12 maj

Hur många pelargoner behöver man?

Ja, den frågan ställde han häromdagen, maken. Jag satt där med höjda ögonbryn och undrade förvånat över varifrån denna märkliga fråga kom. Tyckte han att antalet pelargoner börjat gått överstyr? Jag har 21 pelargonkrukor och inte är det väl något konstigt med det? Hyser jag allt för starka känslor till mina modersplantor? Jag ger ju gärna bort pelargonbebisar?! Senast häromdagen hittade en av förra årets sticklingar som härstammar från en av mammas mårbackapellisar ett nytt hem.

Makens fråga gav mig chans att inventera och inspektera hur det står till. Då jag talar om moderplantor är det personen jag fått blomman av som får ge namn. Jag har mammas Mårbacka, mammas äppelblom, mammas vita, Bagittas Mårbacka, Bagittas vita, Karumos vita, Lindas Ålsta Frida (zonalpelargon), Lindas Swanland (zonalpelargon rosenknopp), Lindas Bob Hall (stjärnpelargon), Evas hängpelargon och Mimmis Mårbacka. Du ser. Efter förra årets tuffa vinter var det med nöd och näppe jag fick pelargonerna att komma igen och de fick inte heller någon ultimat sommar. De flesta ser redan bättre ut i år än de gjorde efter en hel sommar av gullande! Ja, några av dem har inte börjat blomma än förstås, men flera är redan igång. Jag klagade lite på Bob Hall här i veckan, men som du ser på bilden har han tagit sig och är nu jättesöt. Hans pappa, själva moderplantan, är dock lite klenare och spretar lite på det fula sättet.

Jag tog inte så många skott i år, utan har låtit de flesta pelargonerna bli lite vildvuxna. Den jättestora Mårbackan som min syster tog hit (består av tre samplanterade) blev däremot toppad och fick många bebisar. Jag tog hand om tre av dem, varav två överlevde, resten tog syrran hem. Jag provade att rota en av varje i såjord, pelargonjord och vanlig blomjord. De två sista var det som klarade sig och den sista har tagit sig allra bäst. Jag kan konstatera att det är onödigt att krångla till det. Det har varit toppen att ha ett litet ”växthus” i gästskrubben. Det har definitivt gett dessa skönheter den omsorg de verkligen behövde. Ett gäng har nu fått flytta ut i verandan för att vänja sig vid lite större temperaturväxlingar och några står kvar här i arbetsrummets fönster där de ibland får lite frisk luft vid öppet fönster. De gör mig glad! Så är 21 stycken för många? Nej då. Eller vad tycker du?

9 thoughts on “Hur många pelargoner behöver man?

 1. Jag tycker att man behöver många fler än 21. Tänk att kunna fylla alla fönster med pelargoner. Drömmen.

  • Synd bara att jag inte har några fönsterbrädor som passar till krukor… ? Men jag håller med dig! Verandan blir finfin med blomsterfägring. ❤️

 2. Jag har ingen pelargon just nu ?
  Men i mitt ”gamla liv” som jag lämnade för 5 år sen.
  Då hade jag massor som jag övervintrade men inte alla.
  Blev några årsinkomst varje år.
  Mina största var i 40 cm krukornochbriktiga modersplantornoch de lever fortfarande tror jag.
  Ser ut så på exmakens nya kvinnas Instagram bilder.

  Jag hade fantastiska röda rosor den enda i området som fick rosorna att må så bra så jag hade bara röda och vita pelargoner för att matcha rosorna.

  Nu står jag inför min första sommar i min egen täppa…
  Pelargoner eller inte?
  Just nu penséer som klarade gårdagskvällen och nattens snöoväder.

  Jag kan inte döda blommor och vet inte om jag har utrymme för pelargon övervintring så tvekar fram och åter.

  Men isf ska jag ha blandade färger ?????

  Satsar på odla luktärtor just nu och ska skaffa insektsbo ???

  • Åh, fint ändå att dina pelargoner blir omhändertagna… Luktärter är ju fantastiska! Jag måste tipsa om Cecilia Wingård:

   https://ceciliawingard.se

   Fantastiska tips för och bilder på luktärter! Lycka till med att få en prunkande trädgård med härliga färger. ❤️ Och jag hänger förresten lätt med på vad du skriver!!! ❤️

 3. Herregud om jag kunde lära mig läsa igenom innan jag publicerar ???
  Hoppas du hänger med ändå i vad jag skrivet ????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.