20 aug

Om trädgårdar och trädgårdsskötsel.

Det första jag brukar lägga märke till då vi kommer hem efter vår Sturkösommar är att trädgården ser eländig ut. Så var det då vi bodde i Segeltorp och så är det här. Den här trädgården är jättestor och jag vet inte om det är för att vi är de enda som inte besprutar gräs, träd och buskar, men det blir en massa ogräs precis överallt på ganska kort tid.

Maskrosattacken då vi ihärdigt grävde bort plantor och knipsade av blommor i diverse stadier i våras visade sig vara ett smart drag. Visst växer det fortfarande gula solar och fluffbollar i gräset, men inte alls lika många. Hurra!

De senaste kvällarna har jag och maken (med viss hjälp från något ovilliga barn) tagit oss an den grönska som kanske inte direkt gör trädgården vackrare, utan snarare rörigare. Rabatten närmast huset är åtminstone färdig. De andra ställena får angripas lite i taget. Phu!

Just idag känns ogräshanteringen lite extra symbolisk. För några år sedan pratade jag med (ex)frun till en av mina släktingar då de ganska nyligen hade separerat. Mannen hade redan gått vidare till en annan kvinna och hans f d fru sa: ”Han tyckte att vi hade det tråkigt och jämförde vår relation med andras och hur mycket roligare de verkade ha. Då sa jag att det är lätt att beundra grannarnas gröna gräsmattor, men det hade varit till större fördel att ägna den energin åt att vattna och gödsla sin egen.”

Idag firar jag och maken 21 år som gifta. Vår gräsmatta är fortfarande grön, men inte är det utan hårt jobb. Relationer kräver både det enda och det andra för att de ska fungera, blomma, må bra och ibland bara överleva medan stormarna viner runt knuten. Det gäller att samla D-vitamin då solen skiner, att jobba förebyggande, att orka lyfta och putta ibland och ta emot hjälp andra gånger. Jag är så tacksam över det jag har och jag tar det aldrig för givet.

9 thoughts on “Om trädgårdar och trädgårdsskötsel.

 1. Grattis på bröllopsdagen!
  Hos oss har vi ett liknande uttryck: ”Jag vattnar där jag bor” När vi menar att ”Jag älskar dig oändligt mycket, jag vet att gräset inte är grönare någon annan stans och jag tänker kämpa för att få relationen att fungera även när det inte är så lajbans.” eller helt enkelt bara ”Det är viktigt för mig att du har det bra” och även ett skämtsamt konstaterande ”jag fjäskar lite för dig, raring.”

  -Åh, har du skummat kaffemjölken åt mig? TACK!!!
  -Det var så lite! Jag vattnar bara där jag bor!

  • Så fint! Perfekt uttryck som borde användas mycket. Ska se om jag kan sprida det! 😀 Och så ska jag vara noga med att fortsätta vattna där jag bor.

 2. Grattis på bröllopsdagen!♥ Jag gillar liknelsen relation och trädgård. Det ligger mycket det. I sommar har vår trädgård inte fått någon kärlek alls av förklarliga skäl (jag ser fram emot att få ge den kärlek nästa år igen) och mördarsniglarna har fått härja fritt. Relationen med maken har däremot blivit än starkare av det kaos som har varit vårt 2015.

  Ta hand om varandra och ha en fin bröllopsdag.♥

  Kram Lotta

  • Mördarsniglar har det inte lätt idag, så de har säkert upplevt er trädgård som en snigelhimmel. 😀 ”What doesn’t kill you makes you stronger” känns ibland som en klyscha, men visst stämmer det ändå? Jag önskar dig och maken mycket kärlek tillsammans och många friska och starka år tillsammans i framtiden. Kram och tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *