14 okt

Höstvibbarna sprider sig.

13_12

Idag var det 10° då dottern körde iväg till skolan och när hon kom hem var det 27°. Ökenklimatet bjuder på stora kontraster. Morgonpromenaderna bjuder på perfekt temperatur, men runt lunchdags går jag inte ens ut om jag inte behöver. Det är konstigt det där hur man upplever olika temperaturer och hur jag kan tycka att 27 grader är kvalmigt medan någon annan tycker att det är precis där livet känns på topp…

13_10

Nåja. De gula löven har spridit sig ner hit i dalen också och färgskalan börjar matcha Halloweendekorationerna som dyker upp i trädgårdarna en efter en. Detta gör att åtminstone jag får känslan av att det är dags för soppmiddagar och filtar i soffan.

13_6

Med så billiga tomater som vi hittar här i affärerna just nu faller det sig naturligt att göra god ”cream of tomato”-soppa. Mums. Det finns inte mycket som är godare! En massa hackad vitlök, en finhackad lök eller två och ett par grovrivna morötter fräses i önskat matfett tills morötterna mjuknat och löken ”smält”. Tillsätt en msk tomatpuré, 3/4 l kycklingbuljong, finhackad färsk basilika efter smak och något kilo (eller mer) grovhackade tomater, salt och grovmalen svartpeppar efter smak och låt koka på svag värme under lock i ca en halvtimme. Mixa någorlunda slätt och tillsätt en skvätt vispgrädde innan du ger soppan ett snabbt uppkok. Vissa gillar något skvätt socker eller honung i, men det tycker inte jag behövs. Vår familj gillar den här soppan med lite creme fraîche i, andra har krutonger eller något annat gott i.

Potatis- och purjolökssoppa är superenkelt och superbilligt i Sverige. Här verkar purjolök vara lika exotiskt som mango, eller det är nog snarare så att mango är billigare än purjo. Därför lagar jag inte mat med purjolök lika ofta som jag gjorde i Sverige. 1 l kycklingbuljong, 5 skivade potatisar, två finstrimlade purjolökar, lite extra salt och peppar och en skvätt grädde. Där har du det avancerade receptet. (Det står att man först ska fräsa purjo och potatis, men det tycker inte jag gör någon skillnad. Se bara till att koka allt riktigt mjukt i buljongen innan du rotar runt i kastrullen med en potatisstöt och tillsätt sedan grädden. Klart!)

Efter soppmiddag är det nu soffhäng (plugga, spela, sticka) för tre femtedelar av familjen medan resten skriver tackkort till släkten i Tyskland efter den härliga sommarsemestern. Svärfars kusin som är hur gullig som helst och som visade sig vara en skattkista full av information om hela släkten på ena sidan har visat sig ha en hjärntumör som gör att hon snart inte finns med oss mer. Det är så viktigt att vi tar vara på varandra medan tid finns! Kram på dig.

13_9

13_8

13_7

2 thoughts on “Höstvibbarna sprider sig.

 1. Det var rejäla temperaturskillnader det. Känns som det kan vara lite klurigt att klä sig sådana dagar. Antingen frysa på morgonen eller svettas som bara den på eftermiddagen? Eller har man någon form av lager på lager system som man kan klä av sig allt eftersom temperaturen stiger? Här i Skåne har hösten kommit för att sanna nu och temperaturen tycks ligga stadigt runt 10 grader. I helgen kom första nattfrosten så det känns som det är dags att plocka in trädgårdsmöbler och liknande innan höststormarna slår till.
  Tack för sopptips. Här blev det också soppa igår. Köttfärssoppa som värmde gott i magen när det regnade och var rått väder. Det är intressant det där med hur våra matvanor ändras i takt med årstider och säsong. Att vi är ganska traditionsbundna trots allt. Förr var det ju en självklarhet att äta enligt säsong. Fanns inte mycket annat att göra. Men idag finns allt alltid. Trots det så är det som alla generationers säsongätande lever kvar i oss på något vis. Jag gillar det. Både ur hälso- och miljösynpunkt.
  Det gör ont i mig att höra om er släkting. Jäkla skitsjukdom! Du har så rätt, det gäller att ta vara på varje stund och tillfälle som ges.

  Ta hand om varandra.♥

  Kram Lotta

  • Just det där med att klä sig är äldsta dotterns största problem! Hon gillar verkligen inte att svettas, men man behöver något varmt och skönt att ha på sig på morgonen och i skolan gillar de att ha luftkonditioneringen på långt in på hösten.

   Köttfärssoppa är också gott! Vi brukar göra en version som mest kan definieras som tacosoppa då den har ungefär samma kryddning som vanlig tacoköttfärs.

   Både du och jag vet vad vi tycker om cancer. Det är ledsamt…

   Stor kram till dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *