12 dec

11 december.

11_1

Idag fick jag ett sms. ”NN has crocheted 18 baby blankets for Primary Children’s Hospital that need the ends tucked in. I have no idea what that means, but I know you crochet. Is there anyway you and your girls could tuck the ends in on her blankets?”

NN är bara några år äldre än jag. Hon gjorde en gastric bypass för några år sedan och sedan dess har hennes hälsa bara blivit sämre och sämre. Idag är hon helt sängliggande och bor på ett ålderdomshem. En bekant till oss gjorde en liknande operation tidigare i år och höll på att stryka med på kuppen och jag har hört flera som av olika anledningar ångrar att de någonsin opererades. Låter det för bra för att vara sant kan det många gånger vara det. Jag läste en artikel om en testgrupp i Blekinge som håller på med en modernare version av snabb-bantning. De tömmer ur delar av maginnehållet 20 minuter efter en måltid. De får också KBT för att lära sig nya ätvanor, men jag är inte imponerad av den metoden heller.

Med all min erfarenhet och allt jag har läst kan jag konstatera att det bästa är att lära sig lyssna på sin kropp, men många har inte tid till det idag. Andra vet inte hur man gör. Mår vi dåligt och går till doktorn får vi ofta piller som skyler över symptomen på den riktiga orsaken istället för hjälp att reda upp i våra moderna ätgalenskaper. Det verkar lyckligtvis som att traditionell, modern och alternativ läkekonst börjat existera tillsammans istället för bara bredvid varandra. Att ha en holistisk syn på människan är A och O för att kunna hjälpa någon mot ett bättre liv. Många sjukdomar kan fortfarande inte botas och ibland är piller enda valet för att över huvudtaget kunna eller orka fortsätta leva, men jag är övertygad om att vi så småningom kommer att få svar på varför alla sjukdomar uppkommer och hur vi ska kunna läka våra trasiga kroppar. Det går dock frustrerande långsamt i vissa fall.

Hur som helst. De där lösa trådändarna? Jag fäste alla 38 framför en julfilm som jag inte ens kommer ihåg namnet på, men den var rätt söt och slutade lyckligt och det var mysigt att mysa i soffan tillsammans med döttrarna. Och jo, jag kan räkna. NN hade virkat 19 filtar, inte 18. Jag är ytterst imponerad och jag är säker på att föräldrarna och bebisarna som får njuta av detta vackra hantverk kommer att hitta tröst och glädje i dem.

Ibland är det bra att ställa sig utanför sig själv och titta på sitt eget liv ur någon annans perspektiv. Idag är jag extra tacksam över min hälsa och många saker som jag till vardags faktiskt tar för givna. Peace.

10 thoughts on “11 december.

 1. Håller med om det där att lyssna till sin kropp. Bantningen, ja, behövs det operationer eller kbt? Jag kan svara bara för mig själv, det gick bra utan. Problemet är väl att oavsett metod är det lätt att gå upp igen senare.

  • Ja, det största problemet tror jag är tillgången till mat som helt enkelt inte tillför annat än ”gott i munnen” och bilringar på magen… Det är svårt att hitta dels det som ens egen kropp mår bäst av och dels ett sätt att leva som är hållbart i längden.

 2. Jag gjorde min gastric bypass för snart 6 år sedan och det var det bästa som någonsin hänt mig och känner flera som säger samma sak!
  Givetvis är det ingen genväg till ett smalt liv, men det har hjälpt och räddat mig. Jag hade bokstavligen testat allt och inget fungerande för mig. Vägde över 100 kg redan på högstadiet och inget jag gjorde förändrade det. Gick ner nåt kilo, men sen stannade eller gick tillbaka. Idag väger jag mindre än jag gjorde i 6:e klass och mår mycket bättre. Jag kan efter operationen känna mättnad, vilket jag ALDRIG gjort innan.

  • Jag förstår att det är en balansgång för alla som tar det här beslutet. Vad jag har förstått finns det ingen som får opereras utan att först ha gått igenom alla fördelar och risker med metoden. Jag är glad över att du fick den hjälp du behövde och att det här var en metod som fungerade för dig!

  • Fast när man fäster trådar på ett virkat projekt får man göra det för hand med en nål. 😉 Jag tror att du hade fixat det! 😀

 3. Wow! Vilket hantverk och vilken bedrift att ha virkat 19 babyfiltar. 🙂 Och vad bra att ni kunde hjälpa till också. 🙂 Jag minns min sjukgymnasts önskan och frustration över att läkare istället för att skriva ut piller och remisser till operationer borde skriva ut mer recept på sjukgymnastik. Träning på recept tillsammans med sjukgymnaster som har både kunskap och ett gym. Något du får tillgång till om du har en värkande axel, efter en knäledsoperation eller liknande. Lika självklart borde det vara att få tillgång till detsamma om du känner att du behöver hjälp att gå ner i vikt enligt min sjukgymnast. Hon såg en ljusning men att det går fasligt så långsamt då det gäller samarbete läkare-sjukgymnast.

  Kram på dig kära vän och hoppas ni får en fin lucia.♥

  • Ja, att träffa rätt person från början när man har problem med hälsan, vad det vara må, är så viktigt! För personer med ME är det inte bra med sjukgymnastik, medan en deprimerad person verkligen borde röra på sig varje dag. Rehabträning med fel fokus kan ge permanenta skador på samma sätt som förändringar av kost samt mineral- och vitamintillskott kan göra en person helt frisk från att ha varit helt sänkt. Jag tänker på hur jag själv reagerade på att få B12-tillskott efter att inte ha kunnat funka som en normal människa då jag bara sov och sov och sov! (Och det tog lång tid och flera vårdcentralsbesök att få den hjälpen.) Det tog bara någon vecka och sedan var jag som en ny människa…

   Vår Luciamorgon var helt fantastisk. Tack och lov för SVT play! 😀 Kram, kram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *