16 aug

Det skiftar åt hösten till.

Hej måndag! Jag har fönstret öppet i arbetsrummet eftersom jag alltid blir så varm då jag har klientsamtal (intressant faktum, jag sitter ju mest och lyssnar mycket intensivt), men jag känner höst i luften. Efter helgens mer eller mindre subtila tecken på just detta är det bara att inse att sommaren närmar sig sitt slut.

Andréns Bageri här på Sturkö har numera åter bara öppet på lördagar kl 7-12.
Alla gårdsbutiker vi cyklade förbi på Fårö i fredags var stängda.
Det blir för kallt att ha ytterdörrarna uppställda hela dagen.
Naturen har antagit en ny färgton.
Semesteruppdateringarna på Facebook har klingat av.
Idag börjar många i skolan efter ett långt sommarlov.
Bevattning har bytts mot skörd.

Det finns säkert fler tecken som jag kanske glömt eller inte lagt märke, men där är vi nu. Jag själv känner min för augusti vanliga uppstartslust. Nya pennor, ordning och reda bland mappar och block, sortera och organisera, plocka fram lådan med go’a stickgarner och så en lång radda recept på både det ena och det andra som passar i skördetider.

Sara Bäckmos snålröra är otroligt god och i och med den ofrivilliga frysrensningen finns det nu mycket plats för sådan. Vi har ju fått mer tomater än tidigare, chiliplantorna har sprutat ur sig frukter, resultatet av squashodlingen blev betydligt bättre än det förra året och även om lökarna inte blivit lika stora som förra året finns det en hel del i lådorna. Själv blev jag sugen på att testa den som den är (efter att ha mixats) på pizza. Färgen är lite blaj, men smakerna är gudomliga! Varje dag äter vi nu något som har sitt ursprung i vårt eget trädgårdsland och det känns så fint att kunna göra det. Dessutom är allt så gott! Potatisen, morötterna, löken, squashen, sockerärterna… Koncentrerade smaker, vackra färger. Jag har inte tröttnat på årets trädgårdsjobb än, något som annars är vanligt vid den här tiden på året. Bara det känns alldeles fantastiskt! Har du några särskilda planer för hösten?

4 thoughts on “Det skiftar åt hösten till.

 1. Jag känner också hur det händer, hur det skiftar! Idag efter lunch åkte jag in till min arbetsplats (jag är lärare och studie- och yrkesvägledare) och började genast augustipiffa med pennorna och mapparna och alla roliga förberedelser av block och kalenderuppdateringar. Jag kör analogt, hehe…

  Men åh, Monnah, vad glad jag blir av din kommentar hos mig! Tack så mycket för att du kikat omkring. Ursprungligen var det tänkt att vara en renodlad matblogg, men nu börjar den bli lite mer blandad. Däremot är det mitt största intresse, så det lär ju sippra in.

  Vad kul att du känner dig lika pepp som du brukar, i och med både jobb på jobb, och jobb i trädgårdslandet. Jag och min man bor i en pluttepluttelägenhet, men jag har inte heller gröna fingrar och mördar allt av misstag… så det kanske är lika bra! Mina odlingsfärdigheter måste slipas lite…

  • Jag jobbade som lärare ända tills för drygt tio år sedan och har sedan dess varit inne på SFI och LärVux en sväng. Nu känns det främmande att någonsin vara tillbaka i skolvärlden. Jag älskade att jobba som lärare och definierar mig först och främst yrkesmässigt som just det. Detta, tillsammans med det faktum att jag tillhör det gäng som faktiskt tyckte att det var jätteroligt att gå i skolan, gör att jag alltid har två nystarter varje år. Dels vid nyår som alla andra, men också i augusti då det är dags för skolstart.

 2. Jag sitter här i Norrland och avundas er som bor söderut. Mjuka varma mörka augustinätter är den mest magiska årstiden för mig och häruppe saknar vi dem helt!
  Några tomater kan vi få här (mest i växthus) men skörden är ändå knapp… njuter av dina bilder.

  • Ja, ljuset är magiskt! Ni får kanske norrsken som kompensation? Fint att vi kan visa varandra det bästa från våra olika landsändar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *