22 jan

National Holiday – Martin Luther King Day.

Idag har vi hemskolare anpassat oss till det ordinarie skolschemat. Folket har firat Martin Luther King Day, vilket i princip innebar att alla skolor var stängda och att vi inte fick någon post, men alla affärer och företag var öppna som vanligt. Amerikanerna har anpassat sig till sina medborgare vilket innebär att de bara har några nationella helgdagar kvar. Dessa handlar nästan bara om presidenter, krig och nationalhjältar. Tja, och så Thanksgiving (fast pilgrimerna var väl något slags nationalhjältar – är man släkting i rakt nedstigande led till en pilgrim står man högst upp i hierarkin här, absolut över att vara indian) och juldagen. Man har en massa halvofficiella helgdagar också. Ta en titt på listan! Jag tycker till exempel att Tax Day låter otrooooligt spännande.

Vi firade genom att dricka varsin vanvettigt nyttig smoothie till frukost. Ja, inte ena dottern förstås, hon tålde bara inte smaken. Det kunde hon avgöra bara genom att höra att den innehöll spenat. (Hon älskar spenatsallad, så jag förstår inte riktigt?!) Denna brygd var inte så otäck som den ser ut på fotot. Jag vet förresten inte om det är smoothien eller stenbänken som ser läskigast ut. Recept? Apelsinjuice, banan, jordgubb, spenat.

Idag upptäckte jag det första klottret jag har sett sedan vi flyttade hit i oktober! Det var inte ens särskilt imponerande. Någon som blivit avbruten mitt under taggandet? Eller någon som har problem att skriva bokstäver rättvända? Vi får väl se om Walgreens fixat det här tills nästa gång jag kommer dit.

Den här utsikten hade jag från bilfönstret då jag satt och väntade som vilken amerikansk, skjutsande mamma som helst. Sonen hade sin marimbalektion och jag satt och njöt av en spektakulär solshow. Det gör sig ju inte riktigt på bild, men du får kanske en känsla av hur fint det var i alla fall.

Maken har dragit igång ett rätt kul projekt här hemma. Vi håller på att göra en enorm tidslinje där viktiga personer och händelser markeras för att vi alla ska få koll på vad som hänt från 1400-talet och framåt. Det ska bli spännande att se hur det fortskrider. Idag valde familjen att skriva in Leonardo da Vinci, Gustav Vasa, Erik XIV, Franska Revolutionen, Napoleon och Bröderna Grimm på rätt ställen. Ja, och Victor Hugo. Jag ska skriva in Bach och Beethoven. (Du vet väl att det alltid är ”asian” som är bäst? Hm, eller var det Chuck Norris…) Vilken händelse eller person skulle du skriva in på en sådan här tidslinje?

7 thoughts on “National Holiday – Martin Luther King Day.

  1. Da Vinci, Luther, Jane Austen. Men gärna också Charlotta Nordenflycht och Selma Lagerlöf, Carl Jonas Love etc, oh såklart wordsworth, keats, shelley, milton! Sen Degas, några fransoser men lika namn, Klimt, Lina Sandell Berg givetvis. Marie Curie, Florence Nightingale, Semmelweis. Han som uppfann tvättmaskinen. Sheldon Cooper. Vilhelm moberg, Björn och Benny. Leif Mannerström eller han före som jag glömt namnet på. Mozart, Haydn, bach, beethovnl, händel. Carl-Bertil agnestig, frösöblomster, hc andersen. Ingemar stenmark. Gordon b hinckley. Moder teresa.

  2. Vilket bra sätt att samlas kring och Åskådliggöra historien! Jag tänker spontant på Gutenberg och tryckkonstens uppkomst. Visste inte att ni hemskolar! Spännande. Bara terminen ut eller ska ni fortsätta? Jag har alltid varit lite fascinerad av det, på lågstadiet sparade jag mina skolböcker i en låda under sängen med tanken att jag skulle återanvända dem när jag lärde mina barn läsa och skriva hehe.

  3. Å, så amerikanska dina bilder var! Flaggan, solnedgången, trucken på uppfarten, stora hus utan staket…Fattades bara en person med ett gevär över axeln och en rutig skjorta lite lagom uppknäppt. 😉
    Jag vet inte riktigt vilka som skulle kunna skrivas in. Man får som alltid börja med de stora och sedan allt eftersom placera in de mindre. Johann Gutenberg, Spinning Jenny, Bill Gates, suffragetterna och självfallet de stora världsomseglarna skulle komma på plats fort. Världskrigen som formade världen. Och MARX! GLÖM INTE MARX! 😀

  4. Alla kungar i Sverige? Några religiösa personer, typ Jesus och Buddha. Några släktngar till barnen. Några förgundsfigurer för viktiga musikgenrer.
    Jag gjorde också smoothie i morse. Banan-yoghurt-mango-kokos-apelsin. God på riktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *