06 apr

Paleo/Primal.

Kära du. Jag ska skriva ett långt inlägg som bara handlar om mat och hur vi äter här hemma. Just nu har jag dock ingen tid. Klockan är över ett på natten och jag behöver sova. (Sömn är en viktig del i vårt liv eftersom vi har sett hur kroppen reagerar om den inte får sova de timmar den behöver.) För att inte tala om att motionera! Särskilt efter den fantastiskt goda maten och det trevliga sällskapet vi hade i kväll då vi var på middag hos några svenska vänner som bor i Draper, 40 minuter härifrån.

Innan du får läsa om just våra upplevelser får du några länkar som har hjälpt och hjälper mig. Kom ihåg att Primal och Paleo inte riktigt är samma sak. Jag har testat LCHF (low carb high fat) och mådde inte bra av allt det där fettet. Paleo tillåter mer fett än Primal, speciellt animaliskt, och dessutom sötningsmedel. Primal innebär att man i princip inte äter något som är fixat av maskiner, inga sötningsmedel och helst inga mjölkprodukter. Vi äter alltså lite av en blandning av dessa ”skolor”.

Mark Sisson – primalguru med massor av inspirerande och upplysande kunskap.
Everyday Paleo – Sarah Fragoso är bäst på recept. Vi har ätit massor av smaskiga maträtter lagade efter hennes instruktioner.
Nom Nom Paleo – Michelles blogg är bra för receptinspiration.
Här hittar jag också en del recept.

Vill du börja utan att läsa på har du snabbtipset här:

Ingen överdriven motion (läs Mark Sissons historia, superinspirerande). Använd istället kroppen som ett arbetsredskap, lyft med kroppen som motstånd och spring lite lagom om du gillar det.
Se till att inte låta skärmar styra ditt liv. Stressa ner en timme innan sovdags. (Jag tar ofta varma bad.)
Ät bra mat, prutteiner (kyckling, fisk, nöt, fläsk…), grönsaker och de flesta rotfrukter samt lite frukt. Inga färdiga köttbullar, fiskpinnar, potatis, pasta, ris (okej, en del klarar lite ris), bröd, godis, snacks, läsk. Var försiktig med mjölkprodukter, särskilt om du ofta lider av täppt näsa och har en mage som inte riktigt samarbetar. Fullfeta, gärna ekologiska produkter om din kropp är lite mer tålig. Tänk dock på att energi är energi. Får man i sig en massa kalorier mer än man gör av med blir man tjock.

Tja, det var väl det. Jag återkommer.

4 thoughts on “Paleo/Primal.

  1. tack. inspirerad av ditt inlägg lagade jag en supergod lördagslyxmiddag. kokta rödbetor med smör och salt, räkor med aioli, lyxoliver, haloumiost, tomater och så en skål med pasta till de som ville ha. såååå gott. däremot sköljde jag ner det med massor, massor av Cola zero. jaja. ett steg i taget.

  2. Jag har också tänkt mycket på mat denna veckan. Läste boken om den kärnfriska familjen och blev påmind om massor som jag redan vet. Men det är lite förvirrande tycker jag med alla ”dieter” som säger emot varandra. Handlade flera kassar mat på eko-butiken på Skärva. Jag tycker att största utmaningen är att få barnen att äta den ”nyttiga” maten. Babysteps, som sagt.

    • Jag blev också förvirrad av hur alla visa människor talade emot varandra. Välj helt enkelt en väg och följ den! Sarahs recept älskar våra barn. Ja, och vi vuxna också. Lycka till med att hitta rätt i matdjungeln. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *