04 okt

Glad kanelbullens dag!

Grattis på kanelbullens dag! Jag älskar att baka. Älskar! I år har jag dock inte blivit några bullar på Vintervägen. Det hade det däremot blivit på Pantarholmen, så jag serverade maken en av svärmors bullar då jag satt på passagerarplats i bilen tidigt imorse.

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan jag fick reda på hur dåligt jag mår av vetemjöl. Jag kommer ihåg hur plågad jag kände mig och hur sugen jag blev då jag bakade något de där första åren. En och annan fralla och bulle slank igenom. ”Det är värt det, det är ok att må dåligt då och då så gott som det är.” Med tiden började jag dock omvärdera måendet. Kalaskakor blev mindre lockande. Bakningen gav fortfarande plus på njutningskontot, men utan att locka smaklökarna. Annat fortsatte ge glädje. Den sensoriska upplevelsen av att knåda en deg med perfekt släpp. Ljudet av att röra ihop mjukt smör, vaniljsocker och strösocker. Doften av det nybakade godset. Känslan av att kunna bjuda andra på nybakat. Idag äter jag ingen vetemjölsmat och är nöjd med det beslutet. Därmed lämnar jag alla de 9 miljoner kanelbullar som beräknas gå åt i Sverige idag till er andra. Hoppas att just din bulle är perfekt söt, saftig, stunsig, flufftung och kanelig!

2 thoughts on “Glad kanelbullens dag!

  1. Åhh.. bullar! Det är så himla gott och något jag kan sakna ibland. Och semlor. Men jag har inte ätit gluten på många år så sticker näsan i makens bulle och njuter av doften. Till jul bakar jag lussekatter till honom och han bakar sitt egna bröd. Annars är det bak utan vetemjöl jag sysslar med. Nyfiken på hur glutenet påverkade dig. Jag är inte diagnostiserad, men när jag äter gluten blir jag apatisk! Jätteintressant, men en väldigt tydlig nackdel då jag är en passionerad person. Önskar dig en superskön fredag!

    • För min del är det specifikt vetemjöl som inte funkar. Har blivit av med den migrän som plågade mig i hela mitt vuxna liv fram tills jag plockade bort mjölet. Har inte celiaki, klarar rågmjöl t ex utan problem. Tycker det är spännande att vi människor funkar så olika i allt det som är precis likadant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *