29 dec

Ett Litet Ord 2024 – HEMSLÖJD.

Året 2023 har bjudit på högt och lågt, inget av en del och ett överflöd av annat, starka känslor, mängder av mänskliga möten samtidigt som det är många vänner jag inte hunnit träffa. Jag har haft nära kontakt med mitt årsord, men samtidigt känns det som att jag inte riktigt haft tid att jobba med det som jag hade velat. Här kan du läsa mina tankar runt årsordet, RUTIN. Detta säger jag nu tack till, lägger till handlingarna och går en helt annan väg.

Den här gången försöker jag mig på ett mycket praktiskt ord, HEMSLÖJD, som jag hoppas ska ge mig en nytändning gällande intressen som följt mig sedan jag var barn. Lite lillgammal har jag väl alltid varit och därmed känns det därför rätt naturligt att jag virkade stora spetsdukar då jag var tolv, stickade tröjor och bebiskoftor på högstadiet, gick vävkurs med mamma, min kompis och hennes mamma då jag var 16 och sydde de flesta av mina egna kläder under hela tonåren. Även om jag fortfarande stickar en hel del i perioder och egentligen har två pysselstationer här hemma så saknar jag den drivande lust som jag vet kan förknippas med denna typ av aktiviteter. Det är den jag hoppas kunna hitta tillbaka till i år!

Jag kommer att börja året med en inventering av alla ”kommande projekt” jag har liggande. Det är halvfärdiga lapptäcken, badhanddukar till badrockar i Ellinor Nilsen-stil, fantastiska hemvävda textilier som kan bli både kläder och inredningsdetaljer, kommande kläder till barnbarn och syskonbarn, tyg till presentpåsar (återvinningsbara istället för presentpapper), garner till sjalar och sockor, broderier – om jag jobbade med olika textilier på heltid skulle jag kunna hålla mig sysselsatt i åratal. Det är svårt att hitta de riktiga godbitarna om man presenteras för ett berg av sötsaker. Ska jag kunna ägna mig åt hemslöjd så mycket som jag hoppas gäller det därför att jag ser till att utgångsläget ser lite annorlunda ut än det gör idag. Jag har något slags ordning och reda, men jag har för mycket helt enkelt! Det gäller att göra en priolista, eller önskelista kanske. (Ps: Jag vågar inte riktigt kasta in kalligrafi här i röran, men nog hade det varit trevligt att göra mixed media med både textilier och kalligrafi!)

Hemslöjd är en hantverksmässig tillverkning av bruks- eller prydnadsföremål för eget behov eller till försäljning. Ordet är känt i svenska språket sedan 1807. Ursprungligen var det ett samlingsnamn för tillverkning av bruksvaror som kläder, hemtextilier, husgeråd, möbler, arbets- och transportredskap, på landsbygden utförd i hemmet för eget behov, till skillnad från avsaluslöjd.

Rötterna till den svenska hemslöjden finns i den svenska allmogekulturen där den också hämtar inspiration. Slöjdade föremål är präglade av handens arbete och kunskap om material och teknik. Inom hemslöjd används traditionellt naturen som materialkälla, men även återbruk är vanligt.

Wikipedia

Här är lite bilder på sådant jag gjort på sistone och ett specifikt projekt som ligger på vänt. Förhoppningsvis kan jag tänka lite utanför lådan så jag inte snöar in på ”samma gamla vanliga”. Med detta årsord tror jag att hjärnan kan triggas igång och bli åtminstone lite uppfinningsrik. Det ska bli så kul och jag känner mig riktigt pepp! Har du något årsord?

2009 ordning
2010 kärlek
2011 skapa
2012 lyfta
2013 förändring
2014 reach
2015 fearless
2016 fortsätt
2017 vårda
2018 nu
2019 bygga
2020 disciplin
2021 kontakt
2022 framåtanda
2023 rutin

3 thoughts on “Ett Litet Ord 2024 – HEMSLÖJD.

  1. Whaaat, vilket helt otroligt roligt år för året!!! Jag gick nu bak och tittade i mitt inlägg som heter ”ej publicera, men följa” där jag har skrivit allt allt allt om mina nyårslöften, vad jag vill ha, vad jag inte vill ha och så vidare, och har där resonerat kring två ord: styrka och ute. Styrka för att jag har känt mig så svag, både i kroppen och i psyket och på jobbet, och jag vägrar liksom känna så längre. Spelar ingen roll om det ens är sant, känslan är riktig och den ska väck. Styrka!! Och ute, handlar mycket om att ta mig ut från mitt hem och mitt jobb. Kanske ta delar av mitt hem och mitt jobb ut, utomhus, som under pandemin! Jag vill inte bli en som går på hajk och sånt om jag inte egentligen är intresserad av, utan jag vill bara vara ute! Promenera, se en soluppgång, ligga på stränder, äta alla måltider på balkonger och gräsmattor etc etc etc. De går att samköra också, tror jag. Ömma för båda orden, och om jag är ute så blir jag starkare också. Alla blir kanske inte det, men jag är funtad så. Luft. Kyla. Ljus.

    • Underbart att höra! Positivt drivna ord tror jag är jätteviktigt att ha för att de ska kunna tillföra något som man växer av på riktigt. Jag gillar dina ord. Stark har varit bland mina topp tre-ord de senaste fem åren, så jag undrar om jag kommer att landa där någon gång. Just nu är jag dock väldigt nöjd med mitt ord och ser mycket fram emot att få jobba med det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *