27 Mar

Dags för vårskriket!

IMG_1332

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger.

Ja nog är det svårt när droppar faller.
Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider –
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra –
svårt att vilja stanna
och vilja falla.

Då, när det är värst och inget hjälper,
Brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden –
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
som skapar världen.

Karin Boye, 1935

24 Mar

Fest varje dag.

I förrgår var damligan här för en eftermiddag med våfflor och prat. Jag tror vi har bestämt att vi har ett roterande schema, ungefär som syjunta men utan något att pyssla med. Iittalavasen har nu ett nytt fång tulpaner som förgyller köket. Jag älskar verkligen tulpaner. Vi visste att Far hade satt en massa tulpanlökar här ute i trädgården någonstans, men ingen visste var. Nu har de börjat sticka upp i raka rader i trädgårdslandet. Alltså, Far… Han älskade att pyssla i trädgårdslandet, men allt skulle alltid stå i raka rader. Själv drömmer jag om böljande rabatter med blomster som kompletterar varandra i höjd, färg och fason, men jag skulle aldrig drömma om att annat än njuta av dessa tulpaner. Idag ska vi köpa dundermedel som skrämmer iväg rådjuren, så får vi väl se hur det går.

IMG_8780

I går fortsatte festligeheterna då maken fyllde år. 47 år på jorden, säker med orden, struntar i alla borden – där har du en fin sammanfattning av min man, hehe. För första gången någonsin hade vi inga barn hemma. Yngsta dottern sov över hos syskonen i stan, så de fick vara med på länk via FaceTime. Vi firar till helgen istället, men jag fick i alla fall till en frukostbricka med födelsedagsduken. Flaggan och bakelsen som alltid ska finnas med har jag väl lagt ”på ett bra ställe” och där ligger de kvar. Efter födelsedagsfrukosten fortsatte födelsedagsbarnet beta av ”att göra”-listan. Jag blev gladast över att plafonden numera sitter 15 cm närmare taket. Snyggare proportioner, bättre ljus i rummet, precis som jag hade räknat ut!

IMG_1207

Nu ska vi iväg och festa vidare. Idag är det Fars kompis som bjuder på vegetarisk festmat uppe i Kolshult. G är över 90 år och har varit vegetarian i nästan hela sitt vuxna liv. Han hävdar att det är det som gett honom den fenomenala hälsa han kan stoltsera med. Jag har läst så mycket om olika kost att jag länge varit helt förvirrad. Ett vet jag dock. Jag äter inte som jag borde och jag vet att jag mår riktigt bra först om jag inte äter någon vetemjölsmat alls. En vacker dag kanske jag tar tag i det. Igen. Fram tills dess ska jag lyssna på Lise och Gertruds Birkastan och drömma mig bort till min helglägenhet i Vasastan. Jag har hört att om man uppfyller sitt sinne med något så blir det till slut sanning. (Kanske var det inte riktigt så, men…)

23 Mar

Fortsätt fundera.

IMG_1187

Antingen fick listan jag lade ut för några dagar sedan dig att fundera, eller så fick den det inte. Hur som helst var det min snart färdigexaminerade psykologsyrra som tipsade om listan som hon stötte på i samband med sitt examensarbete om utbrändhet. En annan syster översatte listan och använde den till en familjeaktivitet med sina tonåringar där de diskuterade vad man behöver för att vara lycklig. Vill du göra som hennes familj och hitta de tio viktigaste punkterna för just dig? Varsågod och tack K och M för tips och översättning!

LYCKA

Gradera de tio viktigaste punkterna för dina behov. (1-10)
Har du det du behöver?
Vad kan du göra för att åtgärda eventuella glapp?

… Transportmedel (cykel, bil)
… Jag känner att jag är framgångsrik
… Nog tid för sömn
… En bra relation
… Kläder så att jag klarar mig
… Jag känner mig behövd
… Stabil familj
… Fritid
… Jag är stolt över mig själv
… Jag känner mig nära en eller flera i familjen
… Tid för jobb/läxor
… Jag känner att jag uppnår mina mål
… God relation med mina barn/föräldrar
… Tid med de jag älskar
… Hopp
… De redskap jag behöver för att sköta skola/jobb
… Mina barn/föräldrar är friska
… Jag har ork
… Jag har de “prylar” jag behöver
… Jag känner att min framgång i livet beror på mig själv
… Rutiner som utmanar mig på ett positivt sätt
… Personlig hälsa
… Boende som passer mina behov
… Optimism
… Status i skolan/på jobbet
… Bra mat
… Större hem än jag behöver
… Humor
… Stabil anställning
… Om jag har en partner: en stabil relation
… De möbler jag behöver
… En känsla av kontroll över livet
… Ledarroll
… Jag kan kommunicea
… Jag kan ge mina barn/föräldrar vad de behöver
… Jag känner frid i livet
… Jag får uppskattning för det jag gör
… Jag har förmåga att organisera upp de uppgifter jag får
… Jag kan ge mina barn “det lilla extra”
… Jag brinner för något
… Jag har minst en nära vän
… Självdisciplin
… Pengar för “det lilla extra”
… Jag får förståelse från min chef/mina anställda/mina lärare
… Jag har sparade tillgångar
… Motivation till att få saker gjorda
… Min partner är frisk
… Mina klasskompisar/medarbetare stöttar mig
… En vettig inkomst
… En känsla av att jag vet vem jag är
… Jag utvecklas inom mitt jobb eller i min skolgång
… Känsla av oberoende
… Vänskap
… Jag har ett långsiktigt sparande
… Jag vet vart jag är på väg i livet
… Jag får tillgivenhet från andra
… Finansiell stabilitet
… Jag känner att livet är meningsfullt
… Jag känner mig nöjd med mig själv
… Jag har människor som jag kan lära mig från
… Pengar till transport
… Jag har människor som hjälper mig på jobbet/ i skolan
… Jag har en försäkring
… Jag engagerar mig i en församling/kyrka
… Jag känner ekonomisk trygghet inför min pension
… Jag får hjälp hemma med de uppgifter som ska göras
… Jag har lojala vänner
… Jag har nog med pengar för att utveckla mig själv (utbildning, starta eget)
… Hjälp med barnpassning
… Jag tillhör en eller flera organisationer med folk med liknande intressen
… Familj/nära vänner är friska
… Jag kan få ekonomisk hjälp om jag behöver det

Enligt en amerikansk studie från 2011 blir allt bara bättre i livet upp till en månadsinkomst på cirka 40 000 kronor, sedan blev man inte gladare eller mindre stressad även om den allmänna tillfredställelsen fortsatte att öka ytterligare en bit upp i lön.

Annan forskning visar att det som gör människor nöjda eller missnöjda med sin situation när det gäller lön och standard är hur vi står oss i jämförelse med människorna runt omkring. Om alla i ens omgivning har det bättre ställt blir man lättare missnöjd än om man själv och ens omgivning ligger på samma materiella nivå.

22 Mar

Tack Sven-Erik Magnusson!

Jag gillar verkligen inte vår svenska motsvarighet till amerikansk country (som jag älskar) eller tysk umpa-umpa (som jag motvilligt blir på väldigt glatt humör av). Mina föräldrar har dock spelat mycket Vikingarna, Sven-Ingvars, Wizex och allt vad det är och någonstans har denna musik lämnat outplånliga intryck. Det känns ibland som att jag kan varenda refräng till de svenska dansbandslåtarna. Den här musiken tillhör den svenska folksjälen och mitt genetiska arv och det är bara att acceptera att den påverkat mig mer än jag kanske hade önskat.

Idag möttes jag av beskedet att Sven-Ingvars sångare Sven-Erik Magnusson avlidit i sviterna av cancer. Han var årsbarn med min far. De gjorde visst intryck på folk, de där fyrtiotvåorna. Idag rekommenderar jag att vi firar livet, hjärta och smärta genom att titta på dokumentären Sven-Ingvars – så många mil, så många år. Jag tänker också sjunga med i ”Sommar och sol” utan att skämmas medan jag drömmer om bättre dagar.

IMG_1150

18 Mar

Blablabla.

Ibland bara försvinner dagarna av olika anledningar. Jag tillbringade de sista dagarna på den här veckan i sjuksängen. Vad finns det att göra när kroppen åker på en smocka? Ingenting. Det är bara att lyssna och försöka bli frisk igen.

Nog om det. Det finns så många som har det mycket värre än jag! Kanske lärde jag mig att landa i nuet och våga släppa taget lite. Inte vet jag…

Något som jag däremot har full koll på är att kroppkakor är en av mina favoriträtter. Jag blev så otroligt glad och tacksam över att få komma hem till V och bara lassa över en hel gryta nygjorda kroppisar som V hade gjort till oss. Det var som att jag vann högsta vinsten på lotto utan att ens behöva köpa någon lott. Härligt!

IMG_1104

På måndagar går yngsta dottern på acroyoga. Jag upphör aldrig att förvånas över hur otroligt viga och våghalsiga acrogänget är. Jag har bjudits in att testa, men jag är så feg.

IMG_1105

Sjukdom satte käppar i hjulet på våra morgonutflykter. I morse tänkte vi gå en runda med hela familjen då ”de stora” är hemma över helgen. Vi vaknade dock till grå himmel och ett ymnigt snöfall, så absolut noll intresse fanns att fullfölja idén som lät så trevlig i går kväll. Det är väl bara att ta nya tag. Långpromenader är nämligen själavård på hög nivå.

IMG_1106

Yngsta dottern hade bjudit in farmor och farfar på middag, så efter att ha varit iväg på Hjälpis trevliga 175-årsfirande var det bara att sätta mig till dukat bord igen. Efter pajbuffé blev det dumplings, väldigt god tryffelkladdkaka och en massa snack som hade kunnat passa hemma hos vilken språkpolis som helst. Sonens nyvunna intresse för tyska gjorde att vi alla mer eller mindre fick rota i våra språkliga irrgångar. Jättekul! Det är lätt att snöa in på låneord, grammatiska regler och undantag samt konstiga uttryck på olika språk. Dessutom är jag nu väldigt sugen på ännu en Tysklandssemester…

IMG_0916

14 Mar

Planera och genomföra.

Den senaste tiden har det blivit en del listor skrivna och avbockade. Jag är inte så duktig på listor som mamma och några av mina syskon. Jo, jag är bra på att skriva dem, men att genomföra dem är inte min styrka. Just nu handlar mycket om att fixa i hemmet och den blivande trädgården, för att inte tala om grönsakslandet. Till det funkar iPhonens påminnelseapp bra. Man kan vara flera stycken uppkopplade på samma lista och det har visat sig vara väldigt praktiskt.

Innan Far blev jättedålig någon gång innan jul hann han flytta nästan allt välbrunnet hästgödsel som låg i en gigantisk hög utanför ladan ut till landet som han hade klämt in på ett inte helt självklart ställe. Jag var lite tveksam till placeringen redan i somras, men Far var aldrig särskilt mån om att lyssna på ovettiga resonemang. (Att jag tyckte placeringen var märklig av estetiska skäl gilldes liksom inte.) Nu håller maken och jag på att filura ut var det ska ligga istället och av vilken anledning. Det kanske visar sig stt placeringen faktiskt är helt rätt!

Under tiden som vi försiktigt känner oss för gällande trädgårdslandet är vi bättre på att genomföra inomhusgrejerna. Idag har maken satt upp konsolsystemet i tvättrummet och jag har grundmålat hyllplanen som han sågat till av MDF. Jag köpte krokar till upphängningen av strykbrädan och K skruvade upp dem. En grej i taget så har vi snart allt klart.

IMG_1021

13 Mar

Uttorp no. 1

Vi bor väldigt nära Uttorps Naturreservat och försöker upptäcka omgivningarna under våra morgonpromenader. Det är verkligen ljuvligt vackert. Tänk att få bo så här!

IMG_0979

IMG_0983

IMG_0984

IMG_0986

IMG_0988

IMG_0989

12 Mar

Vitamin D.

Känner du också att vintern har varit väldigt lång och grå? Varje gång jag ser en strimma ljus spritter livslusten till i mig…

I går fick vi en så fin lördag. Lite lagom sovmorgon, snabbesök av fina vänner och deras alldeles illbedåriskt underbara lilla valp, långpromenad i naturreservatet med två fnitterlisor, mänsklig dumplingfabrik med tillhörande intagande och njutande och snabbesök nummer två och sedan mellokväll med mamma hemma hos henne. (Fel låt vann, men så är det väl allt som oftast. Livet fortgår ändå.)

I kväll kom min fina, fina Oremkompis hit och jag fick flera timmar i soffan tillsammans med henne. Orsaken till Sverigebesöket var varken rolig eller inplanerad, men då det jobbiga ”slutade lyckligt” är jag ändå jätteglad att hon kom hit. Ibland är det lätt att känna sig självisk.

Om du tittar in lite mer ofta än en gång i veckan har du kanske lagt märke till att bloggen legat nere. Nu kan jag skriva igen, men nya bilder får vänta. En gammal favorit kanske är på sin plats? (Det kan hända att jag fick lite hemlängtan till Orem då C var här.)

12_2

6_3

26_10

10 Mar

Pengar och sånt.

En dag vaknade jag upp med ett ryck och trodde att den svenska ekonomin hade kraschat. Några dagar senare hörde jag något uttalande om att den svenska ekonomin är så otroligt stabil, så staten behövde låna betydligt mindre än beräknat. Efter det har tankarna rört sig mycket runt just försörjning, minimalism (mer än vanligt), självförsörjning och hur man bäst tar sina resurser tillvara. Jag undrar nämligen om svenska politiker och invånare på allvar tror att ”pojken med guldbyxorna”-verkligheten kan fortgå för evigt.

Har du en buffert för oförutsedda utgifter? Lån eller avbetalningsplaner för onödiga prylar eller semestrar? Bor du för dyrt för din plånbok? Hur ser matbudgeten ut? Praktiserar du empati eller självömkan? (Tycker du synd om dig själv tenderar pengar, tid och ansträngningar att gå till ”tröst” av olika slag…) Köper du mest sådant du behöver eller sådant du vill ha? Hur ser din budget ut, eller har du ens någon budget? Har du en Plan B? Det finns mycket att tänka på då det gäller ekonomi, men många tenderar att skjuta dessa tankar åt sidan då de kan kännas som feljäsande surdegar.

Har du barn? Har du lärt dem om ”sanning och konsekvens”? Har de koll på läget, eller tror de att det bara är att gå till närmaste Bankomat om pengarna tar slut? (Självupplevt scenario med en då mycket ung dotter.) Tjänar de sina egna pengar? Tror de att barnbidraget är något som ska sparas till deras kommande behov såsom körkort och lägenhet? Har du introducerat dem till second hand-affärer?

I går lyssnade jag på en intervju med Tanja Bergkvist, en av makens bekanta som är matematiker och stark motståndare mot genusvetenskap och fördumningsindustri. I samband med Internationella Kvinnodagen kändes det som ett slag i ansiktet att så mycket tid och resurser läggs på galenskaper. Nåja. Den miljon som gick till de två genuspedagoger som bestämde att en gaffel är feminin jämfört med en kniv och maskulin jämfört med en sked (och därmed lyckades sexualisera bestick) samt ”provocerade och utmanade” genom att sitta och gresa med benen någonstans i Simrishamn kan nog anses vara kastad i sjön. Jag kan tänka mig många långt bättre sätt att göra världen lite bättre för en miljon kronor. Peace.