02 mar

Ett hem till skänks och allt det där.

Du som känner mig väl vet att jag vurmar för käcka rim av olika slag. En av mina favorittavlor från barndomshemmet stoltserade med följande vers:

Ett hem till skänks man aldrig får,
Ej ens på livets högsta höjder.
Det bygges sakta år från år
Och älskas fram i sorg och fröjder.

I dagens samhälle läggs väldigt mycket fokus, tid och pengar på att fylla hem med ”rätt” och ”personliga” inredningsattiraljer. Det ska se ut på ett speciellt sätt och en viss typ av ängslighet är alltid inblandad i uttrycket av vad som är inne respektive ute. Om en pryl finns att finna på ICA kan man räkna med att den inte är inne eller att den är på väg in i utefasen. Fult och fint i inredningsvärlden är begrepp som förändras så fort rätt, eller fel, personer uttalat sig om något. Blir en viss pryl nämnd i rätt blogg kan personen som tjänar pengar på den prylen skatta sig lycklig och tvärtom.

Det finns olika skolor som predikar olika evangelium. Vissa pratar om hållbarhet och hur det är vår plikt att inte märkas här på jorden (självhushållning, loppis, inga eller få barn, inga resor…). Andra ser det som sin mänskliga plikt att upprätthålla ekonomin genom att jobba heltid, köpa nytt, stötta nya designers, åka på retreats och allt vad det är.

De flesta av oss lever något slags mittemellanliv. Vi bor i lägenheter och radhus som bara är temporära boenden. Vi har viljan att bara äta veganskt, ekologiskt och närodlat, men värmer Mamma Scans köttbullar i hast med ena benet redan utanför dörren på väg till ungens fotbollsträning. Vi handlar loppisfynd som blir hängande oanvända i garderoben och kan inte motstå att köpa jackan som hängde i skyltfönstret just då vi råkade gå förbi. Vi  blänger på fembarnmamman Olga Rönn-vadhonnuheters magrutor på Instagram medan vi tuggar i oss ett par rutor Marabou Schweizernöt. Vi är ganska lagom och lever ganska vanliga liv. Våra hem är de enda av vännernas hus som inte är uppdaterade med marmorskivor i köket och den där fiskskålsvasen med bubblor på som man ska ställa fina kvistar och dyra buketter i. Vi gråter en skvätt i hjärtat över att inte ha det som ”alla andra” har. Sedan kommer en stund då vi inser att det är precis som i den där dikten som jag skrev ut häruppe.

Ett hem byggs inte av rätt prylar. Det är vi som bor i hemmet som gör det till vad det är. Är det för mycket sorg så se till att lägga till lite fröjder av olika slag. Bjud hem vänner. Låt dem ta med mat om du inte har tid eller pengar att fixa. Sträck ut en hand om hjälp någon som har behov som du kan göra något åt. Fyll ditt hem med uppbyggande musik och filmer som får dig att skratta och gråta, som får dig att känna med andra. Sätt in en äppelkvist i ett vanligt dricksglas från IKEA. Alla sätt är bra utom de dåliga, men jag kan lova att du aldrig kommer att bli nöjd om du tror att ”rätt” golv i köket ska göra dig lycklig. Peace.

2_1

Nu slipper vi ha bara en naken glödlampa i fönstret. Jag gillar verkligen vår nya kökslampa. Den är ett trevligt tillskott till köket, men min lycka är inte beroende av den.

4 thoughts on “Ett hem till skänks och allt det där.

  1. Är det något jag lärt mig genom årens alla flyttar (vissa planerade, några ”not so much!”) så är det att det är praktiskt att ha vissa saker, men att man klarar sig utan väldigt mycket. Somliga saker kan däremot vara helt livsnödvändiga, men inte pga att de är senaste inne grejen, eller ens att de har en praktisk användning, men för att de innehåller en massa minnen. Jag har några sådana saker som jag aldrig i livet skulle göra mig av med, men om jag skulle behöva flytta hals över huvud igen så skulle packningen inte bli så omfattande. Dessa grejor har också blivit färre med åren och de flesta är starkt förknippade med mina barn 🙂
    Ps. Jag tänker extra på er alla idag och hoppas att ni får en fin stund. Kram!

  2. Allra finaste Monnah,
    Jag har inte läst på ett tag (tog en liten paus från mycket) och insåg att din pappa gått bort nu – jag är så hemskt ledsen. Det känns som om du hanterar allt det här med sådan grace och är glad att du var med så mycket under den sista tiden. Många, många tankar och kramar. Och så känner jag på mig att det är väldigt hemtrevligt hemma hos er. Kan föreställa mig att man blir glad av att komma hem till er på fika eller middag :). Resten… allt det som är inne eller inte, det spelar liksom ingen roll.

    Kram,

    • Jo, nu har Far vandrat vidare. Det känns tomt och ofattbart att han inte finns hos oss längre, Så skönt att allt gick bra idag! ”I ljust minne bevarad…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *