Skördefest!
Jag har redan berättat att vi har haft en del trubbel med odlandet i år, men jag är så tacksam över allt gott som vi ändå har fått att skörda! Maken var i Bredavik och plockade plommon, så igår blev det plommonsaft för första gången. Helt okej, men jag är inte helt såld eftersom den blev så söt. Jag gillar bättre lite mer smak, beska eller syra i saft. Av bärmassan som blev kvar gjorde jag chutney. Den blev däremot precis hur god som helst! Höftade lite med balsamvinäger, stjärnanis, kanel, chili och syltsocker efter ett recept som jag googlade fram som ”fem stjärnor” på nätet. Du hittar det säkert om du vill testa. Tomatkuvösen fortsätter att skänka smarrigheter i mängder. Jag har mixat och frusit in, frusit in hela tomater och ugnsbakat tomater med vitlök, lök och basilika som sedan mixats och också frusits in. Vinnaren i år är helt klart körsbärstomaten Black Cherry till vilka jag tog fröer från en kompis odling förra året. Fröerna går ju att köpa också, t ex här. Den fina lingonsylten fick jag av Ronnebyfaster. Tacksam!
Jag tror verkligen att kroppen mår bättre utan socker. Därför tycker jag att det är lite trist att så mycket av tillvarandetagandet av trädgårdens prakt kräver detta vita ”gift”. Jaja, det är som det är. Jag har syrat en del grönsaker, men tycker att det jag köper är godare. Det bästa är helt enkelt det som kan torkas, förvällas eller frysas som det är. Sedan kommer det svåraste, nämligen att inte vara så snål att allt det goda sparas alldeles för länge och därmed förlorar mycket av den fräscha smaken. Är du duktig på att äta upp det du har i skåp och lådor?
Vi äter upp det vi har i frysen först eftersom den är minst. Ska köpa frysboxar till nästa år då vi förhoppningsvis gjort klart platsen de ska stå då. Och ja, vi äter upp det jag förädlat, utom all sylt av fikonen. De burkarna brukar jag ge bort. Sedan kan en ju behålla det torkade i princip hur länge som helst, såsom chili.
Ja, vi skaffar också frysbox i år! Bra grej. Förutom förra vintern då de höll på en massa med elen här ute på ön och vi hade strömavbrott på strömavbrott, och långa på det. Fick tyvärr slänga en hel del till slut. Tänk den som kunde göra egen fikonsylt! Wow.
Äpple tycker jag fungerar bra att frysa (tärna) och torka (ringar). Båda utan socker 🥰 men sylt är ju så gott 😋
Ja, båda har vi gjort i år! 🥰 Torkade äppelringar är ruskigt gott…