07 okt

Dag på dag blir till var dag som blir till vardag.

Den senaste tiden har varit full av spännande aktiviteter och schemabrytande verksamhet. Det är väldigt skönt att kunna vara flexibel då det kommer gäster, särskilt sådana gäster som vi gillar att hänga med… Flexandet kräver dock förberedelser innan besöket och efteråt gäller det att snabbt få in rutiner och studiedisciplin igen. Nu pratar jag naturligtvis om mig som lärare och min elev, yngsta dottern.

Idag är första dagen som känns ”normal” sedan min bror och brorson åkte vidare i söndags morse. Två dagars återhämtning är inte så illa egentligen. Jag vet hur vårterminen i vanliga skolan känns och hur upphackad verksamheten ofta blir av diverse lovdagar och aktiviteter. Lärare i allmänhet vill inte ha stora projekt liggande efter påsklovet då risken är större att man inte kan upprätthålla samma kvalitet på dem som på det man gör tidigare under läsåret.

Vissa dagar lägger jag mycket tid på genomgångar och muntlig undervisning och andra dagar är S ganska självgående. Ibland ägnar vi halva dagen åt studiebesök och ibland träffar hon andra hemskolade barn i en liten klass. Vi vet precis var vi har varandra, något som är väldigt skönt. Som lärare ska man hålla reda på vad varje elev kan, hur de bäst ska tackla en ny utmaning, om det räcker med tiden i skolan för att de ska hinna lära sig det man från skolans håll har lovat osv. S slipper känna sig stressad och behöver aldrig sitta och vänta på att få instruktionerna upprepade en gång till av läraren vilket allt som oftast hände då hon gick i vanliga skolan. För henne är det viktigt med mycket tid och så få distraherande ljud som möjligt. Här har hon inte all tid i världen, men hon har verkligen lugn och ro och få distraktioner.

I debatten runt hemskola är det två saker som brukar dras fram ur rockärmen av alla som är emot denna skolform:

1. Faran av att samhället efter ett hemskolat barns avslutade skolgång står med en av sina föräldrar indoktrinerad samhällsmedborgare (precis som om de inte blir indoktrinerade i vad-det-nu-är-man-har-bestämt-ska-passa-alla-i-det-land-man-bor-i).

2. Faran av att samhället efter ett hemskolat barns avslutade skolgång har en totalt asocial individ som inte har fått uppleva annat än sitt hems fyra väggar och sina familjemedlemmar under hela skoltiden.

Efter de katastrofala PISA-resultaten för de svenska eleverna tog regeringen hjälp av utländska experter för att ta reda på varför både starka och svaga elever visat så mycket sämre resultat de senaste åren. Lista på det? Varsågod, några av problemen enligt OECDs experter:

svenska elever tycker inte att deras lärare kan förklara bra
bristande disciplin i klassrummet
för mycket pappersarbete för lärarna
stor skillnad i kvalitet mellan olika skolor
läraryrket har dålig status (svårt att rekrytera duktigt folk till lärarutbildningarna)
rektorer behöver bli bättre på att fokusera på att deras anställda ska utvecklas
någon måste stå som ansvarig för att resultaten förbättras
insatser vid svårigheter behöver sättas in i ett tidigt skede, något som inte sker nu

I S och min skola har vi inga av de här problemen. Vår skola är också helt fri från mobbing, något som de ca 10% svenska ungdomarna som mobbas dessvärre inte kan säga. Trots detta anses tydligen den vanliga skolan alltid vara bättre än det förbjudna hemskolningsalternativet. Varför? Beats me.

Den här veckan fortsätter vi avverka linjära funktioner i matematiken. (En vacker dag ska hon förhoppningsvis kunna räkna ut vilket mobilabonnemang som är mest lönsamt för just henne.) S och jag ska också utgå från denna bild som flera av mina vänner/bekanta/släktingar lagt upp på Facebook för att S ska få lära sig mer om kapitalism och några andra ekonomiska system. Framför allt hoppas jag att S åtminstone får en känsla av vad ett ekonomiskt system är, vad pengar är, vad ”utbud och efterfrågan” innebär och varför vi människor inte kan enas om ett system som håller oss alla snälla, nöjda, rika, tacksamma och glada.

7_2

Nu har jag berättat lite om vår vardag. Har du något vardagligt som du tycker skulle vara roligt att dela med dig av? Du får gärna berätta vad du tycker är viktigt att lära sig och du får också gärna berätta om dina erfarenheter av svensk skola antingen de är direkta eller indirekta.

4 thoughts on “Dag på dag blir till var dag som blir till vardag.

 1. Spännande att höra om hur du hemskolar S. Om den som hemskolar kan undervisa i alla ämnen och ge eleven en bra utbildning som håller för högre studier är det ett bra alternativ tycker jag.
  Som jag fortsätt det finns det väl en speciell curriculum samt bra pedagogiskt material för de som hemundervisar i USA? Eftersom hemskolning är olagligt här så finns ju inte sådana resurser.

  • Ja, problemet idag är ju att hemskolning inte är lagligt i Sverige.

   Det finns många sätt att hemskola i USA. Här finns en länk som kanske skulle vara intressant för dig att gräva lite i: http://www.homeschool.com/new/difstyles.asp

   Man behöver som förälder inte alls kunna undervisa i alla ämnen. Det finns en uppsjö av bra onlinekurser för hemskolade elever där man i princip har sina professorer i datorn. Läser man sådana kurser på heltid under high school får man alltså en helt vanlig high school-examen, precis som man får om man studerar vid distansgymnasier i Sverige. De kurser man kan köpa för yngre elever innebär att man får mycket stöd som förälder om man inte har någon lärarutbildning eller inte känner sig kompetent.

   I USA söker man inte till college bara på sina betyg utan på vilka kunskaper man har. Både hemskolade och ”skolskolade” elever tar samma ”högskoleprov”. Man skriver också ansökningsuppsatser till de college man är intresserad av. Här finns lite information om det: http://www.onlinecollege.org/2011/09/13/15-key-facts-about-homeschooled-kids-in-college/

   Kul att du är intresserad! 🙂

 2. Intressant att läsa mer om hemskolning och hur det hela fungerar för er. Många av oss svenskar har nog inte så bra koll på hur det hela fungerar egentligen eftersom det inte är lagligt i Sverige men vad jag förstår är det ganska utbrett i USA? Tack för att du delar med dig av er vardag.

  Kram Lotta

  • Ja, det är mycket utbrett här och naturligtvis är det lättare att få det är funka då man har ett stort nätverk och många som stöttar varandra. Jag är glad att vi fick den här chansen att hjälpa vår dotter på ett sätt som hon inte hade kunnat bli erbjuden i Sverige! Kram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *