16 jan

Är det fel och fruktansvärt att hemskola?

Yngsta dottern hemskolas fortfarande av mig och till viss del av maken. Hon läser enligt en läroplan som jag till största delen bygger på den som svenska ungdomar följer. Vi använder oss av en del svenska läromedel i svenska, matte och tyska. Mycket av sin NO-undervisning får S genom Science Learning Space medan undervisningen i SO, engelska, idrott, teknik, hemkunskap, barnkunskap och musik bygger på ett hopplock av material liksom de flesta av övningsämnena och idrott och hälsa. S går i ”konstskola” två timmar i veckan. Där träffar hon andra hemskolade elever och får en varierad undervisning som mer än väl motsvarar den svenska bildundervisningen. Hon får dessutom piano-, handarbets- och ridundervisning utanför hemmet, så hon slipper bli socialt bortkommen och får chans att utveckla sin talade engelska.

15_1

15_2

I går byggde S en enkel motor här hemma. Att jobba i lugn och ro och tystnad är den största fördelen med hemskola för just min elev som av olika anledningar har mycket svårt med koncentrationen. På det här sättet får hon möjlighet att inte alltid ligga ”sist i klassen” vilket ofta var fallet hemma i Sverige.

Det talas så mycket om att den svenska skolan ska erbjuda en likvärdig undervisning för alla barn och ungdomar och att det är därför hemskola i princip är förbjudet. Både du och jag vet att det är omöjligt för skolan att erbjuda rättvisa, men det låter så bra. Verkligheten följer dessvärre inte idealistiska måldokument. Jag har mottagit mycket indoktrinering genom den svenska lärarutbildningen. Mycket var bra och sådant som jag är tacksam över, men jag blev också i vissa fall dragen vid näsan. Hemskolning var Djävulens sattyg enligt mina lärare (eller professorer eller adjunkter eller vad de nu var) och jag önskar att vi hade diskuterat det mer och med fler infallsvinklar.

Förvisso följer de flesta lärare i skolan en läroplan som ska ge ”rätt” resultat i slutänden. Jag har mött många fantastiska pedagoger både som elev och som kollega och jag vill tro att de flesta av dem har bidragit och bidrar till något gott. Skolmiljön i sig är dock inte alltid ultimat. Mobbing existerar till exempel inte här hemma, men jag kan lova att jag mötte det i princip varje dag i de skolor jag jobbade, både bland barn och vuxna. Och det där med att erbjuda en lugn och positiv arbetsmiljö, hur ofta lyckas våra skolor med det? Vilka är ”statens” mål för våra barn? Att utvecklas till laglydiga och villigt skattebetalande medborgare? Eller är ”staten” ärligt intresserade av att ge det allra bästa världen har att erbjuda alla barn? Jag vet att det finns kålhuvuden till föräldrar som verkligen gör sina barn en otjänst då de hemskolar dem , men jag vet också att det finns barn och ungdomar som kanske faktiskt behöver något annat än det paket som de flesta skolor erbjuder.

Jag vet att det finns en och annan lärare som läser det jag skriver. Känner du att hemskola kan vara ett alternativ, eller har Sverige gjort rätt som har förbjudit detta alternativ för alla?

14 thoughts on “Är det fel och fruktansvärt att hemskola?

 1. Jag skulle så gärna ha velat hemskola mina barn. Den äldsta har adhd och jag har i stort sett hemskolat henne eftersom hon inte lärt sig något i skolan och jag har fått lära henne hemma istället,på ett sätt jag vet funkar för henne. Enligt hennes förutsättningar. Sonen har autism och där kan vi prata om stora fördelar om vi kunnat hemskola, och öva på sociala färdigheter utan att blanda in allt annat jobbigt med skolan. Skolan ska vara lika för alla, men alla är inte lika, så det funkar inte. 🙁

  • Jo, men precis så är det. Det tas för givet att alla ska passa in i mallen, men det finns inte på kartan att det funkar så. Vi fick lägga väldigt mycket tid på yngsta dotterns skoljobb som hon ”inte hade hunnit med” under skoldagarna och jag vet inte om det precis var att anpassa skolgången till hennes behov. Jag blir ledsen över att höra om dina barn Karolina, men vet också att du knappast är ensam om din situation som förälder. Du är väldigt medveten, men för de föräldrar som inte hänger med i hur skolvärlden kan det bli ännu jobbigare med den ”käftsmäll” som drabbar dem när de inser hur maktlösa skolpersonalen i många fall är av olika anledningar. 🙁

 2. Det ligger långt bort från en svenskt uppfostrad att komma bort från tänket att skola ska vara obligatoriskt, inte en rättighet, som det borde vara. Ju mer jag tänker på det så är både hemskolning och ”unschooling” mycket bra alternativ. Problemet är att det i Sverige är så otänkbart och inte bara för att det är förbjudet, utan för att 2 föräldrar oftast MÅSTE arbeta för att klara av att försörja familjen. Har lyssnat och inspirerats av bl.a. Dayna Martin ang. unschooling.
  https://www.youtube.com/channel/UCeWU9ev7ws3t5aQOqZosIZg
  Som fri tänkande människa kommer man ju till Yodas slutsats. You have to unlearn what you have learnt. Det tar år att bli människa efter svensk statsskola. 🙂
  Vissa klarar av att kringgå reglerna för hemskolning, andra flyttar från Sverige. Hemskolning borde självklart vara tillåtet. Den svenska skolan misslyckas rätt katastrofalt med en hel del elever varje år ändå. Och de som de lyckas upprätthåller bara status quo i samhället, som kunde vara så mycket bättre än vi kan se. Inga Da Vincis som kommer ur statsskolorna int!

  • Jag har en man som har mycket illa att säga om staten och skolan. Själv har jag jobbat i ”systemet” och vet att det finns både gott och mindre bra. Min fråga är inte ”antingen, eller” utan mer varför det skulle vara förbjudet med hemskola när vi vet att skolan faktiskt inte kan möta alla barns behov… Visst är det ett problem att föräldrar måste jobba båda två i de flesta fall, men det skulle finnas väga runt. Tack för din kommentar!

 3. jag tror hemskola är bra för vissa barn,men det kräver en hel dl av föreldrarna som skal genomföra undervisningen. Jag tror också att det kan vara lettare att genomföra om man bor på en plata der fler barn hemskolas så att det finns mötesplatser din dotters konstskola der man kan treffa andra barn enn sina syskon just för den sosiala utvecklingen. Den offentlige skolan passar inte för alla. Vi har valt en kristen privatskola för våra barn,och är veldigt nöjda med det valet. Mindre klasser, och fokus på verderingarsom jag gillar. I Norge är hemskolning förresten tillåtet om man följer läroplanen.

  • Jag håller med dig. Det är inte någon latmansgenväg. Här finns det naturligtvis större spelrum för barnen/ungdomarna då de inte heller är ensamma. Mindre klasser är oftast bättre. Ännu bättre och viktigare är det om lärarna är bra. Kul att du kommenterade!

 4. Faran med hemskolning (som med all uppfostran) är ju att föräldrar med en väldigt märklig och osund inställning får ett enormt inflytande på en individ som står utan valmöjlighet. Fördelen med hemskolning är såklart att en sund förälder kan ge ett barn en unik undervisning och dessutom odla en nära relation. En skola, som är bra, kan, förutom objektiv undervisning, ge barn en social samvaro där man får möjlighet att möta människor med olika bakgrund, olika förutsättningar och andra intressen, synsätt och världsuppfattningar. Risken med hemundervisning är att världen blir väldigt liten och man är dessutom i beroendeställning till sin lärare. Det blir litet utrymme för diskussioner om förhållandet inte är riktigt stabilt.
  Jag förstår att ni tycker att hemundervisning är kanon, men jag törs påstå att alla hemskolade barn kanske inte får riktigt samma sunda och nyanserade undervisning som ni kan erbjuda? De barnen skulle må bra av möjligheten att möta andra lärare och barn.
  Jag vill dock inte gå så långt som att påstå att ett totalt förbud på alla plan är att föredra. Möjligheten borde få finnas, men varje fall borde bedömas lika mycket som en ny skola kvalitetssäkras, och då blir det ju alldeles för dyrt att genomföra.

  • Jag förstår dina synpunkter och tror att många barn får det du beskriver. Men… All forskning pekar på att efter elva års ålder är det till syvende och sist ens egen familj som styr vart man sig i världen vänder. Dessa unga IS-soldater som är födda och uppvuxna i Sverige, har gått i svenska dagis och skolor och fått demokratisk fostran, varför har de blivit fanatiker? Inte är det hemskolning man kan skylla på i alla fall…

   När du säger ”objektiv undervisning” får jag dessvärre hicka. När blev svensk undervisning objektiv? Amerikansk? Det är dessa två skolsystem jag mött på nära håll och undervisningen är allt annat än objektiv, så det argumentet köper jag inte. Naturligtvis är det min plikt att se till att mitt barn får rätt redskap att möta världen som den ser ut. Vi går igenom världen genom politiska system och världsreligionerna. Vi diskuterar förvisso inte fysik utifrån ett genusperspektiv, så där brister kanske min undervisning…

   Jag har klargjort många gånger att jag INTE tycker att hemskola är att föredra för alla. Jag ifrågasätter bara att det är förbjudet i Sverige. Att det finns en statlig bedömning av våra svenska skolor verkar inte ge några garantier för att våra barn får en fantastisk undervisning. Ja, och det finns social träning i våra skolor som leder till självmord, så att klappa sig på axeln och tro att man har garantier för att allt blir bra bara för att man går i skolan är inte rimligt.

   • Haha, nej, undervisningen är ju inte riktigt objektiv, men det jag menade att påstå är att om man får träffa flera olika lärare så får man fler chanser att se saker från fler vinklar. Lärare är ju inte robotar som enbart kan kräkas upp programmerad undervisning. Och riktigt så illa att man undervisar fysik ur genusperspektiv är det inte i skolan. Än. 😉

    Nej, det är komplext med föräldrar, skola, samhälle och jämställda och jämlika individer. Vi når inte dit, inte så länge folk envisas med att ha personlighet och eget DNA. 🙂 Ha en strålande dag och jag hoppas att din lilla mamma mår bättre snart.

    • Nej, usch! Varför måste det finnas personligheter inblandade?! 😀 Hahahaha. Ett stort problem när det gäller det här är ju att vissa föräldrar helt enkelt aldrig skulle ha skaffat barn, men fördjupar man sig där hamnar man snart i samma gäng som rasbiologiska institutet och det känns inte helt okej. Vi får göra vad vi kan med det vi har. Om fler sträckte ut en hand till barn och ungdomar som inte har det så lätt tror jag att de positiva effekterna skulle bli revolutionerande…

     Tack för omtanken! Jag åker till mina föräldrar den 5 februari och stannar ”hemma” i två veckor. Mamma gör små och stora framsteg varje dag och jag är tacksam över att hon fick hjälp innan cancern hann fram till levern eller lungorna!

  • Jag läste bara lite om Waldorf under min lärarutbildning, men är intresserad av deras kunskapssyn och vissa andra delar som verkar funka bra för många elever. Vad var det bästa med Waldorf som du inte hade kunnat få i en vanlig skola tror du? Tack för tipset på artikel!

  • Ja, det TED-talet är en klassiker och jag vet att många lärare håller med honom även om det gör lite ont att erkänna… Det är så lätt att tro att utbildning löser alla problem när det är så att huruvida man tar sig ut ur en dålig situation kanske handlar delvis om utbildning, men också mycket om attityd till resten av livet, familjesituation, bostad osv. Jag förstår att du är orolig över ”snävt tänkande föräldrar”. Det finns glapp i alla system.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *