08 feb

Här är det mörkt och kallt…

… men nere i vardagsrummet har vi det varmt och skönt tack vare kaminen. Jag vill ju inte vara sån, men jag tar annars tacksamt emot uppmaningar som denna: Låt bli att dammsuga för att hålla nere elförbrukningen! Skämt åsido… Oljekraftverk dras igång, kolkraft importeras, men vad ska vi göra då kärnkraften avvecklats? Jag har inte satt mig in i energifrågor sedan jag undervisade på högstadiet för tio år sedan, men nu känner jag att det är dags igen. Den här frågan börjar ju röra upp en del tankar. Hur ska egentligen alla kommande elbilar och laddhybrider försörjas med el? Ska tillgången till uppvärmda hem bli en ny klassfråga? Och hur ser det ut med forskningen om kärnkraft där denna har fortsatt utvecklas?

Jag vet att min man anses vara typ koko många gånger då han varnar för konsekvenserna av olika beslut. Han säger själv att hans förmåga att förutse framtida skeenden är både en välsignelse och en förbannelse. (Mest illa går då då han försöker sig på ”Svenssontänkande”, alltså att helt enkelt göra det som känns bra i stunden…) Faktum kvarstår. Det är lite skrämmande att se hur beslutsfattare också i höga positioner är så dåliga på helhetligt tänkande. I helgen hittade jag en artikel av Eli Göndör som jag tycker belyser denna problematik så bra! Artikeln Diagnos: ideologisk narcissism är väl värd en stunds läsande och begrundande. Det var ju precis den här diskussionen jag hade med min unga, politiskt aktive släkting häromdagen. Vi omges av en massa teorier som låter bra på papper, men som inte går att omsätta i verkligheten. I verkligheten följer nämligen inte alla spelreglerna. Alla passar inte heller att fylla platser i rollbesättningen, och vad gör vi med dem? Nej, det orkar jag inte tänka på. Jag går ner och fixar en kopp te istället! Kanske måste jag dra igång vedspisen först? Jag vet nämligen inte om vattenkokaren är på listan över godkända elektriska prylar att använda kvällstid.

2 thoughts on “Här är det mörkt och kallt…

  1. Jag anammar strutstekniken just för tillfället när det gäller stora och svåra frågor (jag tänker inte på dem just nu), men hittade iaf en funktion på tvättmaskinen så den fick fördröjd start och startade mitt i natten så det var bara att plocka ut ren tvätt i morse när jag vaknade 🙂 Och micromoppen är ren och redo att axla dammsugarens uppgift i veckan i samarbete med sopborsten 🙂 Med eluppvärmt hus gäller det att försöka hålla förbrukningen nere så gott det går, MEN duschen på morgonen gör jag inte avkall på! Fast jag är kanske lite snabbare än vanligt… Och tack och lov att vi har en kamin <3

    • Strutsen, en mycket viktig och effektiv metod att dra fram då det så krävs. Jag älskar värmen från eld i spis och kakelugn och är tacksam för att vi har den möjligheten att både hålla värmen uppe och att njuta av känslan som ändå är annorlunda än den från ett elelement…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *