Food pharmacy – ”raw” kanelbullar.
Sugen på att äta kanelbullar, men kan inte äta vetemjöl? Detta är en fullgod ”kanelbullsfyllningsersättning”, om än lite nyttigare och lite dyrare att göra.
Ingredienser
1 dl havregryn
2 dl cashewnötter
1 dl riven kokos
en nypa salt
75 gram dadlar
3–4 tsk vatten
Fyllningen
1 dl mandlar (gärna blötlagda över natten) eller 65 g mandelmjöl (mycket smidigare)
2 tsk kanel eller mer
75 gram dadlar
1 msk vatten
Kokosflingor till dekoration
Rosta havregryn och cashewnötter på låg temperatur (under 100 grader) i ugnen i ca 10 minuter eller tills du tycker att det ser bra ut. Mixa till mjöl tillsammans med riven kokos och en nypa salt. (Dottern tipsade också om att tillsätta kardemumma i den här degen. Genialiskt! Det ska jag göra nästa gång.) Lägg i dadlar och vatten och mixa tills du får en lätt kladdig deg. Ställ åt sidan.
Kör mandlar (gärna blötlagda över natten) med kanel till ett grovt mjöl i mixern. Tillsätt dadlar och vatten och mixa till en krämig fyllning. (Använder du mandelmjöl är det bara att mixa alla fyllningens ingredienser på en gång.)
Platta ut bulldegen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den till en cirka 0,5 cm tjock rektangel. Bred ut fyllningen jämnt över degen. Rulla ihop och ta hjälp av papperet precis som då du gör rulltårta. Lägg in rullen i kylen så den stelnar lite och skär sedan i lagom stora bitar. Toppa med lite kokosflingor! Jag ställde mina i muffinsformar som inköptes 2012, men sällan kommer till användning.
Mums! Inte ett dåligt substitut till riktiga kanelbullar.
Nej, eller hur? Nu får du jämföra om de är bättre än riktiga eller ej…
Oh, tack för tipset!
Varsågod! Jag hoppas du testar och gillar!