25 jun

Lite såhära och sådära.

Växter behöver gödsel, sol och vatten för att må bra. Ja, och mineraler och annat kul som finns i jorden runt deras fötter om trädgårdsmästaren har sett till att orda det till sina hyresgäster. Maken hade trotsat sin hösnuva igår och imorse väntade en hel hög färskt gräsklipp som jag kunde distribuera ut i en av lådorna. Sockerärterna fick gräs om fötterna i förrgår och senare idag ska jag ge lite till rödbetor och morötter också. Det där med täckodling är smidigt. Gräsklippet ger näring samtidigt som jorden slipper utsättas för den värsta hettan och blåsten. Jag vet att sniglar gillar det där täcket och att de gärna gömmer sig där innan de går till attack. Just nu får det vara så. Det är torrt i marken och vi har inte mycket vatten i brunnen nere vid grönsakslandet. Dessutom är det erbarmligt trist att rensa ogräs.

Den första lilla dahlian av sorten Topmix Rose har slagit ut. Den är angripen av vad-det-nu-är, men vad gör väl det? Nu samsas den med en väldoftande kaprifol och lite annat ogräs i den vackra vas som svärmor hade med sig någon gång. Den är en av mina favoriter. Tillräckligt stor för att rymma en bukett, tillräckligt liten för att passa också de små buketter som man plockar ihop när det inte finns så stort utbud av blomster än.

Svägerskan kom hit och röjde gräs innan hon for till sommarparadiset i Småland. Hon ville öva och var väl också extra snäll mot sin allergiske storebror. Att hon klämde in detta efter jobbet kvällen innan semestern är vi otroligt tacksamma över. Jag vet sanningen att säga inte hur bara en familj på tre personer hann med allt som skulle göras här på gården då den var i full gång! Det är bara att hugga i där man är. Det finns alltid mer att göra och mycket man kan ha dåligt samvete över, men mest är det bara så roligt att se gården ta form och bli vår på riktigt.

Solskydd med en massa kemikalier, vitamin D, heltäckning, balans… Är det konstigt att man blir förvirrad om man ska försöka leta upp relevanta fakta i alla slags frågor nu för tiden? Jag kollade upp några hudförändringar igår. Läkaren kallade min hud ”irriterad” (=solbränd, melanocyterna är aktiverade av solen), vilket gjorde mig irriterad. Hon var dock inte svenskspråkig från början och talade väldigt kliniskt, vilket naturligtvis var helt rätt. Jag är ju mycket ute i trädgården på morgnar och kvällar och har därmed fått en svag bonnabränna, men jag är inte bränd. Läkaren var mycket tydlig. Alltid solskydd, hela sommaren, alltid skyddande kläder, aldrig solbadande. Jag förstår att det är svårt att förhålla sig till sol då man är läkare med tanke på de senaste årens fokus på solens skadeverkningar, men jag måste ändå säga att jag blev förvånad över att det inte fanns någon insikt i vikten av att låta huden bygga upp förrådet med D-vitamin inför den mörka årstiden. Svenskar är deppiga nog utan att vi medvetet ska förneka oss själva solljusets fördelar tänker jag. Nåja. Jag önskar att min solhatt inte var för stor, men det går kanske att lösa på något vis. Hur funderar du kring det där med solen?

4 thoughts on “Lite såhära och sådära.

  1. Det gäller att inte sätta sig ner när man kommer hem, då är det kört att få nåt gjort har jag upptäckt. Nej, på med arbetskläder och sedan något snabbt att äta innan man sätter igång! Igår satte W och jag upp nästan 1 gipsskiva, sedan trodde jag skruvdragaren gick sönder. Irriterad gick jag och duschade, men det visade sig att den inte var sönder. Det var ett reglage som hamnat mitt emellan 2 lägen… Så går det när man inte kan med alla fiffiga finesser på de egna elverktygen!
    Solen och jag har ett komplicerat förhållande. Jag gillar ”lagom” när det gäller värme, men avskyr att frysa! För ett par år sedan fick jag tips om betakaroten-tabletter som man ska börja med tidigt på våren i april eller tidigare så numera bränner jag mig inte lika lätt och kan faktiskt nästan bli brun! Innan har jag haft soleksem och bränt mig väldigt lätt, men nu kan jag ändå njuta av solen 🙂 Soleksemen löstes ut lättare av solskyddsfaktor så det har jag nästan aldrig använt, men nu har jag ansiktskräm med spf 30 och känner inga tecken på eksem. Jag kan sola nån liten stund ibland men tycker det blir trist och är hellre uppe och gör något.

    • Ja, wow, du är verkligen produktiv! Och problemlösare. Så imponerande! ❤️ Tack för betakaroten-tipset. Har hört om det förut, men aldrig testat. Jag får hitta någon bra fuktkräm med solskydd, men utan parfym och annat guck…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *