29 sep

Påträngande habegär.

Vill ha. Vill ha och ha och ha och ha. Sitter och läser ett inlägg som egentligen inte är säljande, men jag känner det. Känner hur jag trots att jag redan har alldeles för mycket av både det ena och det andra BEHÖVER ännu mer. Dricker orden, tar in dem, processar bilder, känner, känner, känner. Trycker mig vidare till nästa. Vill ha den också. Och den bredvid. Tar tag i känslan och talar om för mig själv att detta är precis den känsla som avsändaren är ute efter. Mer komplicerad än så är varken jag eller någon annan.

Jag vill hitta tillbaka till längtan, förväntan och lyckan av att ha sparat ihop till något, fira ett uppnått mål, ge mig själv en uppmuntrande gest av tacksamhet. Att hela tiden pumpas med intryck som ska framkalla habegär tar ut sin rätt. Jag känner till metoderna och vet hur den krassa verkligheten ser ut. Den omättliga och omedelbara tillfredsställelsen ger bara korta pauser i begäret, blir det matat kommer det strax tillbaka med samma kraft och med samma intensitet. Forskningen visar att förmågan att styra över dessa känslor är en av de bevisat stora skillnaderna mellan någon som blir kriminell och någon som inte blir det. Det är djävulusiska krafter vi har att göra med och de utnyttjas överallt i samhället.

Stoppknappen finns här, i mig själv. Jag erkänner känslan, men tar också befälet över vad som händer sedan. Jag står över marknadsföringens förföriska lockelse, oavsett om den presenteras i Elsa Billgrens vackra hem, i en Feminaartikel eller John Taylor och Pernilla Månsson-Colts härliga podd Trädgården. Tack för allt jag har och tack för förmågan att känna, hantera och styra mig själv. Tack för chansen att hela tiden fortsätta utvecklas. Två steg fram, ett tillbaka. Så tar vi oss fram här i livet.

Denna text skrev jag igår. Den var med mig hela dagen och fyllde mig faktiskt med något helt annat än de frustrerande tankar som fick igång skrivandet. I tankeprocessen bytte jag ha mot ge, lämnade ett jättelass på Pingstkyrkans Second Hand (från oss själva, äldsta dottern och svärföräldrarna) och köpte med mig ett annat lite mindre där allt utom ett härligt armband med halvädelstenar för 19 kronor var till någon annan.

2 thoughts on “Påträngande habegär.

  1. Vi har två uppsättningar julsaker. Nåt år kunde vi inte hitta grejerna och Jag lät mig bara förföras av Löp och köp! Och så gjorde vi det. Sen hittade vi inte de grejerna som vi hade använt i några år men den första omgångenz där min favlritkrubba var med.

    När Mikael var dålig gick jag till förrådet och skulle hämta vintertäcke. Där hade vi inte heller hittat rätt variant så mitt sommsrtäcke hade kostat typ 18:- på Ikea och var om möjligt tunnare än själva påslakanet. Och gjorde inte tillräcklig nytta den 1 oktober, som alltid är så jag byter, första oktober och första april. Men jag såg vintertäckena för de låg ovanpå allt annat. Men jag tänkte att Mikael nog inte kommer att hinna bli nog frisk för att stå och gräva i kartonger och sånt. Så sen typ en vecka så suurfsr jag omkring och lägger alla julsaker i varukorgen och tar nästa butik. Ibland är det faktiskt bara som fönstershopping som behövs! Men jag tror nog vi får köpa några få grejer tilll den här julen. Jag ska sätta en gräns också.

    • Fönstershopping är inte riktigt min grej, men ett av dotterns stora intressen. Hon blir inspirerad och peppad av fönstershoppingen, jag blir tom och lite grinig. 😅

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *