06 feb

Balans i livet.

Balansterapi och Händels Messias. Just nu är det dessa två fenomen som slåss mest om uppmärksamheten i mitt huvud. På lördag åker vi i Fredrikskyrkans Motettkör för att öva tillsammans med motettkören i Karlshamn inför framförandet av Messias i Fredrikskyrkan den 8 mars. Vi har den stora ynnesten att få framföra verket tillsammans med fantastiskt duktiga Göteborgs Baroque och jag ser verkligen fram emot att få vara del av detta! Här kan du köpa biljetter. Dagen innan är vi i Karlshamn och sjunger. Information om detta finns här. Dagens stämövning skedde under lunchpromenaden. Sol igen!

Ikväll ska jag öva balansterapi med mina studiekamrater i samtalsterapeutkursen. (Detta handlar om att hitta nya perspektiv då man känner att man kört fast.) Igår delade min syster med sig av tips och insikter från de två planeringsdagar som hon hade haft på jobbet. Det handlade mycket om hur man själv kan arbeta strategiskt för att balansera sitt liv. Så viktigt det är att fundera kring hur denna balans ska kunna nås! Vi kan inte lägga ansvaret på någon annan om det är något som felar, utan som vi säger till våra ungdomar här hemma då något känns hopplöst: ”Lös problemet!” I denna uppmaning kan man lägga in ”själv” eller ”ta hjälp av andra”, men ”det är någon annans ansvar att jag mår bra” funkar inte. Det är möjligt att någon annans handlingar eller sätt att vara är roten till problemet, men då får vi utgå ifrån det då vi fortsätter framåt.

Är du missnöjd med jobbet? Byt jobb. Går det inte? Diskutera med chefen om hur det skulle kunna bli bättre. Funkar inte heller det? Förändra själv, praktiskt eller mentalt. Jag har en skylt som uttrycker ”attityd är allt”. Det stämmer såklart inte, det mesta kräver annat än enkla lösningar och plattityder. Rent vetenskapligt kan vi konstatera att det inte finns någon universallösning till alla problem. Vi behöver anpassa oss till verkligheten. För obotliga optimister är optimistkonsulter och positivt tänkande fantastiskt bra, för defensiva pessimister funkar det mycket bättre att föreställa sig allt som kan gå fel för att nå framgång. Det är viktigt att vi jobbar med istället för mot oss själva. Långsamt håller jag på att lära mig hur jag ska kunna hjälpa andra människor att hitta sin väg. Det är verkligen givande! Och svårt.

6 thoughts on “Balans i livet.

  1. Händels Messias! Vad underbart! En gång var jag i SLC i december med en kompis. Hennes kusin sjöng i Tabernakelkören. Tillsammans gick vi på en Messiah singalong. Vi satt med varsitt nothäfte och sjöng med så gott vi kunde, när det inte var solon. Jag har aldrig sjungit den på riktigt, även om man är ganska bekant med musiken i allmänhet. Men hjälp alltså. Jag läser noter rätt bra och brukar sjunga det mesta a vista. Men hjälp var det går undan på Messias! Min kompis är också alt och vi hade nytta av varandra. Jag satt som en förstakladdare som lär sig läsa och följde med pekfingret not för not. Men jag kom såklart av mig många gånger. Och kusinen då? Hon är också alt men sjöng sopranen för variations skull. Bara hennes röstomfång imponerade, på både oss och de som satt runt oss. Men grejen var dessutom att hon inte ens tittade i noterna utan satt och stickade!!! Ett av mina favoritminnen nånsin! Craig Jessop ledde, också roligt. Ha så kul, både med Messias, skolan och balansen!

    • Vilket härligt minne! Låter perfekt. Vi har varit på ett gäng singalongs och jag blir lika imponerad varje gång. Det finns alltid röster som utmärker sig och hej, vilka rysningar! Jag älskar verkligen vissa av körsatserna, men några av dem är onekligen kluriga…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *