02 sep

Hösten tränger sig på.

På mjölkpallen bortanför kyrkan står den här fina och frodiga planteringen i en zinkbalja till glädje för alla som går förbi. En annan granne har hängt ut en låda med päron och en ”Varsågod!”- uppmaning. På Facebook undrar någon om vi köpt hem höstblommor än och någon annan har packat undan sommarkläderna. Vi sover med öppet fönster och får perfekt temperatur och vaknar till regnets smatter mot fönstret på andra sidan huset, i köket. Det är fortfarande grönt ute, men både björkarna och oxeln på uppfarten har fått gula blad som fallit till marken. Igår kväll satte jag på mig arbetskappan i ylle när vi skulle gå en kvällspromenad. Vi befinner oss i ingenmanslandet mellan sommar och höst. Flipflops på dagen, yllekofta och tända stearinljus på kvällen.

Förlitar man sig på Bondepraktikan behöver man inte undra över vilken årstid det är. September och oktober – där har vi hösten! November till februari utgör vintern. I mars blir det vår och sommaren kommer tillbaka i juni. Tror du mig inte? Andreas Johannes Arosiandrinus lämnade 1662 sin kunskap till eftervärlden.

andreas johannis arosiandrinus red.

En lijten Book, Som kallas Bonde-Practica, Eller Wädher-Book, Innehållande någhra sköna Reglor, huruledes man skal känna och lära heela Åhrens Lopp, alltijdh warandes åhr ifrå åhr

Stockholm, Tryckt och uplagdt aff Ignatio Meurer, åhr 1662 

För dig som har lika svårt att läsa den gotiska texten med märklig stavning som jag kommer här en mer lättläst version från ett annat århundrade.

Jag gillar hösten. Äntligen kan jag andas lättare! Jag känner dock med alla stackare som liksom bara vaknar till liv under juni, juli och augusti. Just september kan lätt innebära början på den stora dimman. Håll ut, kära du! Det finns många guldkorn att se fram emot innan det är dags att klä midsommarstången igen.

2 thoughts on “Hösten tränger sig på.

  1. Jag har ett kluvet förhållande till hösten. Å ena sidan tycker jag det är härligt med krispiga morgnar och härliga höstpromenader i färgglada löv. Å andra sidan saknar jag ljuset och de långa kvällarna, möjligheten att sitta ute och äta frukost, insjöbad mm..
    Jag har tagit ner kassen med höstkläder, men somliga sommarkläder får hänga med ett tag till (och kassen är inte ens öppnad än…) men jag har börjat med D-vitaminer inför vinterns prövningar. Jag avskyr att frysa och fasar för att vintern ska bli riktigt kall och eländig, men ser fram emot utebelysningar och sprakande brasa i kaminen!
    Önskar dig en lång och härlig höst!

    • Ja, visst är det så att hösten bjuder på en del inte lika trevliga baksidor… Kamin och vedspis är båda bra för att betvinga kylan! ? Hoppas vi alla får en härlig, sprakande vacker höst. ? Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *