19 maj

Om utseendefixering och värdet av en människa.

Min syrra visade några bilder på någon tjej hon följer på Instagram, Linda Hallberg. Jag gissar att hon är en sådan där sminktjej som blivit känd genom internet, för jag har aldrig hört talas om henne. Å andra sidan finns det väl mängder med människor jag borde ha koll på, men som jag har missat… (Nu har jag googlat. Här är Lindas hemsida. Hon är tydligen världskänd make up-artist. Där ser man.)

Hur som helst. Nu handlade det om ”den översminkade sanningen”, om hur vi ständigt bombarderas med perfekta ytor via internet när verkligheten faktiskt inte ser ut sådär. Frågan är om vi verkligen vill ha verklighet eller mår vi på något skruvat vis bra av att gnugga oss i avundsjukans svarta klet? Nu till bilderna…

Före:

19_2

Tjurringar i näsan har aldrig tilltalat mig. Jag hakar upp mig på snor och hur jag liksom vill trä i en hake i den där ringen och leda människan bakom ringen till en hage med fräscht gräs… Kudos till Linda som visar sin sårbarhet genom att visa verkligheten.

Efter:

19_3

19_4

Perfektion. Är det möjligt att få till det här bara med smink, eller har hon använt Photoshop också? Jag vet inte. Alla fläckar i ansiktet är borttrollade, men en som inte fanns där från början är ditmålad? I just don’t get it… Men står hon så där i pose med handen och särade svullna läppar på gatan så ser hon säkert väldigt snäll och vänlig och hjälpsam ut. Och så får hon allt sitt smink gratis och leder medkvinnor in i avundsjukans cell där de får stå och skaka galler av frustration över att de själva är så fula och deras läppar inte går att få sådär svullna och sensuella ens med baksug i ett glas…

Jag har blivit allergisk mot fusk sedan jag flyttade hit. Runt omkring mig finns det vanliga så klart, men också väldigt mycket lösbröst (nja, snarare bröstimplantat), löshår, lösögonfransar, lösnaglar, opererade ansiktsdelar, åtstramad hud, plagg som trycker in (obefintliga) valkar under de vanliga kläderna, ansiktsmask som tas på varje dag (alltså, full make up med foundation, rouge, ögonsmink, läppsmink) och så fortsätter det sådär. JA, jag bryr mig såklart om hur jag ser ut, konstigt hade det varit annars. Jag både sminkar mig och tar på mig smycken som jag gillar. Något jag har så svårt att acceptera och något jag försöker rädda mina barn ifrån är att det är den här ytan som ska vara det man utgår ifrån. Vänner som kommer osminkade till någon tillställning ber om ursäkt för att de bara är sig själva och inte har tagit på sig masken. Det är ju för sorgligt! Jag har förstått att det har hänt mycket i Sverige också och att svenskar antagligen är lika fixerade vid sina yttre som amerikanerna…

Antalet ”likes” i sociala media verkar idag sätta värdet på en människa, och Linda Hallberg här ovan som får 20 000 likes får väl då anses vara en hyfsat lyckad person. Huruvida hon har tillfört mänskligheten något gott låter jag vara osagt, men läser man på hennes hemsida finns det tjejer som verkar tycka att hon är Gud och att hon ”inspirerar tjejer att leva bättre liv”. Det låter ju toppen. Jag har fortfarande svårt att acceptera att det här ytliga ska få ta så mycket tid och utrymme, men samtidigt kämpar jag hårt för att inte fördöma någon för de val de gör. Vill de lägga all sin tid och sina pengar på att se Barbieliknande, vältränade och lyxiga ut så måste det få vara deras val och något som jag accepterar utan att ifrågasätta. Jag har ju inte själv sålt alla mina ägodelar och jag ger inte bort allt jag har hela tiden.

Hur tänker du om det här?

Edit: Och titta här vad jag hittade nu! Samma tema, samma tankar… Sevärt litet reportage.

10 thoughts on “Om utseendefixering och värdet av en människa.

 1. Lösa delar är ok för mig men så fort det ska sövas ner, sprutas eller opereras säger jag stopp. Jag har aldrig använt någon foundation eller concealer, men kan å andra sidan förstå att någon med svåra acneärr gör det. Tragiskt att redan ungdomar börjar förstora sina läppar och spruta botox, hur ska de se ut då de blir 40+? Och visst är det hemskt att ungdomarna behöver ”åtgärda sig” för att duga, men å andra sidan, varför är de äldre inte klokare också? Att så många orkar hålla på med invasiva skönhetsingrepp i mogen ålder, det ser bara onaturligt ut och de allra flesta var verkligen jättefina utan åtgärd.

  • Ja, som med allt annat handlar det naturligtvis om balans. Om någon föds med gomspalt, ska vi då säga ”naturligt” och låta det vara? Det går inte att äta eller prata ordentligt med ett sådant handikapp och naturligtvis kan plastikkirurgi vara vägen till ett liv utan onödiga utmaningar. Samma sak med rekonstruktionskirurgi där man ersätter ett bortopererat bröst t ex… Jag säger som du – att det inte ens duger att vara 20 längre, och naturligtvis inte som man egentligen ser ut, det är det som blir så tragiskt! 🙁 Jag känner att den största oron för mig är att mina och makens tonåringar ska fastna i ett tankemönster som driver på de här kraven på sig själv, men hoppas att de slipper. Tack för din kommentar!

 2. Om de inte använde så förbannat med smink skulle de med all sannolikhet inte ha så dålig hy heller. Stänga igen porerna med allehanda grejjer kan aldrig gå bra tror jag.

  Det är djupt tragiskt att man inte ska duga som man är. Det skall grejas in absurdum för att passa in i en helt galen värld.

  Hon måste ha photoshopat bilderna. Annars borde det på nåt sätt synas att hon har acne. Det är ju knölar liksom??

  Jo, jag sminkar mig med. Fast inte så där.

  • Det kanske är en ond cirkel, det där att först inte tycka att man duger och faktiskt bli bemött på ett annat sätt ”med masken på”. För många är kanske sminket just ett sätt att orka och våga möta världen? Jag försöker verkligen förstå… Men jag tycker också att det mest ledsamma är att man på det här sättet inte räcker till med att bara vara sig själv. Tack Lisa!

 3. Ja, att korrigera ett ”riktigt” fel ska man naturligtvis göra. ”Tack och lov” har jag bara pojkar. Jag slutar aldrig häpna hur många tjejer har fastnat i det där träsket! Men, som sagt, det finns många föräldrar som tillåter att deras minderåriga tar t ex silikonbröst och det är då jag börjar bli riktigt mörkrädd. Som läkare vet jag att det händer t ex dödsfall och komplikationer i samband med narkos, och även om det är sällsynt så är det ett högt pris av att med flit förstöra en ung kropp.

  • Ja, jag tror att det är många som mentalt struntar i eventuella komplikationer. Sådant händer alltid alla andra, eller hur?

 4. Bilderna måste ju vara ”photoshopade”.. Jag har svårt att tro att smink kan göra ansiktet så fläckfritt.
  Tyvärr så verkar utseendefixeringen sjunka allt lägre ner i åldrarna och det är skrämmande tycker jag. Unga tjejer som inte ens har fått bröst vill ha BH på sig ”bara för att” t ex.. Och de börjar sminka sig redan i lågstadiet.
  Sedan finns det ju dessvärre många bloggare som förespråkar plastikoperationer etc och det gör ju inte saken bättre. Likaså i dokusåporna så finns det ju en skev syn på hur man ”skall se ut”.

  Självklart så sminkar jag mig också lite då och då, framför allt om jag skall på fest eller på jobb. Till vardags så har jag endast lite mascara på mig av den anledningen att jag tycker ögonen ser lite piggare och öppnare ut av mascara. Men jag skulle aldrig be om ursäkt om jag kommer osminkad till någon tillställning 😉

  • Det är som att ungdomar idag tar sig vuxnas rättigheter och samtidigt aldrig blir vuxna med skyldigheterna som kommer av att vara i vuxen ålder. Sexualiseringen har krupit så långt ner i åldrarna, men många blir känslomässigt inte vuxna ens i 30-årsåldern. Att vara 18 år i evigheter verkar vara drömmen. Jag får känslan av att en del föräldrar mer ser sina barn som en attiralj än som en naturlig del i en familjekonstellation?

   Jag pratade med min syster och hon sa själv att hon kände att hon blev påverkad av de kändisbloggare hon följer då de förespråkar att bara ”fixa till så man ser ut som innan barnen kom”. Vi är inte opåverkbara någon av oss… Tack Jonna!

 5. Jag skulle iofs nästan kalla den här tjejen för en konstnär! Vilken talang att kunna fixa och trixa med färg och skuggor. All eloge till henne.

  Fast det var ändå lite (MYCKET) skönt att se en ”äkta” bild på henne. Följer ju som bekant henne på Insta och har ofta jämfört mitt tråkiga hemmamamma-fejs med hennes perfekta!

  • Konstnär kanske det är det vi ska se henne som, särskilt om hon visar fler sidor av sig själv. Bra där. Men som sagt, jag störs av löp som ropar ut ”Så här ser de ut egentligen!” och visar osminkade stjärnor med flottigt hår och celluliter och hängbröst och får det att låta som att de är monster när det är DET som egentligen är det vi skulle jämföra oss själva med om vi nu måste jämföra!

   Bra att du fick en ny syn på den här tjejen också. Ingen av oss klarar exponeringen av utseendefix hur gärna vi vill. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *