16 feb

Tipstorsdag vecka 7.

Välkommen till min lilla tipshörna. Min svärmor har alltid en kasse ”makulatur” till mig då vi träffas. Dessa kassar kan innehålla allt från ICA-kuriren till nya romaner och uppskattas alltid mycket. Allra roligast tycker jag att böckerna och Feminatidningarna är. Femina är ett månadsmagasin för kvinnor och jag gissar att jag själv är i alldeles rätt målgrupp eftersom nästan alla artiklar faller mig i smaken. (Samma sak kan jag till exempel inte säga om Amelia…) Mode är inte mitt största intresse och kläderna i Femina är alldeles för dyra för att jag skulle kunna införliva dem i min garderob, men bilderna är åtminstone inspirerande. Dagens tips handlar nu inte om läsvärda tidningar, utan om dofter.

”Det ligger nå’t i luften” är en hälsoartikel jag läst flera gånger (sidorna 150-152, Femina december 2011). Dofter har alltid varit viktiga för mig och jag vet att man mår bra av sådant som luktar gott. Jag har ett välutvecklat luktsinne, på gott och ont. Jag mår bra då något doftar gott och jag mår dåligt då det luktar äckligt. Ostädat och matosigt = hemotrevligt i min värld. Tunga tantparfymer och äckliga doftljus är minst lika otrevligt. Däremot älskar jag doften av nytvättade lakan, bebisandedräkt och bebishuvud, mjuka rakvatten, nybakat, pannrum, luktärter, violer, tulpaner, mimosa, köttfärssås med mycket vitlök, rosmarin, havsbris, vissa böcker, varm asfalt efter regn, smält smör, nagellack, bensin (ni behöver inte vara rädda, jag är ingen sniffare), tjära, jordgubbar, pepparmint… Jag skulle kunna göra den här listan jättelång!

Min favoritdoft kommer från Dsquared2 och heter SheWood. Den luktar så här:

Topp – citron, jasminblad, olja från pomeransblomma
Hjärta – blommor och blad från viol, heliotrop och mysk
Bas – bl a ceder och vetiver
Man brukar säga att det är hjärtnoterna som man kanske mest förknippar med en doft. Som ni ser i Feminas lilla doftskola här nere känner jag mig tydligen smart av viol. Inte konstigt att jag gillar den doften… När du ska köpa en doft och vill vara säker på att du verkligen gillar den är det viktigt att tänka på några saker. Se till att ha ren hud, åtminstone på handleder och hals. Gå till bra parfymprovarställe (själv älskar jag Åhléns City i Stockholm). Spruta den doft du är sugen på att investera i på handled och hals och låt alkoholen avdunsta och doften sätta sig. Vänta i ca en halvtimme. Först då har toppnoterna flaxat iväg och du har några timmar med hjärtnoterna som sällskap. Tycker du själv att doften är toppen är det bara att köra. Köp! Ja, eller vänta tills ett bra tillfälle öppnar sig. Är du inte riktigt säker på vad du tycker är det nu du kallar in någon närstående. Tycker de att du luktar illa låter du bli att köpa doften, gillar de det de känner så köper du den (eller så låter du dem köpa parfymen till dig). Så lätt är det!

För övrigt kan jag tala om att det här brevet och dess innehåll fick mig att börja gråta häromdagen. Jag har lovat mig själv att spara lapparna på något smart ställe så jag kan plocka fram dem då livet känns lite extra tungt.

Nu ska jag snart åka till makens mormor och muntra upp henne lite. Ha en fin dag och se till att hitta lite väldoft!

2 thoughts on “Tipstorsdag vecka 7.

  1. Min dotter påpekade häromdagen att nästan allt jag äger doftar vanilj. Tvål, parfym, ljus.. Undrar om det betyder att jag ÄR lugn, eller behöver BLI lugn…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.