22 jun

Midsommarfunderingar.

Yngsta dottern sommarjobbar i princip hela sommarlovet på heltid. Hon får på grund av detta göra vissa uppoffringar och missar några roliga och säkert givande grejer, men maken och jag uppmuntrade henne ändå att i detta läge sätta jobbet först. Varför? Hon har jobbat hårt hela sitt första år i gymnasiet. Är hon inte värd lite vila?

Diskussionen runt tonåringars väl och ve är intressant. I princip alla ungdomar mår dåligt av hormoner som leker paintball i kroppen och av väldigt märkliga signaler från vuxenvärlden. Jag är inte så naiv att jag inbillar mig att allt var bättre förr, men vissa saker var det helt säkert. Jag tror att vi människor mår bra av att ha ett sammanhang, att känna oss behövda, att kunna stå på egna ben och att själva upptäcka att vi har utvecklingspotential. Allt detta tror jag att dotterns sommarjobb kan ge henne. Hennes älskade morfars citat ”livet ÄR orättvist” kanske kan ge henne samma styrka som det gett mig i alla år. Att veta att livet är orättvist har både tröstat mig då jag känt mig i underläge och gett mig kraft då jag kunnat hjälpa någon olycksalig själ med en utsträckt hand.

Livet ÄR orättvist. S har ett sommarjobb, något som inte är alla förunnat, men hon får pga detta offra potentiellt ledig tid. Själv ändrade jag igår min yrkesbenämning till ”bonde” på LinkedIn. Det är kanske att förhäva mig då en riktig bonde skulle skratta åt mina tafatta bonderier, men jag gnäller åtminstone inte om hur orättvist det är att jag inte har någon erfarenhet och slår från underläge. Istället löser jag problemet. Peace och Glad Midsommar!

4 thoughts on “Midsommarfunderingar.

  1. ”Bonde” I Love It! Härligt att ha en önskan om vad man vill vara här och nu. Ska bli fint att få se dina skapelser.

  2. W och jag hade en liknande diskussion. Hon tycker kanske inte att det är jättekul att jobba där hon gör, men jag försökte motivera med ”Vad hade varit alternativet?” Svaret blev (inte oväntat) ”SOVA!” Men när vi fortsatte prata och jag sa att det finns ungdomar som inte har sommarjobb, som inte får behålla sitt studiebidrag själva och som lämnas vind för våg utan pengar hela sommaren så ändrade hon sig. Och sedan pratade vi om dem som har föräldrar som ger dem massa pengar och allt de vill ha utan att de behöver lyfta ett finger. ”Usch ja, såna där dryga!” sa hon då. Tror mitt budskap gick hem. Hon är en fantastisk ung kvinna med sunda värderingar. Ibland behöver man bara tänka på vilka alternativ som finns och vad man tycker om dem. Sedan jobbar hon bara 3 veckor så jag vet inte om jag tycker hon har så mycket att vara missnöjd med egentligen 🙂

    • Hahaha, ja, Sara grymtar lite då och då. Hon hade gärna åkt på ett ungdomsläger i juli, men det är som det är. Jag förstår arbetsgivarna som ändå får offra några veckor på att lära upp sina sommarslavar. Då känns det inte hållbart att ge ungdomarna ledigt en vecka under den mest intensiva perioden.

      Det går inte att kräva att våra små (hahaha) ska ha full förståelse för hur vuxenlivet ska råddas, men jag gillar tanken på att kunna hjälpa till att göra resan från barn till vuxen lite mindre traumatisk. Det är sannerligen inte lätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *