29 nov

Dottern har blivit amerikan.

Titta vad E kom hem med idag. Hon är så duktig! Alltså, det här var nog den godaste äppelpaj jag har ätit någon gång. Hur god som helst!

Pajdeg

4 cups vetemjöl
1 msk socker
2 tsk salt
1,33 cup shortening (margarin typ)
1 msk vinäger
1 ägg
1/2 cup vatten

Blanda torra ingredienser. Tillsätt resten. Blanda ihop snabbt för hand eller ännu hellre i matberedare. Dela i två delar; en till botten, en till lock. Rulla ut mellan bakplåtspapper (egentligen vaxat papper, men det har jag aldrig hittat hemma i Sverige). För över botten till en pajform. Lägg i fyllningen. Rulla ut locket och lägg över. Skär dekorativa öppningar så pajskalet inte spricker. (En sats räcker till två små pajer.)

Fyllning

1/2 cup osaltat smör
3 msk vetemjöl
1/4 cup vatten
1/2 cup socker
1/2 cup farinsocker
8 äpplen skalade och i skivor

1. Värm ugnen till 220°. Smält smöret i kastrull. Rör i mjölet så en deg formas. Tillsätt vatten, socker, farinsocker och koka upp. Sänk temperaturen och låt sjuda.
2. Ta fram din pajform klädd med deg. Fyll med äppelklyftor och häll över sockerlagen. Lägg över pajlocket.
3. Baka i 15 minuter. Sänk värmen till 175° och fortsätt baka i 35-45 minuter, tills äpplena är mjuka.

Ps: Vi missade det där med ”baka i en kvart och sänk temperaturen”, så hennes paj stod i ugnen i 220° i 35 minuter. Det blev jättebra!

6 thoughts on “Dottern har blivit amerikan.

    • Det tycker jag! Så här två dagar efteråt kan jag konstatera att den var magiskt god nybakad, men inte fy skam uppvärmd i micron heller.

  1. Gott! Och verkligen amerikansk paj! Jag hade tänkte baka 3 sorters biscotti idag, med smak av saffran, polkagrisar och pepparkaka. Och vid ett svagt ögonblick lovad jag pappa att baka lussebullar (utan assistent igen) i morgon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *