20 nov

Mitt emellan höst och advent, novent och svart månad.

Novent är det nyuppfunna ordet som är till för att ge folk chansen att tjuvstarta med julpyntet. ”Utan press, en tid bara för dig själv, vila, mys”, yada, yada… Nej, jag är fortfarande inte övertygad. Det finns lika många krav även om tiden kallas novent. Det räcker inte med egenmys. Svenskarna har svalt den amerikanska Thanksgivinghelgens baksmälla Black Friday med hull och hår och givit den vingar. Inte bara en fredag, utan en svart vecka och till och med en svart månad. Det svarta visar sig i hålet i folkets plånböcker efter att de har köpt alla oerhörda fynd från affärsidkare från när och fjärran. 70% rabatt! 30% lägre priser på ALLT! Årets lägsta priser! Nåde den som inte har allas önskelistor klara innan svärtan lägger sig över det noventiga glittret. Den som missar får med all sannolikhet betala dubbelt så fort vi går in i december.

Ja, jag vet. Idag låter jag lite bitter. Det är jag nu inte, detta är verkligen en favorittid för mig. Jag tycker ändå att världen är lite uppochnervänd och tänker att jag väl har rätt att åberopa min position som den tant jag är när jag ser hur stressade mina medmänniskor springer genom livet.

3 thoughts on “Mitt emellan höst och advent, novent och svart månad.

  1. Novent är inget för mig. Däremot får man pynta 20 november! När jag föddes och kom hem från BB, den helgen TRODDE farmor och farfar att det var första advent. De hade tagit fel på en vecka. Så när jag kom hem från BB hade de julpyntat hemma hos mamma och pappa, med min storasyster. Sedan dess får man ”noventa” 20 november.

    Jag har tagit det försiktigt, men en ljusstake, stjärna och lyktor på balkongen har kommit fram. Mest för att det är en svart månad, på fler sätt än ett.

    Tack för grattiset 🙂

    • Vilken kul tradition! Vi har bara ljusslingan på bilden här ovan, de andra ljusen får vänta till första advent. Min julekärlek som varat i hela mitt liv har dock lite falnat och jag ser hur hetsen att presentera jul tidigare och tidigare i butik har påverkat mig. Nu börjar det bli okej, men det har ju hållit på i en månad redan. Som sagt, känner mig lite gnällig idag, hehe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *