14 jan

Kreativitet.

Är du en kreativ människa? Vad är kreativitet? Definitionen har debatterats i många tusen år och trots dagens extremt intelligenta och välutbildade homo sapiens har man fortfarande inte kunnat komma överens om någon tillfredsställande definition.

Kreativitet och viss psykisk sjukdom går hand i hand, det är det inte många som protesterar mot vare sig de forskar eller ej. Riktigt svårt psykiska personer är allt annat än kreativa, men under en lätt manisk period är man troligtvis mer kreativ än någonsin. Man har också funnit att nära släktingar till psykiskt sjuka oftare har kreativa yrken än släktingar till friska personer. (Å andra sidan känner jag knappt till en enda människa som inte har någon som lider av psykisk ohälsa i sin omedelbara familj, så jag vet inte var man har hittat de friska människorna.)

När någon frågar mig vad som är viktigast för mig i livet kommer alltid kreativitet upp på ett eller annat sätt. Idag ifrågasatte jag dock mig själv, för hur kreativ är jag egentligen? Någon med ett kreativt sinne förväntas väl ändå kunna utföra små under och mirakel på en daglig basis? Är det inte kreativa genier som räddar företag som håller på att gå under och samma personer som kommer på affärsidéer som någon annan klarat sig utan i hela sitt liv och helt plötsligt inte kan leva utan? Så’n är inte jag. Jag gillar att skriva, sjunga, spela, sticka, sy, laga mat och allt möjligt annat som kanske kan sorteras in under kreativa aktiviteter, men jag har aldrig skrivit någon bok, hittar inte på några egna mönster eller vad det nu är… Suck!

Nåja. Jag gjorde klar sjalen som jag hade velat sticka till äldsta dottern i julklapp idag åtminstone. Den fick en enkel, virkad ”snäck-kant”, och tänka sig, det kom jag på alldeles av mig själv. Kreativ? Jag kanske inte ger mig själv tillräckligt med cred! 😀 I morgon får hon ta på sig sin rosa sjal, fina E. Kanske jag kan få till ett fotografi då.

Vad tror du om kreativitet? Är den medfödd, framplågad, inlärd, fångad eller vad?

13_1

8 thoughts on “Kreativitet.

 1. Bra fråga! Det finns olika sorters kreativitet tror jag. Jag känner bl a några som är fenomenala på att handarbeta men som jag inte alls upplever som kreativa som personer… För mig går viss kreativitet ihop med viss begåvning. Man behöver inte prestera någonting fysiskt men som människa är man innovativ, intelligent, kritisk och nytänkande. Å andra sidan är många stora konstnärer t ex inom musik och bild även genier på annat sätt. Inte att tala om litteratur.

  • Det är just det där med intelligent som slår ut lite i mina ögon. I dagens samhälle räknas väl ändå mest intelligens som ”IQ”? Jag känner en hel hög personer som jag tycker är mycket inspirerande och kreativa, men som aldrig direkt gjort bra ifrån sig i ett klassrum. Nytänkande, kritisk, innovativ – allt det tycker jag däremot verkligen kännetecknar någon som är sant kreativ!

 2. Jag är inte heller särskilt kreativ! 😉
  Jag tänker som du att det beror på vad man menar med kreativitet. Skapande eller NYSKAPANDE?
  Många i min omgivning tycker att jag är kreativ för att jag ”tillverkar” saker eller ordnar saker på ett visuellt tillfredsställande sätt. (typ pysslar, pyntar, inreder etc.) medan jag själv tycker att jag är okreativ eftersom jag har svårt att tänka om/tänka nytt. PÅ ALLA OMRÅDEN.
  Mycket av det jag SKAPAR följer dessutom samma mönster/ramar; visuella triangeln, idiotsäkra färgkombinationer, raka linjer osv. och kan inte ses som särskilt kreativa. Och hur kreativ är egentligen matlagningen om man ”hittar på” en ny maträtt med kombinationen bacon+kantareller eller kyckling+soltorkade tomater+oliver? Idiotsäkra smakkombinationer. Samma sak.

  • Ja, du och jag båda! 😀 Raka linjer, självklara färgkombinationer, regelbundna mönster… Det är som du säger kreativitet på olika nivåer. Själv tror jag att både skapande och nyskapande personer för världen framåt! Människor behöver det som är vackert i livet. Mums, förresten. Bacon och kantareller! Mmmmmm.

 3. Är blomman din förresten? Släpade ni med er Eugenkrukan (med tanke på hur få flyttkartonger ni klarade er med!!!) över eller finns de att köpa där borta? Båda alternativen är lika förbryllande så jag kan inte låta bli att undra! 😉

  • Krukan finns bara att köpa på Waldemarsudde och på loppis. Själv köpte jag min på loppis för ett par hundralappar och tyckte ändå jag gjorde ett klipp. I våra 27 flyttkartonger låg det vinterkläder, böcker och en del väl utvalda inredningsprylar, bl a den här krukan. 😀 Jag är jätteglad över att den fick följa med.

 4. Nöden är uppfinningarnas moder och lite så tror jag att det är.Under press tar människan fram oanade inneboende resurser,i stort som smått.

  • Det har du nog rätt i! Jag tror dock att vi i dagens tillrättaordnade samhällen är så bekväma och tar det mesta för givet. Då kanske det blir svårt att rota fram förmågan att tänka själv när det väl behövs? Vad gör man om man varken kan googla eller ringa mamma, liksom?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *