27 aug

Underbart!

När jag läste det här hoppade jag upp från stolen och tjoade, eller i alla fall nästan. Jag har själv börjat ifrågasätta min egen inställning till att man inte ska kunna acceptera sitt utseende som det är (jag pratar nu inte om brännskadade, canceropererade o s v, o s v) då fler än ”ett par” i min omgivning opererat brösten, sprutat fillers i läppar och botox i panna och andra ställen. Jag accepterar deras val, men jag är lite ledsen över att mina döttrar, och sonen för den delen, växer upp i en värld som är på låtsas. De jämför sig med andra som visar en fasad av perfektion, vilket gör att deras egna kroppsliga tillkortakommanden blir ännu större. Vad tycker ni? Är det här en sådan fråga som är allt för jobbig att debattera?

Uppdaterat:

Så här kan det bli om man har otur. (Kvinnan på bilderna är den mycket populära, spanska hertiginnan av Alba. Hon vill visst gifta sig med mannen på bilden. Han kunde vara hennes son, men kärleken är väl blind. Bilder från Aftonbladet.)


3 thoughts on “Underbart!

 1. Ja det är en helt annorlunda värld nu våra barn växer upp i. Med både skola, utbildning och på det utseende.
  Läste precis Alexandra Pascalidou krönika i tidningen YourLife.
  En väninna till henne bor i Australien och tycker det är så skönt att bo där för där har man en helt annan inställning till dig som människa. Man behöver inte vara på ett visst sätt.

  fin blogg du har!

 2. Både Kate Winslet och Emma Thompson har under många år kämpat för rätten att kvinnor ska få åldras med värdighet i Holloywood och inte bli tvingade till att operera sig för att få roller. Det hedrar dem tycker jag. Och nej Monnah, det är ingen fråga för jobbig att debattera. Tvärtom en viktig fråga att debattera.

  Själv tycker jag att det är helt ok att kvinnor och män gör skönhetsoerationer av olika slag om det är något de gör för sin egen skull. För sitt eget välbefinnande. Det valet respekterar jag. Men om det görs av tvång, av snedvridna skönhetsideal och för att behaga andra människor, ja då tycker jag att det är tragiskt. Tragiskt att det har blivit så självklart (t.ex. inom nöjesbranschen) att det inte es diskuteras. Det bara blev norm i vår sjuka jakt på ungdom. Och vad som är än mer tragiskt än skådespelares, musikers och vanliga människors försök att stoppa åldrandet är att jag ännu inte har sett en enda ögonlyftning, läppförstoring eller botox-behandling som har gjort dem vackrare. Tvärtom. Ett ansikte som inte rör sig när en människa ler är inte vackert, bara skrämmande och sorgligt.

  Något som dock skrämmer mig än mer är bildbehandlingens möjligheter och hur det används i all reklam och media. Hur förklarar jag för mina döttrar att i princip varenda modebild som de ser i tidningar, reklamutskick och på stora reklampelare är retucherade? Att människor inte får se ut som människor? Att reklambladet som kom i lådan från en av våra stora klädkedjor för någon vecka sedan var det vidrigaste jag sett. Där man inte drar sig för att retuchera barn till att se ut som något som inte existerar. DET gör mig riktigt förbannad och att debatten är lika med noll kring detta. Vad sänder vi ut för signaler till våra barn och unga när vi acceperar sådan skit? Åhhh, jag blir så arg på den snedvridna modeindustrin och media som år efter år fortsätter att få kvinnor och män , gammal som ung, att må dåligt över sina kroppar och inbilla dem att de inte duger som de är.

  Du ser, debatten ÄR viktig Monnah! Tack för att du lyfter den!

  Kram Lotta

 3. Ja, alltsa hertiginnan Alba kanske inte ar idealet for hur jag vill se ut… (intressant fakta om henne ar att hon gav bort alla sina miljarder till sina barn innan hon gifte sig, just for att visa omvarlden att hon och blivande maken gifte sig av just karlek. Sa, visst ar karleken blind!)

  Jag marker dock att min installning till skonhetsoperationer har forandrats i takt med att min kropp forandras iom graviditet och amning. Jag kan numera tanka mig att ”fixa till” mig senare, for att fa tillbaka den kropp (las : brost) jag en gang hade.

  Jag diggar Kate Winslet, har gjort det sen forsta gangen jag sag henne pa vita duken. Hoppas hon klarar av att sta emot trycket dar borta i Showbiz, och star upp for de ideal hon nu propagerar for.

  Viktig diskussion, absolut, Vill inte att min dotter ska sluta som kvinnan pa bilden… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *