19 apr

Usch!

Efter min rensning av först nyheter och sedan Facebook har mitt sinne långsamt lättats. Jag har fortfarande tusen grejer att tänka på, men jag tänker mycket mer sällan på sådant som direkt upprör mig fast jag inte riktigt kan göra något åt det. Eftersom jag fortfarande lyssnar på radionyheter då och då så är jag trots det delvis uppdaterad på politiska händelser, jordbävningar och annat tragiskt.

Idag hörde jag talas om något som tydligen diskuteras vilt åtminstone här i USA just nu. Ungdomar använder realtidsvideor som fotografier genom tjänster som exempelvis Periscope. Medan man sänder sin video kan man få ”likes” och kommentarer och detta är tydligen väldigt populärt. För ett tag sedan filmade en 18-årig tjej sin 17-åriga kompis medan hon blev våldtagen av en 29-årig man. Alla tre var påverkade, men man kan tydligen höra hur 18-åringen fnissar i bakgrunden. Hon påstår att hon blev så uppe i hur många ”likes” hon fick att hon inte kom sig för att ringa 911 även om man hör kompisen säga ”nej, sluta, jag vill inte…”. När jag hörde det här kände jag mig helt uppgiven. Här kan du läsa om fallet. Hjälp! När man inte ens kan lita på att ens vänner täcker upp när man själv råkar illa ut eller gör dåliga val (tänk gruppvåldtäkter osv) är det illa ställt. Vad är det som får oss att göra riktigt dåliga val i situationer där vi borde ha vetat bättre?

4 thoughts on “Usch!

 1. Det är helt sjukt med dessa videos som de lägger upp. Att de ens filmar? Man får vara ständigt rädd för att bi filmad idag och upplagd på något obskyrt ställe. Folk har blivit galna. GALNA!

  Vad har du gjort med facebook? Rensat det från allt konstigt eller lagt ner det helt och hållet?

  Kram!

  • Jag tänker på alla mina vänner och kollegor som jobbar som lärare och som ständigt ”hotas” av elever som är beredda på att fånga varenda liten grej som händer i klassrummet. Visst håller jag med om att ”folk” har blivit galna. Det gäller sannerligen inte bara ungdomarna! Gillar inte alls hur samhällskarusellen snurrar just nu, men allt som är hemskt brukar snurra tillbaka så småningom. Jag hoppas att det gäller detta också!

   Facebook har jag inte lagt ner eftersom vi har vår familjechatt där och båda mina föräldrar är ganska sjuka samt alla syskon (vi är ju några stycken…) är utspridda. Däremot har jag rensat bort jättemycket från min flöde och jag lägger inte längre upp nya saker. Jag tror jag också fixade så ingen får aviseringar om jag nu lägger upp något utan att man måste välja att gå in på min profil. Kommer inte riktigt ihåg allt jag trixade med. 😀 Det känns i alla fall bra!

 2. Jag tycker med att det är ”alla” som blivit galna. Absolut inte bara ungdomar. Det är ett hårt klimat och jag gillar det inte alls…

  Jag har ju FB kvar, mycket på grund av min hobby. Resten skulle jag väl eg kunnat ta bort. Vet inte hur jag skall göra. Instagram, facebook, blogg osv. Det är galet mycket med sociala medier nu. Facebook äter tid. Tuggar i sig nåt helt galet.

  • Jag tror att vi alla kommer att hitta en bra balans vad det lider. Jag frustreras också av tidsslukeriaspekten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *