14 nov

Nötbollar – familjens favoriter.

14_1Jag vet att jag har lagt upp mitt recept på nötbollar förut, men här kommer ett modifierat recept som äldsta dottern också tycker är gott. Hon är inte förtjust i kokossmak, så en del paleomat vinner aldrig riktigt mark hos henne.

Dessa bollar är inte något man äter varje dag, men är vi fem stycken som delar på dem under några dagar så känns det ganska okej. Tyvärr kan jag inte ge dig några exakta mått eftersom jag bara slänger i lite av det ena och det andra, men bättre än ingenting kanske?

en näve cashewnötter
en näve pekannötter
en näve mandlar

Pulsera nötter till ett nötmjöl.

några torkade aprikoser (5-6 stycken?)
50 g smör
1 tsk vaniljextrakt eller motsvarande vaniljpulver
en näve mörka (70%) chokladbitar (kan bytas ut mot några msk kakao, men blir inte lika gott – glöm i så fall inte kokossocker eller honung)
ev lite kokossocker eller honung (behövs antagligen om du inte brukar äta sockerfritt eller om du har i för lite choklad)

Pulsera i dessa ingredienser också och kör sedan på full fart tills du har en fin smet. Rulla bollar i kokosflingor. Ställ i kylen och ät när de hunnit bli kalla.

Nötterna är just våra favoriter. Jag gillar valnötter i, men de andra tycker bollarna blir lite småbeska av dem. Hasselnötter är jättegott, men det är så dyrt här. Cashew är väldigt neutralt och bra som grund i alla fall. Nötnävarna är rätt mycket större än chokladnäven förresten. Vådan av att använda ett ungefärligt mått. Jag får nog mäta nästa gång. Hm.

Lycka till!

4 thoughts on “Nötbollar – familjens favoriter.

  1. åh, monnah, det ser jättegott ut! det här kanske jag till och med kan hitta ingredienserna till här :). annars är det sååå lurigt. affärerna här är fulla av fabrikat som åkt runt halva jordklotet :/. och så har de en liten, liten avdelning för lokala råvaror. det blir mycket trial and error om man vill prova på något nyttigt och annorlunda. och jag gillar dina nävar, det känns som om det inte kan gå så fel och det är ok att bara gå på känn ;).

    kram,

    • Hoppas att du hittar rätt och att du gillar receptet! Det som är bra då man kör på känn är ju att man får provsmaka lite sådär… 🙂 Kram!

    • Vänta lite! Inte matberedare, utan mixerstav? Nja, den är nog för svag. Jag kör i en matberedare med s-formad kniv… Annars kan man ju göra smeten för hand om man bara använder nötmjöl och mandelmjöl. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.