11 okt

Undrar just vad Freud hade sagt om detta.

När dottern kom hem frågade jag hur hon hade haft det i skolan. Efter en diskussion om det sa hon att hon inte ville prata om sig själv längre och frågade hur jag hade haft det. ”Ett helvete”, svarade jag. Efter att ha övertygat henne om att hon inte var inblandad och att det inte var något som jag inte kunde hantera delade vi upp påsen från Hemmakväll som hon hade med sig hem.

Igår hade jag däremot en riktig toppendag. Jag vaknade supermegatidigt då mina små brorsbarn hade sovit över och fick några mysiga timmar med dem. Efter dagens studier hade jag möjlighet att hämta ut mina nya kulturtantsglasögon (de sitter jättebra och jag ser ju så bra med dem på), äta sushi med en av mina goa vänner som jag alltid lär mig något nytt av och slutligen marinera mig i körsång i Fredrikskyrkan under några timmar. Där hade jag ingenting att klaga på!

Själva kärnan i mig, hjärtat, består av en storasyster med stort rättspatos, någon som fått ta stort ansvar och som gjorde det som andra förväntade sig av mig under väldigt många år, en känslomänniska som ömsom lever i en drömvärld där musiken bär mig och ömsom i en värld där allt är perfekt sorterat och ordnat och där jag har kontrollen, tjejen som hade anorexia under delar av tonårstiden och som sedan dess mer eller mindre kämpat mot ätstörningstankar, en familje- och relationsälskande människa som ser en ny vän i varje människa jag möter.

Jag ser på världen ur ett annat perspektiv än de flesta jag känner. Ibland känner jag mig upplyst. Det är delvis makens ”fel”. Han är så tvärtemot mig som man bara kan vara och Jonathan Haidts bok The Righteous Mind fick mig att efter ett halvt liv tillsammans förstå hur vi kan se på världen på så olika sätt. Det är inte bara det. Jag har en bakgrund i en kristen tro som är väldigt fyrkantig (inget av Svenska Kyrkans flum där, inte). Jag har jobbat med många olika slags människor i olika samhällsklasser. Jag har levt på tre olika ställen i USA som bara delar samma språk, men där samhällsstrukturen och kulturen ser helt olika ut. Jag har läst mer än många andra om många olika ämnen. Jag har upplevt många av livets största utmaningar, antingen själv eller genom någon som stått mig mycket nära. Allt detta har format den som är jag idag.

Kanske är jag inte det minsta upplyst. Kanske är det jag som inte fattar när jag önskar att andra skulle försöka förstå? Har du tid så lyssna på den här intervjun med min idol Stina Oscarson. Hon framför på ett lysande sätt hur jag önskar att mina medmänniskor skulle förhålla sig till det som inte är med deras övertygelse överensstämmande.

När jag nu läser om psykologi på ett teoretiskt plan förstår jag somligt bättre och somligt blir snarare totalt obegripligt. Jag förstår helt intuitivt varför jag just nu helst vill krypa ner under mitt duntäcke med min godispåse och en bra bok. Igår lånade jag en bok av årets Nobelpristagare i litteratur, men jag är tämligen övertygad om att han inte är rätt man för jobbet. Nä, jag tror att jag bara gör mig iordning tidigt och förbereder mig på den härliga helgen som ligger framför mig! Imorgon åker jag nämligen till min gamla brevvän som jag har känt i över 35 år och som alltid gör mig lika glad! Tack fröken Kerstin för att du gav oss den här vänskapen.

6 thoughts on “Undrar just vad Freud hade sagt om detta.

 1. Frued skulle säkerligen ha haft massor av åsikter (och en del ganska gammalmodiga), men jag tror att det du har att säga är mer intressant. I alla fall för mig. Vad du funderar ikväll! Det ör så roligt att följa, eller allra helst prata med, folk som har börjat plugga igen (eller för den del bara läser mycket). Så mycket tankar och vinklar. Ha en underbar helg! Brevvänner är bland det bästa som finns!

  Kram,

  • Ja, tänk så många brevvänner jag hade i min ungdoms dagar! Det hade varit väldigt dyrt att upprätthålla den hobbyn nuförtiden… Vad jag förstår har du fortfarande brevvänner! Jag älskar dina vackra paketeringar av det du skickar! Numera är Sanne min enda brevvän och hon är mycket bättre på att skicka ”riktiga” brev än jag. 😱

   • Hahaha, läste just igenom vad jag skrivit. Vad jag fumlade med bokstäverna! Jo, det har kommit att bli en av mina absoluta favoritsysselsättningar, brevskrivning. Det är ju som att sitta och prata still med en vän. Jag har inte jättemånga, för då måste man vara snabbare och då blir det liksom mera löpande band. Några – riktigt bra – brevvänner är lagom. Det är kanske så att du lägger ut delar av potentiella brev här 😉? Vad är definitionen av ett ”riktigt” brev förresten?

    Kram,

    • Ja, efter alla brev och dagboksanteckningar jag skrev i min barn- och ungdom har jag med all säkerhet blivit påverkad i mitt skrivande här i bloggen. Jag gissar att det omvandlats till något slags allmängiltig dagbok, mer som ett brev alltså! Jag tar mig aldrig tid att sitta ner med papper och penna längre. Så trist! Mina handskriftkonster förtvinar ju… Kram!

 2. Jag tror att han hade lagt pannan i djupa veck,mumlat något om ett svårt fall,fallit i gråt och bett om terapi;)
  Lite allvar nu och min fråga är:är du en lycklig människa? kan du fortfarande känna den där lyckan och förväntningar som man kunde göra som barn? Den har jag sorgligt nog tappat.
  Tack för ett tankeväckande inlägg!

  • Vad tråkigt att du har förlorat känslan av ”äkta” lycka! Jag kan i högsta grad känna sådan, nästan alltid är musik i någon form inblandad. Jag kan fortfarande känna barnslig förväntan inför vissa händelser, men då uppfylls sällan förväntningarna. Bättre att hålla lite låg profil, åtminstone för mig om jag inte vill bli besviken…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *