monnah

Planttant, samtalsterapeut och samhällsbetraktare

Semlor med nytänk.

Igår var det dags för årets möjligtvis enda semlebak. Vi brukar bjuda hit familjen på semlefest, men i år hittade vi inte riktigt något bra tillfälle för detta. Det kommer andra tillfällen. Jag bakar släta bullar med samma gamla recept från Vår Kokbok som jag följt sedan mitt första egna semlebak på Branta backen i Tumba då jag var 23 år – jag gör helt enkelt släta vetebullar med ganska mycket kardemumma i.

Denna ljuvliga krydda passande både i sötsaker och i vissa exotiska maträtter tillhör mina favoriter. Finns det någon mer uppiggande och glad doft? Att mortla tillhör dock inte mina favorituppgifter, men eftersom färdigmalen kardemumma helt enkelt inte blir lika gott lät jag konsulten här hemma ta hand om det jobbet.

Hej, hej! Bröllopspresenten, den blå duk i dräll som mest legat i ett skåp sina första 25 år i vår ägo då den inte var så hipp, läggs numera gärna på bordet. Glada små påskliljor skvallrar om huruvida det är lussekatter eller semlebullar som ligger under bakduken.

As long as a hundred of us remain alive, never will we on any conditions be subjected to the lordship of the English. It is in truth not for glory, nor riches, nor honours that we are fighting, but for freedom alone, which no honest man gives up but with life itself.

The Declaration of Arbroath, 6 April 1320

Jag älskar denna handduk som jag köpte vid ett besök hos syrran i Skottland för många år sedan. Den är urblekt och fläckig, men den har varit med och förberett för så många festligheter och gör mig lika glad varje gång jag ser den att den med all sannolikhet får vara med tills den faller i bitar.

Jag penslar aldrig mina semlebullar med ägg eftersom de ändå ska få pudrat florsocker över sig. Jag är en sån konstig människa som väger degen till bullarna. Lite mindre bullar blir 50 g, mer vanlig storlek 65 g. I år testade jag att göra Brinken bakars egna mandelmassa gjord på rostade mandlar som mixades hela utan att skalet togs bort. (Receptet hittar du här.) Jag gillade den inte särdeles mycket förutom att det var gott att ha kardemumma i, så jag gjorde en vanlig med mandelmjöl och en droppe bittermandelessens också. (100 g mandelmjöl, 1,5 dl florsocker, en liten äggvita, en droppe bittermandelessens (kan uteslutas), en liten nypa salt.) Eftersom jag inte kunde avsmaka det färdiga resultatet får jag tro maken och de andra som fick smaka som sa att den nytänkande mandelmassan blev bra. Själv doppade jag stora bitar vanlig mandelmassa i vispad grädde och det blev min smarriga semla för året.

Ps: Sorgligt är att det verkar som att jag av misstag har tappat bort min fina gräddtyll som ger de finaste semlorna. Den tyll som jag nu fick använda är helt fel. Världsligt problem, men ändå.

14 svar till ”Semlor med nytänk.”

  1. Profilbild för Helena på FREEDOMtravel

    Baka kan jag inte alls … (Minns inte när jag försökte baka något senast, men det kan väl ha varit i 12-årsåldern.) Det hänger antagligen ihop med att jag inte är superintresserad av bakverk (gillar mat mer) MEN en och annan god kaka kan ändå slinka ner. Och igår blev det faktiskt en semla, och den var god! 🙂

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Alla behöver inte göra allting! Det man tackar ja till får man ta tid från någon annanstans. Tur att det finns så många duktiga bagare! Älskar att gå på kondis, inte minst nu när fler vetefria alternativ finns. Grattis till den goda semlan!

  2. Profilbild för Anna i Portugal

    Vackra semlor! Jag gillar Ernst mandelmassa, den gör jag med eller utan pressad apelsin i, beroende på vad den ska användas till. Din variant av semla med grädde och mandelmassa skulle jag kunna äta varje dag 🙂 Kram

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Ernst mandelmassa måste jag leta upp! Apelsinsnittarna med mandelmassa min syster gör (glutenfria) är så sjukt goda, men kluriga att få till. Därav vet jag att apelsin och mandelmassa är en mycket bra kombo. Visst är min smarriga semla lockande?! Vi har en bit mandelmassa kvar i kylen, men tyvärr ingen grädde. Det är dock också gott. Kram!

  3. Profilbild för Sara i Barcelona

    Gomorron!

    Oj vad gott det ser ut 🙂 Ja, kardemumma är ju bara så gott, mmm, och jag gillar faktiskt att mortla också, hihi.
    Mandelmassan lät god tycker jag, gillar när man verkligen kan känna mandelbitarna i den, lite crunchy sådär, och att ha apelsin i lät ju väldigt intressant måste jag säga även om jag är hopplöst traditionell gällande semlor 🙂

    Ha en fin dag!
    Kramar

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Det verkar som att alla som fick äta dessa semlor uppskattade dem. Jag gillar också crunchy mandelmassa. Mums! Visst låter det gott med apelsinmandelmassa? Om inte kan man äta den precis som den är… Detsamma önskar jag dig! Kram!

  4. Profilbild för Annika på Resfredag

    Jag är mest nyfiken på vilka som åt alla de där semlorna!?? För så många klarade väl inte ens Klaus?

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Hahaha, han åt tre semlor och två släta bullar. Vi gav fyra lite större till Amartsevs och det där fatet tog han med sig till sin kurs!

  5. Profilbild för Annika

    Men vi måste prata om hur otroligt SNYGGA dina semlor är. De ser ut som om de kommer från ett kondis. Djupt impad.
    SÅÅÅ fina.
    Jag älskar kardemumma. Vilken god krydda det ÄR! Det är verkligen urbota trist att mortla, håller med.
    Imorgon, då mina svenska vänner kommer på frukt, tänker jag göra en semmelkladdkaka. Det klarar tom jag som annars är en usel bagare.
    Kramar!!!

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Åh, vad gullig du är! Jag älskar ju att baka och tycker det är lite trist att det inte är nyttigt att äta för någon och att jag inte kan äta vetemjöl. Desto mer njuter jag då jag får tillfälle att faktiskt sätta fart på en deg. Semmelkladdkaka är vanligtvis min go-to, både eftersom det är så ruskigt gott och för att jag kan äta den. Hoppas att ni får det riktigt trevligt och njut av den där kletigt underbara kakan. Kram till dig!

  6. Profilbild för Peter
    Peter

    Då finns det alltså inte semla kvar för avhämtning imorgon!?

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Du skulle ha kommit till kursen i tisdags! Du får beställa en efter fredag kväll, jag har bullar i frysen. 🙏🏼

  7. Profilbild för Anette

    Jisses så fina och säkerligen goda.
    Fastlagsbulle är min favoritbakelse. Kanske tack vare att säsongen är begränsad.

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Vad roligt att du tycker det! Tack. Jag tycker att kombon kardemumma/mandelmassa/grädde är oslagbar! Är tacksam att jag hittade semmelkladdkaka som alternativ, den är också väldigt smarrig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *