04 jul

Tack och hej för den här gången!

Tidigt i morse åkte våra amerikanska gäster vidare mot Köpenhamn. De har haft en perfekt Sverigesemester, har hunnit träffa många i släkten och fått uppleva allt från Glassiären till Kalmar slott och Lida. Föräldrarna sa att den ekonomiska situationen var mycket annorlunda mot hur det var för tolv år sedan då de var här sist. Då fick de sex kronor per dollar, nu nästan elva!

Efter nästan en månad i Sverige var det dags att komma tillbaka till Sturkö och knyta ihop säcken. Naturligtvis skulle familjen få äta hembakade bullar med mjölk eller svart vinbärssaft (det senare svårt att få tag på i USA, men min kusins favoritsmak). ”Vår familjs kärleksspråk är verkligen mat. Vi har blivit så bortskämda på den här resan.” Min kusin och hennes man är så tacksamma över att ha fått visa sina barn delar av deras historia och nu vill alla lära sig svenska och kanske komma tillbaka till Sverige för att bo här. Två av deras morbröder bor numera i Stockholm, så de har också ”svenska kusiner” precis som sin mamma.

Barn är ofta väldigt fascinerade av kyrkogårdar och själv tar jag gärna dit dem av olika anledningar. För den här unge mannen var det extra speciellt att få komma hit då han fått sitt mellannamn Tage efter precis den man som ligger begraven här. (Han uttalar dock sitt namn Tejdch på engelska.) Detta var så spännande för honom och han var mycket nöjd.

Min kusin ville sätta en blomma ”på gravarna”; mina morföräldrar är hennes farföräldrar och min mamma hennes faster. Barnen hjälpte till att vattna och fixa och tyckte att det var fint med en egen trädgård fast man är död.

Vi hann även gå en trädgårdsrunda, leka med de välsignade Schleich-djuren, skörda lite vitlök, springa väldigt snabbt på tid och prata om högt och lågt. Till middag serverades favoriten halloumistroganoff och tallrikarna slickades rena. Ingen hade sett eller smakat halloumi förut, men alla tyckte det var jättegott med den gnälliga osten. Resfebern fanns där, men barnen somnade ändå gott medan de vuxna stannade uppe en stund till för att ta in de sista Sverigevibbarna.

Min kusin har en gullig liten tradition (som hon gett mig i uppdrag att genomföra hos ett par av mina syskon där hon glömde att göra det), nämligen att sätta ut små flugsvampar i olika färger på olika ställen hemma hos personer hon besöker. ”Jag vet att det är barnsligt, men det är så roligt att lämna ett litet tack-för-att-jag-fick-komma.” Jag vet inte hur hon kom på det, men gillar tanken. Idag sker ett skifte på Kastrup, för när kusinerna åker hem till USA kommer syrran och hennes familj från Skottland. I Bredavik är allt klart för dem och nu fortsätter denna sociala sommar. Skottarna blir kvar i nästan tre veckor. Samtidigt som de är här kommer en kompis och hennes barn hit och bor en vecka och ett par dagar efter att de har åkt hem till Stockholm kommer våra barn. Extrasyrran från Tyskland kommer också en sväng med sin familj (fast de bor i Bredavik) och vår utbytesdotter från Tyskland kommer med sin familj. Samtidigt med detta har vi släktträff på Fars sida och besök av kusiner från andra delar av Sverige. Någonstans mitt i allt kommer en liten systerdotter som jag längtar efter att få träffa. Så mycket roligt att se fram emot! Sannolikheten för att jag blir uttråkad i sommar är mycket liten.

4 thoughts on “Tack och hej för den här gången!

  1. Jag tycker att det är väldigt spännande med kyrkogårdar, fast jag är vuxen. Särskilt de där riktigt gamla gravarna som man kan hitta ibland. Hur levde personen, vem var personen. Var personen snäll, elak? ja, sånt funderar jag över när jag är på kyrkogården.

    • Ja, det finns många trådar att dra i gällande historiska personer. Jag är glad över att veta så mycket som jag gör om åtminstone de generationer i släkten som levat från förra sekelskiftet och framåt. Tänk så lika och så olika våra liv måste vara jämfört med exempelvis min mormors mormor som också levde här på ön där jag bor…

  2. Vad gulligt med de små slugsvamparna! (Jag menar flugsvampar, men det blev så kul ord så det får stå kvar:-))
    Jag tycker också om att ströva runt på gamla kyrkogårdar. Väldigt rofyllt.
    Din sommar låter jättefin med många vänner och besök. Ha det så bra.

    • Slugsvampar blev genast ett nytt favoritord, hehe. Jag tror att vi människor generellt sett är mer lika än olika varandra. Så lätt att glömma, vilket är synd. Jag är glad att orken finns till att ha en social sommar. För några år sedan hade det inte varit så, jag blev stressad till och med av att hänga med personer jag älskar mest i hela världen. Så tacksam jag är för att det var en kort paus i mitt liv och att det fanns en väg ut ur utmattningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *