av chokladen till grovhackade valnötter.
- Värm ugnen till 190°C. (Jag har varm ugn och brukar ha 175°.)
- Förbered plåtar med bakplåtspapper. Det blir 36-72 stycken kakor beroende på hur stora kakor du vill göra, 12 kakor per plåt är lagom. Det går utmärkt att styckfrysa bollarna. Stoppa i en låda i frysen och när gästerna kommer kan du lägga de obakade kakorna på plåtar i en halvtimme medan ugnen värms upp. Baka ut och bjud på nybakat!
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke och ställ åt sidan.
- Vispa ihop mjukt smör och socker i en bunke, se till att det blir riktigt krämigt.
- Tillsätt ägg och ev. vaniljextrakt (om du inte använde vaniljsocker, då har du redan blandat det i den andra bunken) och vispa i ytterligare någon minut. Se till att skrapa ner smeten från kanterna så att allt har blandats.
- Rör i de torra ingredienserna tills allt är väl blandat.
- Vänd ner chokladen (och ev. valnötter).
- Jag använder en kakskopa, det är lättast. Rulla annars lagom stora bollar, receptets författare rekommenderar 2-3 msk deg.
- Baka ut i 8-10 minuter, kakorna ska bara precis börja bli bruna. (Jag har så svårt att våga lita på att de nästan inte ska bli bruna, detta för att de ska bli lite sega istället för hårda.)
- Låt stå kvar på plåten i 5 minuter innan kakorna läggs över på galler.
Lämna ett svar